Hlavní obsah

Cestující omdlela na letišti. Několik hodin čekala u hraniční kontroly

Dlouhé čekání u hraniční kontroly na londýnském letišti Heathrow zamávalo s jednou pasažérkou. Po několika hodinách stání se skácela k zemi. Podle jednoho ze svědků měla ve frontě čekat sedm hodin, zástupci imigračního oddělení tento údaj však dementovali s tím, že cestující čekala maximálně dvě a půl hodiny. Dlouhé fronty pak omlouvají probíhající pandemií.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K události mělo dojít před několika dny a kolaps natočil někdo z přihlížejících. Na záběrech je vidět, jak cestující leží na zemi a vedle ní klečí příslušník pohraniční stráže. Video také ukazuje mnoho dalších lidí sedících na zemi, což podle serveru Independent naznačuje, že čekali dlouho ve frontě.

Podle jednoho z lidí, který video přesdílel na Twitteru, čekala dotyčná cestující na hraniční kontrole sedm hodin. To však imigrační oddělení odmítlo a serveru Independent sdělilo, že v řadě stála maximálně kolem dvou a půl hodiny. „Jsme uprostřed pandemie, lidé by neměli cestovat, pokud to není absolutně nezbytné,“ uvedl mluvčí oddělení.

„Pohraniční stráž musí zajistit, aby cestující plně dodrželi naše bezpečnostní zdravotnická opatření. Fronty a čekací doby se teď prodlouží, protože musíme dohlížet na to, že lidé splní všechny nezbytné požadavky pro vstup do Spojeného království — jako například, že si koupí testovací sady nebo si předem zamluví hotel, v němž stráví karanténu,“ doplnil mluvčí imigračního oddělení.

Je to zodpovědnost celní správy, tvrdí letiště

Vedení letiště Heathrow dodalo, že si uvědomuje, že v uplynulých dnech zkolabovala jedna z pasažérek. Bylo to údajně poté, co se 90 minut dohadovala se zaměstnanci celní správy právě o hotelové karanténě, pro niž neměla dostačující formuláře.

„Na hranicích jsou vyžadována extra opatření, proto jsme vládě dali jasně najevo, že musí být na přepážkách dostatečný počet zaměstnanců pohraniční stráže, aby se fronty na imigračním oddělení minimalizovaly,“ uvedl mluvčí londýnského letiště.

„Je politováníhodné, že pohraniční stráž nebyla schopna zajistit adekvátní zdroje, jakkoli jsme se na tento problém snažili upozornit,“ dodal mluvčí. Upozornil, že žádné letiště nemá takovou kapacitu, aby mohli lidé po příjezdu dlouhé hodiny stát ve frontě, a ještě dodržovat bezpečné rozestupy.

„Jakkoli se snažíme pohraniční stráž podporovat, je to zodpovědnost její a vlády, aby zajistily hladký průběh, který nijak neovlivní blaho a zdraví cestujících,“ uzavřel mluvčí.

Letadlo nabralo několikahodinové zpoždění kvůli rvačce na palubě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám