Hlavní obsah

Hamáčkovi jsem cestu do Moskvy nedoporučil, řekl Babiš. Pobouřila i poslance

Praha
Aktualizováno

Premiér Andrej Babiš (ANO) doporučil ministru vnitra a dočasnému ministru zahraničí Janu Hamáčkovi (ČSSD), aby plánovanou cestu do Moskvy nerealizoval. Ve Sněmovně navíc v pátek pobouřila i opoziční poslance, kteří ji chtěli na plénu mimořádně projednat. Zákonodárci z řad hnutí ANO, ČSSD, KSČM a SPD se ale při hlasování zdrželi.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD)

Článek

„Máme v tuto chvíli nabídku Sputniku – 300 tisíc k okamžitému dodání,“ řekl ve čtvrtek Blesku Babiš. „Vakcíny nejsou agendou pana Hamáčka. A ta cesta fakt není úplně ideální, není úplně potřeba, protože tu nabídku Sputniku máme,“ dodal premiér s tím, že Hamáčkovi cestu nedoporučil.

Babiš také připomněl, že se jen čeká na schválení Evropské lékové agentury. „Pan vicepremiér Hamáček mě informoval, že jediným cílem je zajistit ještě větší množství vakcíny,“ poznamenal Babiš.

Hamáček sní o summitu Biden–Putin v Praze

Domácí

Podobný názor měli ve Sněmovně i poslanci z řad ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN. Ti se tak pokusili zařadit její projednání mimořádně na program schůze. To se ale nepovedlo. „Sněmovna rezignovala na svoji kontrolní funkci směrem k vládě,“ rozčílil se po hlasování lidovec Jan Bartošek.

Bartošek: Neměl by tam jet 

„Nejlepší by bylo, aby Hamáček do Moskvy vůbec neletěl,“ řekl také Bartošek. Navrhl také usnesení, ve kterém chtěl vyzvat vládu, aby musela informovat o důvodech této cesty, výši nákladů a plánovaných jednání.

Hamáčkův další tweet: V pondělí letím do Moskvy jednat o Sputniku V

Domácí

„Tato cesta by měla být jednoznačně odmítnuta, premiér může (Hamáčkovi) říct, že jezdit nemá,“ přidal se Pirát Jan Lipavský. Upozornil také na to, že Hamáček bude prvním ministrem zahraničí po 15 letech, který do Ruska přijede.

To se navíc podle něj stane v době, kdy šéfové diplomacií jiných států jezdí na Ukrajinu vyjadřovat podporu, když na jejích hranicích s Ruskou federací roste napětí.

Cesta udivila i Babiše

Podle šéfky TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je zase cesta velmi vážnou bezpečnostní hrozbou pro ČR. „To, co o cestě víme, je znepokojivé, ale to, co o ní nevíme? Cesta je navíc hrazena z peněz daňových poplatníků,“ upozornila.

Drábová: Je zvláštní vyřadit z tendru na Dukovany Čínu, ale Rusko ne

Ekonomika

Hamáček ve středu oznámil, že do Moskvy odletí v pondělí a bude tam jednat o případných dodávkách vakcíny Sputnik V po jejím schválení Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Podle jeho vyjádření pro Deník N se má setkat také s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem. V ČR přitom v posledních dnech rezonuje téma dostavby jaderné elektrárny Dukovany a případný tendr pro ruskou firmu Rosatom.

Jednotný hlas bylo jen Hamáčkovo přání. Exodus z kandidátek ČSSD pokračuje

Domácí

A součástí Hamáčkovy delegace má být navíc i bývalý předseda slovenského parlamentu, kontroverzní šéf Slovenské národní strany Andrej Danko.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby ministr Jan Hamáček nyní jezdil do Moskvy vyjednávat dodávky vakcíny Sputnik V?
Ano
22,9 %
Ne
77,1 %
Celkem hlasovalo 11441 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám