Hlavní obsah

ČNB souhlasila se zvýšením podílu PPF v Monetě

Novinky, ČTK, bož

Tanemo ze skupiny PPF obdrželo souhlas České národní banky ke zvýšení svého podílu v Moneta Money Bank na 28,36 procenta. Skupina PPF to médiím sdělila v pátek. Cena za odkoupené akcie má dosáhnou 11,3 miliardy korun.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vypořádání se bude řídit podmínkami veřejného návrhu na odkup akcií, které byly uveřejněny 8. února. Většinu souhlasů zaslaly právnické osoby, sedm procent doručily fyzické osoby.

Větší podíl z celého odkupu, téměř 87 procent, připadá na zahraniční akcionáře. V dobrovolné nabídce odkupu akcií nabídla Tanemo za akcii Monety 80 korun.

Souhlas ČNB umožňuje společnosti Tanemo vypořádat převod vlastnictví a platbu podmíněné části veřejného návrhu odkupu akcií.

Kellnerova PPF bude vlastnit přes 28 procent akcií Monety

Ekonomika

Datum vypořádání podmíněné části odkupu byl stanoven na 20. dubna 2021. Nepodmíněnou část veřejného návrhu na odkup akcií do deseti procent akcií Monety vypořádala Tanemo letos 24. března.

Představenstvo Monety počátkem února dospělo jednomyslně k závěru, že dobrovolný veřejný návrh PPF na odkoupení části akcií Monety od jejích akcionářů až do 20 procent, s možností zvýšení až na 29 procent, je v souladu se zájmy banky a jejích akcionářů.

ÚOHS: Raiffeisenbank smí v Česku převzít klienty ING

Ekonomika

Uskutečnění případného spojení s Air Bank, českým a slovenským Home Creditem a s firmou Benxy (Zonky) záleží na hloubkové kontrole a schválení akcionáři.

Velké změny v bankovním segmentu

Jde o jednu z řady výrazných změn, které se v poslední době na českém bankovním trhu odehrály.

Skupina Raiffeisen Bank International (RBI) nedávno oznámila převzetí české Equa bank. To ve čtvrtek schválil ÚOHS.

Raiffeisenbank také podle dřívějšího rozhodnutí ÚOHS smí převzít tuzemské klienty ING Bank. Nizozemská banka již dříve oznámila, že do konce roku 2021 v Česku ukončí služby osobního bankovnictví. Od příštího roku bude poskytovat služby už jen firemním klientům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám