V březnu 2012 dostal Garry Tan e-mail od Briana Armstronga, zakladatele nového startupu s názvem Bitbank. Seznámili se přes vyhlášený startupový akcelerátor Y Combinator, kde Garry Tan, investor a sám úspěšný podnikatel, stál v pozici partnera. A Armstrong pracoval jako kodér pro Airbnb, které si akcelerátorem prošlo. 

,,Programoval jsem jako šílenec,“ psal tehdy Armstrong v mailu Tanovi a narážel na svůj poslední projekt – bankovní kryptoměnovou aplikaci pro bitcoiny. ,,Jde o to, že teď hledám spoluzakladatele. Zajímalo by mě, jestli jsi narazil na někoho, kdo se taky snaží prorazit s projekty kolem bitcoinu.“

Tan mu poradil, ať se podívá kolem sebe na lidi, se kterými by chtěl spolupracovat, a přesvědčí je, že jeho projekt má větší smysl a lepší budoucnost než ten jejich. A dodal z dnešního pohledu příznačně záhadnou šifru. ,,Myslím, že svého budoucího spoluzakladatele už znáš. Jen on o tom ještě neví.“

To nebylo všechno, co Armstrong tou dobou nevěděl. Netušil ani, jak moc mu ve skutečnosti Tan fandí. Aniž by se tím pochlubil, dal Armstrongovi maximální hodnocení v interní databázi Y Combinatoru – takže zajistil, že když se Armstrong přihlásí, určitě ho do programu vezmou.

A to se taky stalo hned o pár měsíců později – startup prošel výběrem pro léto 2012, už tedy ne pod názvem Bitbank, ale Coinbase. A ve chvíli, kdy se Armstrongova Coinbase pokusila získat první kapitál, Tan byl se svou začínající investiční společností Initialized Capital u toho.

Výsledek? Splněný sen, alespoň co se návratnosti týče – Tanovi se podařilo proměnit pár stovek tisíc dolarů na šek v hodnotě několika set milionů. 

E-maily, které si v roce 20120 posílali zakladatel Coinbase s investorem Garrym Tanem.

Z Coinbase se postupně stala největší kryptoměnová burza ve Spojených státech. Z těch 300 tisíc dolarů, které do ní společnost Initialized na počátku nasypala, je teď podíl 0,66 procenta. Fond to potvrdil Forbesu. A pokud se zohlední ještě navazující investice z let 2015 a 2018, dělá to dokonce 0,8 procenta. 

Ve středu se Coinbase začala obchodovat na americké burze Nasdaq a při uzavření trhu se první den její akcie obchodovaly za 328 dolarů. Počáteční investice fondu Initialized Capital se tak zhodnotila více než 2200krát.

Dohromady nakonec Initialized proměnil 1,3 milionu dolarů (tedy seed investici plus peníze z další let) na podíl v hodnotě 680 milionů. Když navíc zohledníme i podíl, který má ve společnosti Y Combinator, je v tomhle kryptopříběhu nakonec Tan podepsaný hned pod několika miliardami dolarů. 

Pro společnost Initialized úspěch Coinbase znamená, že hodnota jejich původního fondu se přes noc znásobila osmdesátkrát. A pro Tana je to příjemné ujištění, že fond, který zakládal s Alexisem Ohanianem a Harjem Taggarem, je na správné cestě mezi největší hráče v Silicon Valley. 

,,Mám teď pocit, jako bych měl v ruce výherní los,“ říká Tan. ,,Jsem nadšený, že se povedlo vybudovat další smysluplnou platformu a že bude mít velký dopad.“

„Nic moc startup“

Když Armstrong v roce 2012 naskočil se svou bitcoinovou aplikací do Y Combinatoru, jeli Tan, Ohanian a Taggar na dvě směny – byli partnery v akcelerátoru a současně měli vlastní fond, ve kterém spravovali sedm milionů dolarů.

