Amerikou o víkendu otřáslo další kontroverzní úmrtí při policejním zásahu. Policistka Kim Potter zastřelila dvacetiletého afroamerického mladíka Daunteho Wrighta během rutinní dopravní kontroly. Událost se stala ve městě Brooklyn Center ve státě Minnesota, jen pár kilometrů od Minneapolisu, kde právě probíhá soud s policistou, který při zatýkání zabil George Floyda.

Událost vyvolala protesty před policejní stanicí v Brooklyn Center. Podle šéfa policejního oddělení v Brooklyn Center Tima Gannona policistka údajně použila zbraň nedopatřením, spletla si ji prý s taserem.

Těžkooděnci brání policejní stanici v Brooklynu před lidmi, kteří protestují proti policejnímu zabití mladíka Daunteho Wrighta během rutinní dopravní kontroly. | Foto Getty

Podobný případ neúmyslné záměny pistole za taser už se v minulosti několikrát stal. A může se klidně opakovat, a to i navzdory tomu, že taser je obvykle zářivě žlutý a i na dotyk se od pistole trochu liší.

Jak se již několikrát v minulosti ukázalo, je i přesto možné, že policisté vybavení oběma zbraněmi pod tlakem stresové situace sáhnou po té špatné, jak uvedl Anthony Guglielmi, mluvčí policejního oddělení ve Fairfax County ve státě Virginie. Velká část veřejnosti s ním ale v tomto ohledu nesouhlasí.

A i Guglielmi vysvětluje, že se správným výcvikem by se takové chyby stávat neměly. Policista by měl mít taser v pouzdře na opačné straně, než nosí zbraň, navíc obrácený opačným směrem. Mluvčí společnosti Axon, dříve známé pod názvem Taser International, která vlastní firmu Taser, odmítl střelbu na Wrighta komentovat. Pro Forbes však uvedl, že v designu taseru je několik pojistek právě proti takovým omylům. 

„Taser je vyroben tak, aby vypadal a na omak působil jinak než střelná zbraň. Má jinou rukojeť, je lehčí než pistole, má žlutou barvu pro okamžité vizuální odlišení od pistole a při odjištění se rozsvítí kontrolní LED panel. Navíc je umístěn ve speciálním pouzdře, odlišném od toho, ve kterém policista nosí svou zbraň.“

Tyhle debaty by však mohly být brzy zbytečné. Rick Smith, jeden z vynálezců taseru a současný generální ředitel desetimiliardového Axonu, totiž věří, že jeho společnost do deseti let uvede na trh elektrickou omračovací zbraň, díky které budou policejní pistole přežitkem.

„Musíme překonat policejní zbraň. Myslím, že do roku 2030 budeme mít k dispozici alternativu smrtících zbraní tak kvalitní, že bude při zásahu rychlejší a spolehlivější než pistole,“ tvrdí Smith.

„Pět let nazpět bych nečekal, že si někdo vezme taser do přestřelky. Avšak postupem času jsem se začal ptát – co když je taser lepší než pistole? Co když je efektivnější? Taser prostě nezabíjí lidi,“ uvažuje Smith.

Uvědomuje si však prý, že současný taser zatím není ideální alternativou ke střelné zbrani. Ostny, které se mají zachytit za člověka a elektrickými výboji ho paralyzovat, někdy nedokážou proniknout skrz silnější vrstvu oblečení. Taser také nedokáže vystřelit více než dvě střely. A jelikož je poměrně velké riziko, že policista může oběma minout či že ani jedna nedokáže proniknout skrz oblečení, je zatím taser pro nejvypjatější situace příliš nespolehlivý. 

„Pořád není tak efektivní jako střelná zbraň. Proč se policisté tak často uchylují ke střelbě a zabíjení? Protože to je stále ten nejspolehlivější způsob, jakým dokážou zneškodnit hrozbu,“ dodává Smith. Pokud bude chtít společnost Axon taser vylepšit, musí se podle Smithe soustředit právě na větší spolehlivost.

„Nejdůležitější otázka, kterou si jako inženýři klademe, je, jak zaručíme se stoprocentní jistotou, že nový taser dokáže zasáhnout cíl na určeném místě v rychle se měnící situaci v terénu,“ vysvětluje. „Nemusíme vyvíjet žádný nový sci-fi vynález. Co se vědy týká, máme hotovo. Teď už řešíme pouze technický problém,“ dodává Smith.

Jak daleko už se v technickém řešení posunuli, zůstává tajemstvím. Smith odmítá prozradit podrobnosti. Jak bude nový taser vypadat, se dá však částečně odhadnout z nového patentu, který zobrazuje omračovací pistoli s několika zásobníky tvořícími dohromady jakousi trojnožku. 

Nový patent by mohl být předzvěstí toho, s čím přijde společnost Axon, která doufá, že do roku 2030 budou policejní pistole nadbytečné.

Vypadá to trochu jako něco, co se zrodilo v hlavě autorovi sci-fi příběhu. Žádost o patent, jejímž spoluautorem je i Rick Smith, je pokusem o řešení jednoho z již zmiňovaných technologických problémů.

„Trojhlavý“ taser by měl být schopen vystřelit víc elektrod a zasáhnout větší plochu než současná verze. Je navržen tak, aby „zajistil širší počáteční rozpětí mezi vystřelenými elektrodami, čímž zvýší šance na paralýzu nervové soustavy cílového subjektu“.

Vydání Forbesu Outsider

Je dost pravděpodobné, že ne všichni policisté budou ze Smithovy snahy o nahrazení střelných zbraní nadšení. Někteří se svých pistolí prostě nebudou chtít vzdát, jiní mohou mít pochybnosti o tom, že je taser ochrání tak spolehlivě jako zbraň. 

Guglielmi však tvrdí, že v obou policejních odděleních, ve kterých pracoval, byla znát dlouhodobá tendence posouvat se k praktikám, které šetří lidský život. Je přesvědčen, že pokud bude taser tak spolehlivou zbraní, jak ji Smith popisuje, policisté své pistole rádi odloží.

„Určitě bychom takovou možnost prozkoumali,“ říká. „Naším cílem není zabíjení lidí. Naším cílem je zneškodnit hrozbu. Takže pokud dá někdo strážníkům kouzelnou hůlku, která zneškodní hrozbu, aniž by zabíjela, určitě to uvítají.“

Taser je jen jedním z plánovaných projektů společnosti Axon. Hodnota společnosti v posledních dvou letech prudce roste, jen za poslední rok se zdvojnásobila.

Příčin překotného růstu je hned několik. Společnost má na svědomí distribuci policejních kamer, které američtí policisté nosí ve službě na uniformách, spravuje i rozsáhlý systém online úložišť pro důkazní materiály nebo úzce spolupracuje s miliardovým startupem Skydio, který se specializuje na vývoj dronů. 

Ještě v roce 2018 měla akcie Axonu hodnotu 25 dolarů. V únoru letošního roku už však dosáhla na své dosavadní maximum 200 dolarů. V současnosti se cena jedné akcie pohybuje kolem 150 dolarů za kus.

V roce 2020 společnost dokázala vydělat 680 milionů, přičemž 230 milionů jen v posledním čtvrtletí. Jedním z největších úspěchů uplynulého roku byla objednávka taserů v hodnotě dvacet milionů dolarů od blíže nespecifikovaného zahraničního odběratele. 

Dá se říct, že hodnota společnosti Axon přímo úměrně roste spolu se sílícími obavami ohledně policejní brutality v Americe. Řešení příliš vysokého počtu zabití z rukou policistů ani vlny násilí šířící se celou zemí se však zatím najít nepodařilo.