Jan Richter (vpravo). Foto: Iveta Lhotská / MAFRA / Profimedia

Poslanec hnutí ANO a hlavní stranický manažer v roli poradce hejtmana. Prostě to vykážeme

Napsal/a Robert Malecký 16. dubna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Desítky hodin telefonických konzultací týdně, mimo kancelář. I tak vypadá v praxi činnost poradce ústeckého hejtmana Jana Schillera (ANO), kterým je jeho stranický kolega, poslanec Jan Richter. HlídacíPes.org získal výkazy práce, jimiž Richter dokládá poloviční úvazek na ústeckém hejtmanství a na základě kterých pobírá zhruba osmitisícovou měsíční odměnu z veřejných peněz. Jak jde 80 hodin měsíčně dohromady s jeho prací poslance a hlavního manažera hnutí ANO, Richter vysvětlit nechce.

Jan Richter je velice zaměstnaný muž. Především je poslancem: ve sněmovně zasedá v organizačním výboru a výboru pro vědu, vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu. Je předsedou podvýboru pro náhradní výchovnou péči a také místopředsedou poslaneckého klubu hnutí ANO. Je také členem výboru ministerstva školství pro pořádání kulturních a sportovních akcí v zařízeních náhradní výchovné péče.

Funkce má i v hnutí ANO. Je hlavním stranickým manažerem, pravou rukou předsedy Andreje Babiše. Ze své kanceláře na pražském Chodově řídí například letošní volební kampaň. Je zároveň předsedou ústecké krajské buňky hnutí. Navíc má i sportovně-funkcionářskou kariéru. Je předsedou okresního fotbalového svazu v Chomutově a v nadcházejících volbách se chce stát místopředsedou Fotbalové asociace ČR.

Všechny tyto činnosti a funkce by měl zvládat v polovině své běžné pracovní doby nebo ve volném čase. Na ústeckém krajském úřadě má totiž smlouvu na 80 hodin měsíčně jako poradce hejtmana. Půlúvazek je za odměnu 95 korun na hodinu; ve srovnání s platem poslance jde tedy o „směšných“ necelých osm tisíc korun.

HlídacíPes.org zjišťoval, jak Richter všechny tyto funkce zvládá a jak jdou dohromady s jeho vytížením poslance, které je z podstaty na plný úvazek. Sám poslanec ale sdílný nebyl, na dotazy opakovaně neodpovídá. Ani jeho nadřízený, hejtman Jan Schiller, nebyl o mnoho vstřícnější. „Vše je v pracovních výkazech,“ odepsal pouze v textové zprávě.

HlídacíPes.org tedy Richterovy pracovní výkazy jako hejtmanova poradce získal a prozkoumal je. Věnovat se měl i zdravotnictví, poradám vakcinačního týmu a problematice očkování v kraji…

Poradce „mimo kancelář“

Smlouva Jana Richtera s ústeckým krajským úřadem je rámcová a hovoří maximálně o 20 hodinách týdně. Zároveň ovšem stanoví týdenní pracovní dobu od pondělí do pátku po čtyřech hodinách. Tento rozvrh poslanec nedodržuje.

Přesněji řečeno ho dodržoval pouze první dva týdny ve funkci, aspoň podle vyplněných výkazů práce. Smlouva byla uzavřena 16. listopadu 2020, tedy v den, kdy byl Jan Schiller zvolen hejtmanem. Následující dva týdny pro něho poslanec Richter pracoval každý pracovní den po čtyřech hodinách.

Zdroj: výkaz práce Jana Richtera za listopad 2020, repro: HlídacíPes.org

Od prosince už poslanec systém práce změnil. Hejtmanovi byl k dispozici vždy v pondělí na delší dobu, například osm hodin. Další hodiny potom vykázal v jiné pracovní dny, většinou v úterý a ve čtvrtek. V ty už ale vždy uvádí, že byl „mimo kancelář“.

Zdroj: výkaz práce Jana Richtera za prosinec 2020, repro: HlídacíPes.org

A od Nového roku pak spolupráce najela na ustálený systém, ve kterém je poslanec Richter hejtmanovi k dispozici vždy v pondělí, a to na celých deset hodin. V další dny v týdnu potom opět po pěti hodinách, vždy mimo kancelář.

Zdroj: výkaz práce Jana Richtera za leden 2021, repro: HlídacíPes.org

K pochopení, v čem tkví kouzlo pondělků, kdy měl Richter pro hejtmana pracovat deset hodin denně, nám pomůže rozhovor, který nedávno poskytl Seznam Zprávám. Vysvětloval v něm, že není třeba se obávat, že by nestíhal vedle činnosti pro stranu zamýšlenou kandidaturu ve fotbalovém svazu.

„Nebojte, s panem hejtmanem spolupracuji spíše okrajově. Zvládám to v rámci svých poslaneckých dnů v regionu, jak to mám každé pondělí nastavené. Často jsme ale v telefonickém kontaktu,“ řekl poslanec Seznam Zprávám.

V praxi to znamená, že by měl pondělky trávit v regionu a pracovat zde na své poslanecké funkci a být k dispozici občanům. Regionální kancelář má v Chomutově a uvádí v ní úřední hodiny právě v pondělí od 9 do 12 hodin. Následující screenshot z poslancova výkazu práce ovšem ukazuje, že byl v pondělky spíš osobně s hejtmanem v Ústí nad Labem, případně na zasedáních zastupitelstva Ústeckého kraje, která se konají právě v pondělí.

Zdroj: výkaz práce Jana Richtera za únor 2021, repro: HlídacíPes.org

Z únorového výkazu práce navíc vidíme, že se Richter údajně věnoval zdravotnické problematice. Porada vakcinačního týmu, problematika očkování, lékařská péče v Ústeckém kraji, převod rumburské nemocnice. Smlouva o poradenství přitom zmiňuje úplně jiné obory: školství, cestovní ruch, regionální rozvoj, památkovou péči a sport.

Na zdravotnictví, vybudování očkovacích míst a strategii očkování měl v té době hejtman Schiller jako poradkyni také Vladislavu Marschallovou, jejíž smlouvy s Krajskou zdravotní vyvolaly skandál. Ukázalo se totiž, že pro zdravotnický holding pracovala za 130 tisíc korun měsíčně, dalších 40 tisíc pobírala jako poradkyně hejtmana. Činnosti, které vykazovala, se navíc křížily a podezření, že mohly být částečně fiktivní, nyní prověřuje policie.

I Vladislava Marschallová patřila do nejbližšího okruhu hejtmana Jana Schillera a ústecké buňky hnutí ANO. Než se na její smlouvy přišlo, byla místopředsedkyní krajské organizace, a tedy zástupkyní poslance Richtera.


Projekt HlídacíPes.org – Ústí nad Labem byl podpořen základním grantem Active Citizens Fund.


Sérii textů o boji proti covidu a průběhu očkování v Ústeckém kraji podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)