A potenciál bitcoinu je už tehdy zaujal. Tan například zkoušel obchodovat na tehdejší hlavní burze, Mt. Gox. ,,Měl jsem pocit, že naletím a svých pár set dolarů už nikdy neuvidím,“ říká teď o koupi svého prvního bitcoinu. ,,Bylo to tehdy jako nastavit si budíka – počkej rok dva a oni tě hacknou a o všechno přijdeš. Ledaže bys byl sám hodně šikovný inženýr a poradil se.“

Armstrong, který už měl zkušenosti s programováním různých platebních systémů pro Airbnb, vypadal jako někdo, kdo by problém bezpečnosti mohl vyřešit. Když ale jeho Coinbase vybrala svou první seed investici, moc se jí nedařilo. Fond Initialized s ještě několika menšími investory dal dohromady jen asi 600 tisíc dolarů z požadovaného milionu, který si Armstrong vytyčil za cíl.

,,Briana to ale nijak nerozhodilo, věděli jsme všichni, že ten trh se teprve rodí. A stejně nemusel hned na začátku najímat tolik zaměstnanců,“ říká Tan. ,,Každopádně ten startup ze začátku nebyl žádná pecka.“

Brian Armstrong prezentuje svůj startup v Y Combinatoru v roce 2012. | Foto Gerry Tan

Společnost Initialized, která spolu s Y Combinatorem na začátku Coinbase finančně podržela, do něj napřed vložila padesát tisíc dolarů a tím Armstrongovu společnost ohodnotila na devět milionů. Dalších padesát tisíc přidala, když valuace vyskočila na dvanáct milionů.

A v lednu 2013, když bitcoin vyletěl na tehdy neuvěřitelně vysokou cenu dvacet dolarů, Tan se svým fondem nalil do Coinbase dalších 200 tisíc dolarů, aby firmě pomohl překlenout krizové období. Celkem se tak jejich počáteční investice zastavila na už zmíněných třech stovkách tisíc dolarů.

Tehdy Brian Armstrong konečně našel svého vysněného spoluzakladatele – byl jím Fred Ehrsam. Poloprofesionální gamer a vlivný hráč na Wall Street, který byl zadobře s regulačními orgány. Dnes je Ehrsam miliardář, stejně jako Armstrong, i přesto, že z Coinbase už odešel. Zadařilo se mu totiž s investiční firmou Paradigm, která se specializuje na kryptoměny. 

V tom momentě přišla z pohledu Initialized stopka a další peníze do Coinbase vložil fond až v letech 2015 a 2018. Mezitím se ale na Coinbase sesypali další známí investoři, jako Fred Wilson z Union Square Ventures, Micky Malk z Ribbit Capital a taky Chris Dixon z hvězdného fondu Andreessen Horowitz. Později pak i Koichiro Nakamura ze Sozo Ventures a nakonec Tom Loverro z IVP.

Když se teď za tímto obdobím Tan ohlédne, trochu ho mrzí, že do Coinbase neinvestovali ještě víc. Koho by to nemrzelo. ,,Z dnešního pohledu je to jasné, když už víte, jak to celé dopadlo. Ale když jste v tom, někdy je opravdu těžké věřit tomu, co děláte, krok po kroku. A taky jsme neměli vždycky tolik peněz, abychom je do toho mohli nasypat,“ vzpomíná Tan.

Záblesky úspěchu

Jedno ponaučení si ale Tan z úspěchu Coinbase vzal. ,,Když vám začne v hlavě blikat, že tohle vypadá dobře a něco by z toho mohlo být, musíte zareagovat. To je ten moment, kdy do toho musíte dát všechno.“

A svou radou se i řídí. Teď, když má v nejnovějším fondu Initialized 230 milionů, má už plán na to, jak ve společnostech, kterým věří, získat podíl deset nebo patnáct procent. Ne jedno procento, jak to dělal dříve. 

Garry Tan se připravuje na prezentaci Briana Amrstronga v Y Combinatoru v roce 2012. | Foto Garry Tan

Zatímco jiní investoři mohou s odkazem na Initialized tvrdit, že navyšovat podíl nutně není potřeba, když fond zvládl i svoje necelé procento znásobit tak ohromným způsobem, Tan k tomu dodává, že to byla spíš výjimka a že něco takového je možné jen u společností, které mají potenciál prakticky ovládnout celý trh.

