Hlavní obsah

Blížíme se k magické hranici, řekl Arenberger k vývoji epidemie

Epidemická situace v České republice je podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) na hraně. Čísla se blíží „magické hranici”, za níž by šlo situaci považovat za stabilizovanou, ale zároveň stále hrozí riziko, že šíření koronaviru opět zrychlí. Na místě je tedy podle něj stále obezřetnost a pomalé rozvolňování.

Arenberger: Blížíme se k magické hranici Video: ČTK

 
Článek

„Pracujeme s čísly, která se blíží magické hranici mezi tím, že pandemii můžeme považovat za stabilizovanou, a stále rizikovými čísly,” prohlásil Arenberger na páteční tiskové konferenci.

Rektoři žádají vládu, aby částečně obnovila výuku na VŠ. Nejpozději od 26. dubna

Věda a školy

Magickou hranici, kdy lze epidemii označit za zvládnutou, vidí ministr na hodnotě 100 nově nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Na mysli měl zřejmě týdenní statistiku, ČR má v současné době asi trojnásobek (255 za minulý kalendářní týden).

Za čtvrtek přibylo 3238 nově nakažených. To je nejmenší denní přírůstek ve všední den od 5. října. Podle Arenbergera klesají denní počty nově nakažených ve všech věkových kategoriích.

Velikonoce situaci nezhoršily

Podle ministra se efekt Velikonoc na číslech neprojevil a svátky situaci nezhoršily.

„Všichni jsme se báli, že situaci zhorší. Není tomu tak. Dnes už můžeme říct, že Velikonoce nám nezhoršily riziko pandemie z hlediska dalšího šíření a patří velký dík nám všem, že jsme se udrželi a nezavdali příčinu, aby se mezi námi covid šířil více,” oznámil ministr.

V nemocnicích se nejčastěji nakazí sanitáři. Musíte je víc očkovat, apeluje Arenberger

Domácí

Zároveň ale doplnil, že je stále nutná opatrnost, protože virus nezmizel a stále je tu riziko. „Proto i rozvolňování musí být uvážlivé a pozvolné, hrozí nám návrat epidemie k růstu,” dodal Arenberger.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám