Hlavní obsah

Kladrubský klášter prochází proměnou

Klášter v Kladrubech na Klatovsku prochází od loňského léta rekonstrukcí za téměř 150 milionů korun. Návštěvníci se díky tomu po jejím skončení podívají do dosud nepřístupných prostor, čekat na ně budou nové prohlídkové trasy.

Foto: Profimedia.cz

Kostel Nanebevzetí Panny Marie je dominantou kladrubského kláštera.

Článek

Pracuje se jak na starém, tak i na novém konventu neboli místnosti sloužící k shromažďování mnichů.

Ve starém konventu se dokončilo rozkrytí střešní krytiny a nyní pokračují tesařské práce na obnově krovu. Položena byla i nová kamenná dlažba, která se napojila na původní dlažbu v ambitové chodbě. V tamní kapli byla také nalezena barokní freska, na jejíž restauraci se pracuje.

„V této části objektu byly odstraněny novodobé příčky, čistily se stěny od novodobých výmaleb, jsou hotové rozvody slaboproudu a silnoproudu,“ uvedl kastelán Milan Zoubek.

V novém konventu se pak pokračuje na obnově finálního tvaru říms a zdobných hlavic, pokládá se dlažba v ambitu v prvním patře a postupně procházejí opravou omítky stěn a stropů.

Zámecká knihovna představí působení knížecího rodu Windischgrätzů v Kladrubech.
Milan Zoubek, kastelán kláštera v Kladrubech

Pokud půjde vše podle plánu, potrvají práce do zimy příštího roku, první návštěvníci se do nově zpřístupněných prostor podívají na jaře 2023. To již budou připravené dvě nové prohlídkové trasy a dojde také ke zpřístupnění dosud uzavřených částí areálu.

Přiblíží život mnichů

První prohlídkový okruh - Klášter - přiblíží návštěvníkům život mnichů v barokním klášteře. Návštěvníci se podívají také do rajského dvora Starého konventu s bylinnou zahradou.

„Ukážeme předměty spojené s vázáním knih, měřením času, kartografií a také botanikou. Budou tady grafické listy, plány, mapy, kůže, funkční přístroje, sušené květiny nebo tinktury,“ vyjmenoval Zoubek.

Druhý prohlídkový okruh - Zámecká knihovna - zahrnuje interiéry a expozice zaměřené na působení knížecího rodu Windischgrätzů v Kladrubech. „Výstava představí historii, dále Alfréda a Eleonoru, což jsou nejvýznamnější osobnosti, a pak naváže stávající expozice knihovny, která čítá zhruba 25 tisíc svazků.

Kynžvartský trojúhelník tvoří zámek, ruina hradu a lázně

Tipy na výlety

Lidé uvidí předměty denní potřeby, ale i kopie důležitých listin, grafických listů nebo oděvů,“ nastínil kastelán.

Vznikne také prostor pro výstavy a konference a odpočinková zóna pro návštěvníky včetně toalet. Přibude nová elektroinstalace, vodovod, kanalizace, zabezpečovací a protipožární signalizace. V interiérech bude umístěna i speciální jednotka na měření klimatu.

V rajském dvoře přibude 84 druhů rostlin a 540 růží. Restaurováno bude více než 175 uměleckých předmětů převážně z depozitáře kláštera a obnovou projde celkem přes 300 metrů ambitových chodeb.

Na Helštýně vyrůstá oáza se stromovou katedrálou

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám