Hlavní obsah

Dopřejte vztahu jarní očistu

Novinky, Bohumila Kunertová

S příchodem jara řada lidí dopřává svému tělu očistu v podobě různých detoxikačních kúr. Stejně tak je častý jarní úklid domácnosti po zimě. Podobným „úklidem” by měl projít i partnerský vztah.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kvalita vztahu ovlivňuje kvalitu našeho života. Někdy se ale stane, že necháme věci stagnovat a vztah se zasekne. Nespokojenost, která se pak může začít objevovat, je prvním krokem k jeho konci. Jak tomu zabránit?

Jednoduše. Odborníci představili několik způsobů, jak „vyčistit” vztah tak, abyste s partnerem oba dostali to, co potřebujete. Jaro je k tomu skvělou příležitostí. Jak na to?

Posilte komunikaci

Bez správné komunikace žádný vztah dlouho nevydrží. Možná máte pocit, že nemusíte nic vysvětlovat nebo obhajovat, protože partner přesně ví, že jste to tak nemyslela, nebo ve skutečnosti nemínila říct to, co vyšlo z vašich úst. Jenže to je chyba.

Správná komunikace je o tom nejen sdělovat a vysvětlovat to, co chceme, ale také pečlivě naslouchat. To je akt lásky sám o sobě, který vztah utuží.

Vyhořelý vztah aneb Když žijete v něčem, co už dávno skončilo

Vztahy a sex

Podělte se o povinnosti

Každý si do vztahu přinášíme zvyklosti z vlastní rodiny. Role, které otec a matka zastávali, bereme mnohdy jako samozřejmost. Ale nemusí to tak vždy být.

Každý vztah je založen na vzájemné spolupráci, a to i co se povinností týče. Proč byste měla většinu domácích prací dělat sama jen proto, že se to „má“? Proč si s partnerem v něčem nerozdělit role podle sebe a tak, aby byl každý spokojený?

Nepořádek v bytě může významně narušit romantiku ve vztahu

Vztahy a sex

Nejen že dospějete k větší spokojenosti, zároveň i oba získáte více času na společné chvilky i vlastní záliby, radí na svém blogu vztahová koučka Melody Chadamoyová.

Vsaďte na ekonomické partnerství

Většina lidí ve vztahu příliš nemluví o penězích. I přesto, že právě peníze bývají jedním z největších vztahových stresorů.

V jakkoli různých oborech pracujete, i tak byste měli vědět, kolik druhý vydělává, stejně tak byste měli mít přehled o tom, kolik za co platíte i jaké máte úspory. Je rovněž dobré stanovit si krátkodobé i dlouhodobé finanční cíle, samozřejmě nejlépe společně. Jednoduše se staňte finančními partnery.

Odlišný postoj k financím může mít na vztah stejné dopady jako nevěra

Vztahy a sex

Iniciujte intimitu

Muži a ženy pohlížejí na intimitu odlišně. Zatímco ženy cítí intimitu z důvěrných rozhovorů a vzájemné blízkosti či mazlení, pro muže je hlavní součástí intimity sex. Promluvte si o tom, co pro vás intimita znamená i o tom, kdo ji iniciuje a jak.

Šest způsobů, jak si vybudovat s partnerem vzájemnou intimitu

Vztahy a sex

Budujte vzájemnou podporu a důvěru

Důvěra je pilířem vztahů. Věříte jeden druhému, nebo před sebou něco skrýváte? Jak uvádí Chadamoyová, existuje celá řada lidí, kteří před svým protějškem tají nedostatek financí, ztrátu práce a mnoho dalšího, protože se jednoduše stydí. Jenže smyslem dobrého vztahu je mít vedle sebe partnera, se kterým se můžete bez obav podělit jak o úspěchy, tak i prohry.

Stejné je to se vzájemnou podporou. I to, že máte komu se vyplakat na rameni a postěžovat si na špatný den, je pro vztah přínosné.

Co ničí důvěru v jinak fungujícím vztahu

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Související články

Fáze lásky, kterým se nevyhne žádný pár

Všichni víme, že začátek vztahu je provázen bláznivou zamilovaností a poletujícími motýlky v podbřišku. Co nás ale čeká v momentě, kdy hormon lásky vyprchá?...

Výběr článků

Načítám