Samotné fungování fondu Initialized je vymyšleno tak, aby jeho investice pomohly ke zrodu alespoň jednomu jednorožci každý rok a jedné firmě s valuací deset nebo sto miliard alespoň jednou za pár let. ,,Takhle z toho udělám prakticky franšízu, což je přesně to, kam mířím,“ popisuje Tan. 

A vychází mu to. Společnost už podpořila hromadu dalších jednorožců, tedy startupů v hodnotě přes jednu miliardu dolarů. V portfoliu se blyští třeba firma Instacart, která se specializuje na rozvoz potravin v Americe a Kanadě (hodnota 39 miliard dolarů), Flexport – spediční a celní zprostředkovatel (3 miliardy dolarů) nebo platforma pro autory a umělce Patreon (4 miliardy dolarů).

Zajímavý je i startup Ro, zdravotnická aplikace nedávno oceněná na 500 milionů, či personální pomocník Rippling a virtuální realitka Opendoor. 

Volume doprava

Když se ptám na budoucnost, Tan doufá v jedno – že jeho investiční firma přežije svoje zakladatele stejně, jako to dokázal Y Combinator. Odkazuje tak na Paula Grahama a Jessicu Livingston, kteří také jednoho dne couvli ze svých původních pozic v tomhle startupovém akcelerátoru, aby měli lepší výhled na to, jak společnost dál roste. ,,Nikdy jsem nechtěl, aby to bylo jen o mně nebo Alexovi,“ říká Tan.

To se mu částečně teď i plní, protože jeho dlouholetý partner Alexis Ohanian už z fondu Initialized odešel a založil novou firmu Seven Seven Six. Odluka však nebyla snadná.

Tan to popisuje jako „promyšlený rozchod“, čímž odkazuje na termín, který použila Gwyneth Paltrow, když se rozváděla se zpěvákem Chrisem Martinem. Podle Tana se Ohanian přikláněl spíš ke střídmějšímu přístupu k investicím. ,,Začali jsme prostě o světě přemýšlet trochu rozdílně, ale chceme si i navzájem pomáhat,“ přibližuje současný vztah Tan. 

Ironií je, že ačkoli se chtěl Alexis držet spíš zpátky, navenek to tak nevypadá. Je totiž manželem slavné tenistky Sereny Williams, a co se týče třeba sociálních sítí, tam dal rozhodně „volume doprava“. Své ženy se totiž často zastává před kritiky. 

Na dobrém PR si koneckonců zakládá i Initialized. Tanovi velmi záleží na obsahu, který společnost publikuje na YouTube, kde má 77 tisíc sledujících. Na Twitteru pak zaujala víc než 150 tisíc lidí a na Clubhousu dokonce 188 tisíc. Roky Tan navíc obsah na sociální sítě vytvářel sám, až teprve na začátku letošního roku si na to najal produkčního a redaktora.

,,Za posledních deset let jsme se jasně naučili, že za každým obchodem je vlastně takový vtipný meme,“ usmívá se Tan. „A pokud nám takový dobrý meme pomůže k tomu, abychom v souboji na trhu nalákali ty nejlepší inženýry, designéry a další lidi, tak sem s tím.“

To, že na sociálních sítích hodně promoval Alexise i sebe, mu prý otevřelo mnoho dveří. Když měl někde obchodní jednání, bylo to už s lidmi na úrovni představenstva, ne s nějakým „bezejmenným“ manažerem.

,,V principu se ale vlastně jen snažím zveřejňovat obsah, který mě samotného nenudí,“ říká. ,,Když má člověk možnost kliknout na tlačítko a nechat tisíc lidí poslouchat to, o čem chce mluvit, je to docela síla.“ 

Aby mohl Tan na nedávném úspěchu Initialized dál stavět, bude se však muset vyrovnat s velkou konkurencí – v posledních měsících byl totiž do různých startupů nasypán rekordní objem peněz. Jednu užitečnou radu pro začínající investory a podnikatele ale má: ,,Nedostatek peněz není to, co by brzdilo rozvoj. Tím jsou investoři, kteří mají peněz dost – ale z nějakého důvodu je nechtějí dát na dobrou věc.“