Hlavní obsah

Kúdela do Skotska být vydán nemůže

Matěj Říha, Novinky, Matěj Říha

Pokud by skotská policie slávistického fotbalistu Ondřeje Kúdelu obvinila kvůli rasismu, nemohl by být bez svého souhlasu vydán ke stíhání na britské ostrovy.

Foto: Ian Macnicol, Reuters

Fotbalista Connor Goldson ve sporu s hráčem Ondřejem Kúdelou

Článek

Evropská unie musela po brexitu s Velkou Británií uzavřít novou justiční dohodu, která upravuje podmínky pro vydávání osob z evropských států ke stíhání na ostrovech. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky tato smlouva zajišťuje podobný postup, jako tomu bylo u dřívějšího tzv. evropského zatýkacího rozkazu.

„Obdobný postup neumožňuje předat občana ČR do Velké Británie k trestnímu stíhání či výkonu trestu bez jeho souhlasu,“ doplnil Právu Řepka.

Podle Právem oslovených advokátů jsou ale důkazy z incidentu při zápase Slavie Praha na stadioně Glasgow Rangers pro případné obvinění velmi slabé. Kúdelovi obhájci nechtějí důkazy hodnotit.

O tom, že se policie chystá Kúdelu obvinit, informoval právník fotbalisty Rangers Glena Kamary, jenž byl terčem údajného slovního útoku. Český reprezentant zatím o incidentu se skotskými policisty nemluvil.

Fotbalista Kúdela dostal za rasistickou urážku trest na 10 utkání

Domácí

Podle fotbalistova advokáta Radka Pokorného doposud policie předala vyšetřování k dalším krokům státnímu zástupci. Zároveň se shromažďují důkazy pro rozhodnutí, zda bude podáno obvinění, či nikoli.

„V současné době k podání obvinění nedošlo, ani nemáme informaci, že by se k tomu státní zástupce chystal. Tvrzení právního zástupce pana Kamary je třeba vnímat jako mediální vyjádření, které plně neodráží realitu věci,“ sdělil Právu Pokorný.

Pokorný upozornil, že skotské úřady stejně postupují i při vyšetřování pozápasového incidentu, při kterém měl být Kúdela Kamarou fyzicky napaden v útrobách stadionu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ondřej Kúdela

„K procesu shromažďování důkazů, tím spíše pak k jejich hodnocení, se v současné době nemůžeme vyjádřit, neboť jde o proces v kooperaci se skotskou policií. A za plné spolupráce jak SK Slavia, tak Ondřeje Kúdely,“ doplnil Pokorný.

Podle advokáta Jiřího Matznera mají zřejmě policisté k dispozici pouze důkazy, které pocházejí od hráčů skotského klubu. Měli by tedy získat informace i od Slávistů. „Podle mě to je jen tvrzení proti tvrzení,“ řekl Právu Matzner.

Advokáti jsou přesvědčeni, že Kúdela nemá důvod se před stíháním jakkoli skrývat. „Myslím, že nehrozí, že by byl vydán zatykač. Ale byla by vyžádána součinnost, že by se výslech konal v ČR, kam by přijeli policisté. Nebo by Kúdela odjel do Velké Británie a tam by se podrobil výslechu či trestnímu řízení,“ řekl Právu advokát Jaroslav Ortman. „To, že ho chtějí vyslechnout, je běžný postup,“ doplnil Matzner.

Hrad napsal na UEFA kvůli trestu pro Kúdelu

Domácí

Podle obou zkušených advokátů v tomto případě Kúdelovi nejspíš nehrozí ani to, že by skončil ve vazbě. „Nehrozí, že by nespolupracoval nebo že by se nevědělo, kde žije. Pro uvalení vazby opravdu nevidím důvody,“ upřesnil Matzner.

Zranění je případ pro policii

Ve stejném utkání, ještě před incidentem Kamary s Kúdelou, došlo po brutálním faulu ke zranění slávistického brankáře Ondřeje Koláře, který utrpěl zlomeninu v obličeji. Kdyby se podobný faul stal v ČR, tak by se podle advokátů případem zabývala policie.

„Četl jsem vyjádření, že byl úmysl toho brankáře zranit. To naplňuje podmínky pro to, aby byl v ČR stíhán,“ uvedl Matzner. „Byl to faul za hranicí trestního práva,“ prohlásil advokát Ortman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám