Hráči Arsenalu i rozhodčí před zápasem poklekli, slávisté nikoli

Hráči Arsenalu i rozhodčí před zápasem poklekli, slávisté nikoli Zdroj: ČTK

Alexandr Vondra, ODS
Alexandr Vondra, ODS
29. kongres ODS: Europoslanec a exministr obrany Alexandr Vondra (18.1.2020)
Ohromný úspěch zaznamenal Alexandr Vondra (ODS), který do Europarlamentu proklouzl až z 15. místa.
Alexandr Vondra se díky preferenčním hlasům dostal do Evropského parlamentu
8
Fotogalerie

Vondra: Trest pro Kúdelu ukázal pokrytectví západní Evropy. Z boje proti rasismu je rasismus naruby

Klasický dvojí metr, kdy státy a lidé z bývalé východní Evropy nemají v EU stejná práva, jako její „staří“ členové. A také projev hysterické kampaně, která se ve jménu boje proti různým formám diskriminace šíří z anglosaských zemí. Tak hodnotí europoslanec a někdejší ministr zahraničí Alexandr Vondra (ODS) rozhodnutí UEFA o potrestání hráče pražské Slavie Ondřeje Kúdely. V sázce je podle něj svoboda a spravedlnost.

Za neprokázaný rasistický výrok na adresu černého hráče Glena Kamary z Glasgow Rangers dostal Kúdela stopku na 10 utkání. Sám přitom od Kamary čelil po osmifinálovém duelu Evropské ligy surovému útoku a další slávisté skončili už při zápase na trávníku s vážnými zraněními. Následné rozhodnutí UEFA přeneslo problém ze sportovní roviny do politiky.

„Když jsem teď četl verdikt, nevěřil jsem. Ondřej Kúdela – bez důkazu – odsouzen na 10 zápasů. Pro něj, v jeho 34 letech, je to profesní likvidace. Letos, kdy má životní formu, si nezahraje ani Mistrovství Evropy. Dalšího už se nedočká. Konec. Naopak borec, který prokopl brankáři Kolářovi lebku, dostal stopku na 4 zápasy, a Kamara, který Kúdelu do krve zmlátil, na 3. Je to chucpe,“ reagoval na verdikt Vondra na svém facebookovém profilu.

Celý příběh podle něj v sobě nese dvě lekce. „Zaprvé nasvítil ohromnou míru předsudků, které dominují mediálnímu i společenskému diskursu v západní Evropě vůči zemím na východě. Neměří se všem stejně. Kdyby byl Kúdela Němec nebo Francouz, nikdy by takhle bez důkazu odsouzen nebyl. Znám dvojí metr i z Evropského parlamentu. Co neprojde Polákům nebo Maďarům, přejdou mlčky Italům nebo Francouzům. Jako by se nechumelilo,“ konstatoval někdejší ministr zahraničí a místopředseda Topolánkovy vlády.

Zároveň upozornil na to, že jde o důsledek novodobých kampaní, které se ve jménu boje proti různým formám diskriminace šíří z anglosaských zemí. „Jsou čím dál víc hysterické. Už neplatí presumpce neviny. Odsouzen bez důkazů, protože stačí – uměle vytvořená a řízená – společenská objednávka. Z dobře míněného a důležitého boje proti rasismu se tak stává rasismus naruby. My tady doma máme s podobnými kampaněmi neblahé zkušenosti z dob komunismu. Proto bychom neměli mlčet. V sázce není o nic míň než svoboda a spravedlnost. Správně se ozýváme, když dostávají na frak v Rusku nebo v Číně. Ale musíme taky hlídat, aby nedostávaly na frak doma. Budu se tomu v EP dál věnovat,“ dodal Vondra.

K verdiktu UEFA se kromě něj kriticky vyjádřil například už i prezidentský kancléř Vratislav Mynář. „Z boje proti rasismu se ve vašem podání stal boj neúspěšných proti úspěšným, vrchol pokrytectví, pozitivní diskriminace a trapného podbízení se hloupým trendům. Vaše snahy mohou vést k opaku, tedy k situaci, kdy bude osoba s jinou než černou barvou pleti diskriminována, utlačována a krácena na svých právech,“ uvedl Mynář v dopise disciplinární komisi UEFA zveřejněném na oficiálních stránkách Hradu. Celý text jeho dopisu najdete zde.