Dopisy z korejské války se po 70 letech vrátily domů. „Nahrnuly se mi slzy do očí,“ líčí příbuzný jejich autora

od Nikola Jaroschová
2 minuty čtení
dopisy
Zdroj: Shutterstock

Ricky Waibel nejspíš netušil, že ještě někdy uslyší o svém příbuzném, který bojoval v korejské válce. Díky sběrateli pohlednic se mu ale jeho nevyřčené přání mohlo splnit.

Rodney Shupe, tak jako mnoho lidí na světě, propadl ve svém životě sběratelství. Někdo sbírá kartičky slavných sportovců, někdo porcelánové figurky. Tento nadšenec do korejské války zasvětil svůj život sbírání pohlednic.

Jeho sbírka už dříve obsahovala stovky pohlednic a dopisů různých vojáků z různých koutů světa. Když se ale dostal k více než stovce dopisů od jednoho jediného muže, napadlo ho, že by mohl dopisy dát tomu, komu byly adresovány.

Vyhrál je na aukci za směšnou částku

V říjnu roku 2020 se Rodney Shupe zúčastnil aukce o dopisy z korejské války. Už na začátku si předsevzal, že pokud vyhraje, pokusí se dostat psaní tam, kam patřila.

Překvapilo ho, když všechny dopisy získal za pouhé tři dolary. Ačkoli o ně nebyl mezi sběrateli velký zájem, on věděl, jakou hodnotu mají. A především, jakou hodnotu budou mít pro rodinu vojáka.

Autorem dopisů byl voják Vincent Koenig. Shupe zjistil, že Koenig zemřel v roce 2004.

„To mi zkomplikovalo pátrání po členech rodiny, ale nehodlal jsem se vzdát. Měl jsem najednou nějaký cíl spojený s mým koníčkem. Chtěl jsem udělat radost někomu, kdo ani netušil, že dopisy existují,“ řekl médiím.

Po několika hodinách na internetu se sběrateli podařilo najít člověka, který by mohl být s vojákem spojený. Během deseti minut po napsání e-mailu dostal překvapivou odpověď.

Docílil svého poslání

Muž, kterého Shupe kontaktoval, se jmenoval Ricky Waibel. Ukázalo se, že je opravdu příbuzným vojáka a že neměl o existenci dopisů ani ponětí.

„Bylo to dojemné, když jsem po odeslání e-mailu přijal telefonát, ve kterém mi sběratel sdělil, že je dopisů asi stovka. Nahrnuly se mi slzy do očí,“ přiznal se Waibel.

On ani jeho rodina nemohli uvěřit svým očím, když se k dopisům dostali. Po tolika letech, kdy byl Vincent mrtvý, je ani nenapadlo, že jim někdy něco zkoušel poslat.

Podobných dopisů je na sběratelských aukcích podle Shupea mnoho. Málokterý se ale dostane tam, kam byl adresován. Někdy je to proto, že se lidé ani nesnaží, jindy se zkrátka už rodina nedá vypátrat.

Příběh vojáka Vincenta Koeniga a jeho dopisů má naštěstí dobrý konec. Sběratel udělal ušlechtilou věc a rodině připomněl, jaký byl Koenig válečný hrdina.

Zdroj: upi.com
Autor: Šárka Cvrkalová


Sdílet článek:Share on facebook
Facebook

Související články