Hlavní obsah

Zemanovy popravy. Nejedlý promluvil a hájí ho: Česko má na prvním místě

Prezident Miloš Zeman ukáže na terč, premiér Andrej Babiš už vše další zařídí.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

Nejsme agenti ruské rozvědky, říká prezidentův poradce Martin Nejedlý v novém vydání pořadu Terén Kristiny Cirokové. Kdo a proč si to ale myslí?

Článek

Prezident Miloš Zeman před měsícem mluvil o tom, že by se měl odvolat ministr zdravotnictví a zahraničí. Jak si přál, tak se nakonec stalo.

Zatím poslední dějství v personální hře se odehrálo tento týden: prezident odvolal Tomáše Petříčka z funkce ministra zahraničí.

„Není tajemstvím, že jsem dlouhodobě Pražskému hradu a prezidentovi trnem v oku,“ říká v Terénu Petříček. „V poslední době zejména z důvodů, jako jsou Dukovany nebo otázka očkování, kdy říkám, že bezpečnost a zdraví našich občanů je zásadní.“

Prezident Zeman nepokrytě prosazuje nákup ruské vakcíny Sputnik V, která ale nemá potřebnou certifikaci od Evropské lékové agentury.

Jednou z předchozích obětí prezidentova tlaku byl Dušan Navrátil, nyní už bývalý ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Z funkce jej odvolala vláda Andreje Babiše na konci roku 2019 poté, co Navrátilův úřad vydal varování před čínskou firmou Huawei. A prezident Zeman jej za to velmi kritizoval.

„Pan prezident vždycky udělá takový tlak, že se mu to podaří,“ říká v pořadu Dušan Navrátil.

Proč a v jakých situacích vyvíjí prezident tlak na vládu, v pořadu komentuje mimo jiné i šéf Senátu Miloš Vystrčil. Vyjadřuje se i šéf zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák či Zemanův šéfporadce Martin Nejedlý.

„Panu prezidentovi vždycky jde o to, aby ten vztah byl vyvážený a hájil si nejdřív zájmy České republiky,“ říká Nejedlý.

Další souvislosti a komentáře najdete v úvodním videu umístěném nahoře v textu.

Reklama

Doporučované