Hlavní obsah

Odesílání dat přes pevnou linku citelně zrychlí

Novinky, rim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navýšení rychlosti internetu až na dvojnásobek při odesílání dat chystá Cetin. Informoval o tom server Živě.cz s tím, že tento poskytovatel infrastruktury již začal o chystaných změnách informovat své obchodní partnery. Běžní uživatelé, kteří se připojují prostřednictvím pevné linky (VDSL), by se změn měli dočkat zhruba za měsíc.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Internetové kabely (ilustrační foto)

Článek

Několik posledních let byly internetové přípojky k internetu prostřednictvím pevných linek nabízeny v asymetrii 10:1. To v praxi znamenalo, že pokud jste využívali 100 Mb/s rychlost pro stahování dat, mohli jste nejrůznější soubory odesílat rychlostí 10 Mb/s.

Nově má však být asymetrie nastavena v poměru 10:2. U zmiňované rychlosti stahování 100 Mb/s tedy budou moci uživatelé využít odesílání rychlostí 20 Mb/s. Zda se tato změna bude týkat všech nabízených tarifů, které nalezneme i v portfoliu O2, T-Mobilu a Vodafonu, není zatím jasné.

Jisté je však to, že vyšší rychlost by měla být lidem aktivována automaticky, aniž by museli kupovat nové zařízení či měnit nějaké nastavení.

Rychlejší internet může využít milion domácností

Internet a PC

Dvakrát rychlejší internet díky Terminátorovi

Vylepšování připojení přes pevné linky začalo již v loňském roce. Před Vánocemi mohli první zákazníci využít technologii tzv. bondingu, která slibuje dvojnásobnou rychlost připojení. Pokud je to technicky možné, je nutné využít pro internetové připojení dva metalické kabely – dvě kroucené dvoulinky – místo jednoho.

O sloučení přenosové kapacity, a tedy i rychlosti z obou kabelů, se následně postará zařízení jménem Terminátor, které mezi zásuvkou a DSL modemem vždy odborně nainstaluje technik. Terminátor je zdarma a zákazník za něj nehradí žádný měsíční pronájem ani jiný poplatek. Rychlejší připojení mohou přitom využít noví i stávající zákazníci.

Reklama

Související témata:

Související články

Končí 3G. Někteří lidé musí vyměnit mobil

Mobilní operátoři se v poslední době předhánějí, kdo nabídne lepší pokrytí 5G signálem. Právě zájem Čechů o rychlá mobilní data žene do záhuby zastaralý...

Výběr článků

Načítám