Dokument o komunite LGBTI v Čečensku: Kde nie je mŕtvola, tam nie je prípad

Dokument Vitajte v Čečensku (2020) filmára Davida Francea je z prirodzenej povahy jeho predošlej tvorby aktivistický. Filmár sa angažuje za práva marginalizovanej LGBTI komunity a filmom, ktorý možno vidieť na HBO GO, trafil do smrteľnej rany.

16.04.2021 14:00
debata
Na snímke je Maxim Lapinov s digitálne zmenenou... Foto: HBO
Vitajte v Čečensku, film Na snímke je Maxim Lapinov s digitálne zmenenou tvárou.

Démon súhlasu prenasledovať a trestať smrťou za inú ako heterosexuálnu orientáciu obopína realitu v Čečensku a visí aj vo vzduchu spriaznenej Ruskej federácie.

Genocída odobrená Ruskom

David France na autentickom príbehu niekoľkých obetí a ich záchrancov neodhaľuje len temnú čečenskú realitu, kde sa v roku 2017 začala honba na gejov a lesby. Ústredným motívom je neschopnosť čečenských obetí domôcť sa práva na spravodlivý súd v Rusku.

Len utečenec Maxim Lapinov sa odváži svoj príbeh zverejniť a riešiť zločin tak, ako sa problémy riešia vo vyspelých spoločnostiach, teda policajným vyšetrovaním a súdom.

Ruský prezident Vladimir Putin však kryje svojmu mladému kolegovi, čečenskému vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi chrbát a Lapinovo obvinenie čečenských praktík je v Rusku, prirodzene, zamietnuté. Možno zo strachu, že snaha obmedziť Kadyrovovu autoritársku vládu by mohla viesť k ďalšej čečenskej vojne. Ktovie, čo je vo veci.

Na úvod sa núka v skratke podotknúť, že slávna postavička instagramu demonštrujúca svoju mužnosť a neohrozenosť streľbou zo samopalu a podobnými siláckymi gestami Ramzan Kadyrov sa stala prezidentom Čečenskej republiky s plnou právomocou riadiť štát podľa svojho gusta. Teda tvrdo a nekompromisne ako bojovník s "čistou krvou” v roku 2007.

V krajine s pretrvávajúcim vojnovým konfliktom sa tak ani náhodou nestalo z vôle ľudu, hoci ten si to odnáša najtvrdšie. Ak ste lesba alebo gej v Čečensku, verte, že na vás budú poľovať aj vaši vlastní rodinní príslušníci, ktorí majú nariadenie v tichosti vás zabiť.

Putinova obhajoba a zatajovanie praktík svojho kontroverzného kolegu pred ostatným svetom vyplýva zo starej známej ruskej politickej povahy. Potenciálneho nepriateľa si drž pri tele tak blízko, aby ti mohol zobať z ruky.

Možno sa už usmievate, áno, aj takéto špekulácie dokument Vitajte v Čečensku podnecuje. A, áno, jedným z predpokladov je, že sa divák pustí do googlenia informácií. Na stránke filmu je navyše „návod“ pre všetkých, ktorí chcú vyjadriť spolupatričnosť s utláčanou skupinou ľudí a aktivizovať sa v prospech spravodlivosti.

Hlúpy xenofób nepomohol nikomu

Filmové rozprávanie štartuje v roku 2017, keď sa začali kruté represálie v krajine, a sleduje činnosť ruských aktivistov za práva komunity LGBTI.

Dostať ohrozených Čečencov z krajiny, umiestniť ich do azylového domu v Moskve a čo najskôr im vybaviť presun do niektorej bezpečne vzdialenej demokratickej krajiny, pretože ani v Rusku nie sú v bezpečí.

V prvých dvoch rokoch tak umiestnila Russian LGBT Network do zahraničia 151 ľudí. Len pre zaujímavosť, vláda bývalého prezidenta Donalda Trumpa neprijala z Ruska žiadneho LGBTI utečenca.

Vyhladzovanie homosexuálov v krajine sa netýka len rodených Čečencov. Do problémov sa dostane aj ruský občan počas služobnej cesty a jeho problém sa nabaľuje aj po tom, čo ho čečenská polícia po niekoľkých dňoch pustí na slobodu.

Svoje rozhodnutie si totiž v obavách, že Maxim Lapinov prehovorí, rozmyslí a začne po ňom pátrať. To sa už vďaka ruským aktivistom ukrýva aj celá Maximova rodina a jej osud je tým navždy poznačený strachom. Na radosť filmárov, ktorým realita umiesila cesto na napínavý dokumentárny triler, Maxim prehovorí.

France je dôsledný a dramaturgicky presný. Formálne a esteticky je Vitajte v Čečensku konzervatívny dokument, výnimočný je však pre angažované politické gesto. Nahlas formuluje súhlas Ruska s genocídou. Ruska, kde je situácia podobná.

Aj keď zatiaľ k inštituciona­lizovanému trestaniu LGBTI ľudí nedochádza, na verejnosti sa tu k inej sexuálnej orientácii radšej nepriznávajte.

Nie je deepfake ako deepfake

Pri Vitajte v Čečensku je dôležité podotknúť, že filmári majú za sebou náročnú postprodukciu. Viac ako dvadsiatka ľudí vystupujúcich vo filme má totiž zmenenú tvár.

Syntetické médium, ako nazýva deepfake profesor D. Fox Harrell, bolo použité ako nástroj na zachovanie anonymity respondentov vo filme. Dostalo tak pomerne netradičnú funkciu, zväčša sa totiž používa ako prostriedok parodovania hviezd či hry s diváckou skúsenosťou.

Deepfake je tu zámerne nedokonalý, viditeľný voľným okom, ako zástupný znak toho, že útekom pred smrťou stratili obete časť svojej identity a slobodu. No predovšetkým prišli o pocit bezpečia, a ten pravdepodobne tak ľahko nenadobudnú ani v krajine, ktorá im dá novú šancu na život.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dokumentárny film #Čečensko #filmová recenzia #David France #LGBTI+