Hamáček do Moskvy v pondělí neodletí, s cestou nesouhlasil Babiš

ČTK ČTK
Aktualizováno 16. 4. 2021 20:17
Vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) podle informací Mladé fronty DNES do Moskvy v pondělí neodletí. Důvodem je nesouhlas premiéra Andreje Babiše (ANO). Premiér potvrdil, že se cesta neuskuteční. V Rusku měl Hamáček jednat o vakcíně proti covidu-19 Sputnik V. 
Vicepremiér Jan Hamáček.
Vicepremiér Jan Hamáček. | Foto: Radek Bartoníček

Premiér Andrej Babiš opakovaně dal v minulých dnech najevo, že s cestou nesouhlasí. V pátek premiér  při návštěvě Moravskoslezského kraje řekl, že Hamáčkovi doporučil do Moskvy necestovat, protože na to podle něj není vhodná doba. Potvrdil také, že se cesta nakonec neuskuteční. "Vakcíny nejsou agenda pana Hamáčka a ta cesta není ideální," uvedl již ve čtvrtek premiér. Podle něj může Česko téměř okamžitě získat 300 000 dávek ruské vakcíny, čeká ale na její unijní schválení. 

Ještě dopoledne se přitom s cestou počítalo. Ministerstvo obrany uvedlo, že na vicepremiérovu žádost zajistí přepravu, a to Airbusem A-319.

Záměr moskevské cesty kritizovali také opoziční politici koalice Spolu a koalice Pirátů a STAN. Cestu chtěli projednat v Poslanecké sněmovně jako nově zařazený bod, ale neuspěli. 

Proti cestě se vyslovil v DVTV také Tomáš Petříček, který byl do minulého týdne místopředsedou ČSSD a v pondělí byl na návrh Jana Hamáčka odvolán z postu ministra zahraničí. "Pro Sputnik bych do Moskvy nejel," řekl.

Součástí Hamáčkovy delegace v Moskvě měl být i bývalý šéf slovenského parlamentu Andrej Danko. Podle jeho vyjádření pro Deník N se měl Hamáček v Moskvě setkat s ruským ministrem průmyslu a obchodu Denisem Manturovem.

Mezi příznivce očkování Sputnikem V patří prezident Miloš Zeman, který už 10. března požadoval kvůli postoji ke Sputniku demisi ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), jenž byl minulý týden z funkce odvolán. Zeman v rozhovoru pro Parlamentní listy tehdy označil Blatného a ředitelku Státního úřadu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irenu Storovou za hlavní překážky pro dodávky Sputniku V.

 

Právě se děje

Další zprávy