Aktuální zprávy z klubu
pá 16.4.2021 | Jan Vavřina | Foto: Nashville Predators

Přes Hradec až do NHL? Tomáš Vomáčka podepsal s Nashvillem

Super zpráva pro hradecký i český hokej. Další naděje, která oblékala dres Východočechů, má o krok blíže k NHL. Tomáš Vomáčka podepsal dvouletý nováčkovský kontrakt s Nashville Predators, kteří si ho před čtyřmi lety zamluvili v draftu a sledovali jeho nejen hokejový vývoj na univerzitě. Nyní dali Predátoři jasný signál, že s trutnovským rodákem počítají také ve svých dalších plánech.

15. duben je považován za nejhorší den v historii lidstva. Právě na něj připadá mimo jiné zastřelení prezidenta Abrahama Lincolna, potopení Titanicu, útok na Bostonském maratonu nebo požár pařížské Notre-Dame. Na toto datum určitě nezapomene ani Tomáš Vomáčka, avšak z mnohem pozitivnějšího důvodu – podepsal totiž první smlouvu v nejslavnější hokejové lize světa.

Gólman, který brzy oslaví 22. narozeniny, se před časem rozhodl jít za svým snem v podobě NHL skrze univerzitní hokej. Poté co strávil tři sezóny pod Bílou věží, se v roce 2016 přesunul za moře, kde letos odkroutil už pátý ročník. A postupnými krůčky si vysloužil čím dál větší pozornost a nabídku nováčkovského kontraktu.

„Už delší dobu jsem měl náznaky, že by to mohlo vyjít. Poslední dny to bylo víceméně čekání a trochu nervozita, jestli to opravdu dopadne. Nakonec se povedlo a musím říct, že je to skvělý pocit, jsem za to moc rád,“ popisuje námluvy s klubem, který ho v roce 2017 v pátém kole jako celkově 154. v pořadí draftoval.

Mládežnický reprezentant, který má mimo jiné zlato z Memoriálu Ivana Hlinky a dva mistrovské tituly s hradeckým dorostem, je tak opět o něco blíže vytouženému cíli v podobě NHL. „Je to další krůček na cestě za mým snem, takový dílčí úspěch. Ale rozhodně nechci skončit jenom u toho,“ říká sympaticky.

Také v USA byl ročník 2020/21 kvůli celosvětové pandemii specifický. NCAA, tedy univerzitní soutěž, ve které Tomáš Vomáčka hájí barvy domovské University of Connecticut (UCONN), trvala od listopadu do března, poté následovalo zkrácené play off. „Vomajda“ odchytal všech 23 utkání svého týmu, po konci sezóny se podrobil plánované operaci kolene a poté zamířil do rodné vlasti, kde se bude připravovat na další výzvu.

„V létě určitě pojedu na kemp do Nashvillu a budu se snažit ukázat v co nejlepším světle. Musím na to být dobře připravený. Uvidíme, kam mě to zavane. Variant pro příští rok je několik včetně farmářských AHL nebo ECHL,“ předesílá. Univerzitní hokej je už ale vzhledem k podpisu profesionální smlouvy mimo hru.

Kromě hokeje je dalším cílem Tomáše Vomáčky dokončit obor Komunikace a média bakalářského studia na zmíněné univerzitě. „Zbývá mi získat 15 kreditů, takže 5 předmětů. Počítám s tím, že to dodělám do prosince dálkově, abych studium zdárně zakončil a byl bakalář,“ hlásí a ještě jednou se vrací k podpisu smlouvy. „Pocity jsou nepopsatelné, úplně super. Teď si to užiju a pak se vrhnu zpátky do práce,“ dodává závěrem.

Zprávu o podpisu nováčkovského kontraktu přijal s povděkem také Mountfield HK, v jehož organizaci získal pod vedením Tomáše Martince dva dorostenecké mistrovské tituly. „Vždycky jsem věřil, že Vomajda to se svým přístupem může dotáhnout daleko. Je to vůdčí osobnost týmu, pořád na sobě pracuje a zaslouží si to,“ myslí si šéftrenér hradecké mládeže.

Spolu se dost možná už brzy zase potkají na ledě, mladý brankář se totiž každoročně v létě připravuje s hradeckým A-týmem. „V Hradci má pořád dveře otevřené a jsem rád, že na náš klub nezapomněl. Věřím, že i my jsme přispěli k jeho rozvoji a pomohli mu v cestě za jeho snem. Všichni v klubu jsme za něj šťastní a moc mu to přejeme,“ uzavírá Tomáš Martinec.

Statistiky Tomáše Vomáčky