Zabiják a diktátor. Aktivisté umístili nahého Putina na zlatý záchod před ambasádu

Protestní akci před ruskou ambasádou v Praze uspořádala aktivistická skupina Kaputin. V pátek dopoledne se pustila do „zvelebování velvyslanectví“ a podél oplocení rozvěsila zlaté záchodové štětky, před vchod posadila nahého Putina na zlatý záchod. Aktivisté žádají, aby ruský diktátorský režim propustil odsouzeného Alexeje Navalného a stáhl svá vojska od hranic s Ukrajinou.

Protestní akce v pražských Dejvicích se zúčastnily desítky lidí. „Naší instalací nahého Putina na zlatém záchodě chceme vyjádřit podporu běžným lidem v Rusku i zahraničí a solidaritu s oběťmi Putinova režimu,“ uvedla v tiskové zprávě skupina Kaputin.

Aktivisté kritizují, že režim v Rusku okrádá občany, projevy nesouhlasu tvrdě trestá, kritiky vězní, mučí nebo rovnou zabíjí. „Neméně brutálně se režim chová vůči sousedním zemím,“ doplnili pořadatelé akce s tím, že na jakékoliv snahy o demokratické změny reaguje Rusko vojenskými agresemi.

„Představitelé tamního režimu jsou přitom tragikomická věrchuška, která se roztřeseně bojí vlastních obyvatel a obklopuje se úchylným luxusem pořízeným z nakradených peněz,“ uvedla skupina, podle níž symbolizují právě zlaté záchodové mísy a záchodové štětky skutečnou povahu současných ruských vládců. „Příkladem toho je Putinův palác u Černého moře,“ dodala.

Ruského prezidenta označili aktivisté za tyrana a diktátora. Touto protestní akcí žádají od ruského režimu, aby propustil odsouzeného Alexeje Navalného a umožnil mu okamžitý přístup k lékařské péči. „Aby propustili všechny ostatní politické vězně a stáhli svá vojska od hranic s Ukrajinou a okupační jednotky ze samotné Ukrajiny,“ doplnila aktivistická skupina.

V prohlášení apelovali organizátoři protestu i na českou vládu. Chtějí, aby byl ruský Rosatom vyloučen ze soutěže o dostavbu jaderné elektrárny Dukovany.

„Zatímco občané Česka trpí v důsledku nezvládnuté pandemie koronaviru, prezident Zeman a jeho lidé prosazují účast Rosatomu na výstavbě nových bloků jaderné elektrárny Dukovany. Neméně skandální je nevybíravý nátlak prezidenta na členy vlády i odborné instituce, aby umožnili dovoz a aplikaci neschválené ruské vakcíny Sputnik,“ doplnili kritici Putinova režimu.

Tagy: