Hlavní obsah

Pákistánská vláda po protestech nařídila blokaci sociálních sítí

– Islámábád

Pákistánská vláda v pátek nařídila telekomunikačním úřadům zablokovat na několik hodin sociální sítě a internetové aplikace pro posílání zpráv poté, co zemi zachvátily několikadenní násilné protesty, informuje agentura AFP. Při protestech proti Francii a zatčení vůdce islamistů přišli v Pákistánu o život dva policisté a dalších 580 jich bylo zraněno, upřesňuje AP.

Foto: Mike Blake, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ministerstvo vnitra ve zprávě zaslané pákistánskému telekomunikačnímu úřadu žádá, aby až do tří hodin odpoledne místního času (12:00 SEČ) zcela blokoval Twitter, Facebook, WhatsApp, YouTube a Telegram. Policisté se připravují na zásah proti demonstraci v Láhauru na východě země.

Protesty proti zatčení vůdce islamistické strany TLP Saada Rizvího a proti přítomnosti francouzského velvyslance, jehož odchod Rizví požadoval, v zemi propukly v pondělí. Videozáznamy z protestů ukazovaly, jak rozvášněný dav vláčí a bije policisty i chodce. Při střetech zemřeli dva policisté a tři protestující. Protestní akce ochromily provoz velkých měst, když lidé blokovali dálnice, železniční tratě a silnice na vjezdech do obcí. Někteří demonstranti zapalovali obchody a auta.

Zloba pákistánských muslimů se obrátila proti Francii, když prezident Emmanuel Macron loni ve svém projevu po smrti francouzského učitele dějepisu Samuela Patyho obhajoval právo na zveřejnění karikatur proroka Mohameda. Patyho zavraždil na pařížském předměstí čečenský muslimský extremista kvůli tomu, že dějepisář při výkladu o svobodě vyjadřování žákům vyšetřování ukázal.

Zablokujeme přístup na Facebook, pohrozil Vietnam

Internet a PC

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Reklama

Související články

Zablokujeme u nás celý Twitter, hrozí Rusko

S ultimátem vůči Twitteru přišel ruský cenzurní úřad Roskomnadzor. Pokud tato mikroblogovací síť nevyhoví do jednoho měsíce požadavkům o odstraňování...

Výběr článků

Načítám