Výhled z vrcholu hory Smrk.

Výhled z vrcholu hory Smrk. Zdroj: Lukáš Lhoťan

Pohled na přehradu při sestupu ze svahu pod Malým Smrkem
Pohled z přehradní nádrže Šance dolů do údolí Ostravice
Pohled ze svahu hory Smrk dolů do údolí.
Cesta zasněženým lesem na horu Smrk
Cestička pod vrcholem je opravdu úzká a je potřeba jít opatrně.
17
Fotogalerie

Na druhé nejvyšší hoře Beskyd Smrk potkáte Jana Palacha i Johna Lennona

Druhá nejvyšší hora Moravskoslezských Beskyd je často opomíjenou ve srovnání s Lysou horou. Na rozdíl od ní na Smrku nenajdete žádnou turistickou chatu a nevede sem ani žádná asfaltová silnice, ale na druhou stranu je zde vše více přírodní a nápor turistů zde není tak velký. Naleznete tu úchvatné kaskádové vodopády, které jsou největší v této části hor, a nedaleko vrcholu se nachází i pomníky Jana Palacha a Johna Lennona.

Na horu Smrk (1276 m.n.m.) se můžete vydat z mnoha směrů, například z Čeladné či Starých Hamrů, ale já jsem tentokrát vyrazil z Ostravice, kde jsem zanechal automobil. Ostravice je podhorská vesnice, v níž můžete nalézt dva kostely (jeden římskokatolický a druhý Českobratrské církve evangelické). Podle práce Kořeny moravské urbanistické struktury od ing. arch. Ladislava Mohelníka, Ph.D. má osídlení na Ostravici starobylý původ a dokonce je velmi pravděpodobné, že zde kdysi dávno stával pohanský chrám. Později prý na jeho místě stávalo velkomoravské sídlo známé pod názvem Ostarwitz.

V Ostravici a okolí naleznete množství hotelů, penzionů a sportovních středisek. Nachází se zde také golfové hřiště, několik přírodních rezervací a přehradní nádrž Šance. Mimo automobilu je Ostravice pohodlně dostupná autobusovými spoji a je tady také konečná stanice vlakové tratě z Frýdlantu nad Ostravicí.

Když jsme šel na horu Smrk, cestou přes Ostravici jsem se ještě zastavil na výstavě dřevěných soch v centru a poté jsem již stoupal směrem k Bučícímu potoku. Na Bučícím potoce můžete nalézt jednak přírodní rezervaci a také úchvatné kaskádové vodopády. Ty leží kousek od výšlapové cesty směrem na horu Smrk. Dojdete k ním po cestě od rozcestí zvaného Nad Holubčankou směrem k nedaleké osadě Na Skalce. 

Já jsem se tentokrát k vodopádům nevydal a šel jsem rovnou od rozcestí Nad Holubčankou nahoru na Smrk. Protože na hoře ještě ležel sníh, stoupal jsem opatrně po pěšině, která v některých místech je dosti úzká. Stezka vede pod vrcholem kolem studánky Tajemná Řásnovka a za dobrého počasí je po cestě nádherný výhled na údolí a Lysou horu.

Když vylezete nahoru, dojdete k rozcestí, ze kterého je to k vrcholu hory Smrk ještě zhruba kilometr. Po této cestě můžete navštívit památník Jana Palacha a Johna Lennona (v dobách komunistické diktatury je tam založili beskydští disidenti). V oblasti hory naleznete i pomník československého partyzána z dob druhé světové války poručíka Josefa Bierského, kterého v roce 1944 na tomto místě zákeřně zavraždil kriminálník a pozdější agent německého gestapa Stanislav Kotačka. Nedaleko vrcholu se také nachází mrazový srub. 

Protože na vrcholu hory Smrk není žádná turistická chata, nejspíše i proto se hora stala v dobách komunistické diktatury místem setkávání beskydských antikomunistů. Jistou zajímavostí je, že na hoře Smrku roku 2006 došlo k pádu laviny, která zabila jednoho lyžaře. Údajně se jednalo o první případ smrtelné laviny v Moravskoslezských Beskydech. V zimě tedy bude lépe na Smrk vystupovat s opatrností.

Z vrcholu hory Smrk je nádherný výhled do okolí, hlavně na masív Ondřejníku, a skutečnost, že na vrcholu není žádné turistické zázemí, je spíše ku prospěchu a posiluje to pocit skutečné přírody. Bohužel kvůli emisím je příroda na vrcholu Smrku dosti poničená a jen postupně se obnovuje. Z vrcholu Smrku se pak můžete vydat buď do Čeladné, zpět do Ostravice nebo směrem na Malý Smrk (1174 m.n.m.) a tam buď pokračovat do Starých Hamrů, nebo sestoupat k přehradě Šance a vrátit se zpět do Ostravice.

Já jsem se vydal směrem k přehradě. Při sestupu budete mít za pěkného počasí v poslední části cesty nádherný výhled na přehradu Šance. Tato přehrada vznikla v letech 1964 až 1969, byť o možnosti výstavby přehrady se uvažovalo již za německé okupace. Přehrada dostala jméno podle vrcholu Šance (576 m.n.m), který se nachází na jedné straně přehrady. Spekuluje se, že v oblasti přehrady se kdysi nacházelo jednoduché pohraniční opevnění typu reduty, ale není již známo, kde přesně stálo. Byť přehrada je dnes v katastru obce Ostravice, při jejím budování bylo zaplaveno centrum obce Staré Hamry. Před zaplavením byla ochráněna jen osídlení výše položená a také kostel, který se dnes nachází na svahu na přehradou.

Když půjdete z hory Smrk, sestoupíte k hlavní silnici, která vede kolem přehrady, a vydáte se směrem dolů, můžete buď jít kolem silnice přímo do Ostravice, nebo můžete ještě odbočit směrem k přehradní hrázi. Po ní se dá přejít na druhou stranu s výhledem jak na hladinu přehrady, tak i směrem dolů do údolí s řekou a obcí Ostravicí. Hráz je vysoká 65 metrů. Poté můžete buď pokračovat kolem přehrady do Masarykova údolí, nebo se vydat na Lysou horu či vrátit se zpět do Ostravice. Když půjdete od přehrady po boční cestě do Ostravice, ještě kousíček od cesty můžete navštívit pomník politického vězně Jana Rogovského, zavražděného německými okupanty v Ostravici v roce 1944. Poté se již dostanete do středu obce Ostravice.