Prezident Miloš Zeman. FOTO: Michal Růžička / MAFRA / Profimedia

Ondřej Neumann: Jediná pravda o covidu aneb kdo je tu vlastně dezinformátor

Napsal/a Ondřej Neumann 17. dubna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

IN MEDIAS RES. Když nebudeme používat korektní jazyk vědců či státního úřednictva, můžeme dezinformátory (tedy ty, kteří úmyslně šíří nepravdy s cílem ovlivnit jiné) s klidným svědomím označit za lháře. Ba co víc – za lháře, kteří své výmysly záměrně a lstivě vypouští z důvodů více než nízkých. Jenže zatímco lhářem je ve veřejném prostoru nazýván málokdo, dezinformátory se naše republika prý jen hemží. Obzvláště v době covidové.

Dezinformace je úmyslné šíření nepravdivých informací za nekalým cílem ovlivnění konkrétních lidí i celých skupin obyvatelstva. Na tom se shodne webový Sociologický slovník třeba i s ministerstvem vnitra řízeným toho času Janem Hamáčkem.

Problém české vlády, většiny tuzemských médií i jimi vyvolených odborníků ale spočívá v tom, že hledí pouze jedním směrem. Spojují svoji víru s představou, že virus se dá porazit pomocí nastolení hygienicko-policejní diktatury. A každý, kdo má jiný pohled na věc, pochybnosti, či obavy (o zdraví, o ekonomiku o občanské svobody), je ocejchován. Třeba jako dezinformátor. Pozornost by ale měla směřovat na skutečné lháře, včetně prezidenta republiky.

Vím, že nic nevím

Jestliže něco víme o covidu a s ním související pandemii, tak je to především to, že jsme spíše na začátku poznání. Jistot je pramálo – neznáme pacienta nula, nevíme, kde přesně se nový typ koronaviru vzal, komunistická Čína navíc odmítá odkrýt vše, co souvisí s počátkem pandemie ve Wu-chanu.

Od ledna 2020 navíc proběhlo médii mnoho zaručených informací, jak se účinně bránit nákaze. Zatímco Češi šili roušky, Světová zdravotnická asociace (WHO) tvrdila, že jsou víceméně k ničemu. Pak experti WHO otočili, abychom se nakonec nedávno od českého kabinetu dozvěděli, že roušky musí být dvě, a i tak jsou spíše k ničemu. Že je vlastně potřeba respirátor. A to i v situaci, kdy jste úplně sám uprostřed městského parku.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


Mezitím kauza Švédsko. Tamní vláda se rozhodla nezaškrtit normální život a ekonomiku, což byl všeobecně přijímaný „léčebný postup“ prosazovaný vládami nejen v našich zeměpisných šířkách a délkách. Nejdříve to vypadalo na velký průšvih, v tuto chvíli to vypadá na rozumný nápad. Za pár měsíců to může být zas jinak.

Pak se přísahalo na testy. Aby se nakonec ukázalo, že ty antigenní jsou mnohdy spíše loterií než věrohodným indikátorem nákazy. Nicméně testovat se musí. Všude – ve firmách, ve školách, i třeba u OSVČ grafika, který jak je týden dlouhý neopustí svůj byt za jiným účelem než vyvenčení psa či nákupu potravin, ale jednou se potká s klientem.

Teď očkování. Nejasností je opět až příliš mnoho. Od účinnosti vakcín na stále nové a novější mutace přes změny v odstupech mezi aplikacemi jednotlivých dávek až po možné negativní vedlejší účinky (vakcína od AstraZeneca) či spolehlivost v EU necertifikovaných vakcín (Sputnik V, Sinovac).

Pošpiněný profesor

Vím, že nic nevím. Konstatovat cosi podobného si mohl dovolit filosof Sókratés na úsvitu evropských dějin. Pro vlády, včetně té Babišovy, v roce 2020 po Kristu nic obdobného zjevně nepřipadá v úvahu. A opřou se o názory a doporučení odborníků – epidemiologů, virologů a dalších.

Dobrá, angažovat experty je skvělý nápad. Problém začíná v okamžiku, kdy jsou disentní doporučení a názory odmítány a dehonestovány nálepkami popírač covidu, zlehčovač covidu či dezinformátor.

Tento osud potkal kupříkladu i profesora epidemiologie Jiřího Berana. Tento v zahraničí asi nejuznávanější odborník se od tuzemského ministerstva zdravotnictví dočkal uvedení svého jména na oficiální stránce úřadu v kategorii: „Známé osobnosti často propagují dezinformace“.

„Považuji za nevhodné spojovat moje jméno a COVID-19 s dezinformacemi. Jsem ve světě uznávaný odborník a určitě v očích mých zahraničních kolegů, kteří mé práce a výsledky citují, určitě nejsem dezinformátor,“ hájil se Beran v osobním dopise tehdejšímu ministru zdravotnictví Janu Blatnému.

Před Vánocemi se mu dostalo „vysvětlení“, že jeho názory citovaly dezinformační weby. Ne snad, že by profesor Beran říkal lži, natož je vědomě šířil. Ale jeho názory a argumenty využily dezinformační platformy. Tečka. Což ovšem nezabránilo ministerstvu umístit Beranovo jméno do zmíněné kategorie dezinformací.

Logika je to asi stejně neprůstřelná, jako kdyby byl filozof Georg Wilhelm Friedrich Hegel označen za marxistu, protože ho Karel Marx ve svých dílech často citoval.

Celebrity na pranýři

Zeptejme se znovu: je profesor Beran dezinformátorem? Tedy někým, kdo ÚMYSLNĚ ŠÍŘÍ NEPRAVDY S CÍLEM OVLINIT jiné? Tedy obyčejným lhářem? Do takto formulované kategorie by ho ministerstvo zdravotnictví na svém webu nejspíše nezahrnulo.

Nejnověji za lháře (dezinformátory) označilo pětici českých zpěvaček a zpěváků bezpečnostní centrum Evropské hodnoty. Dokonce ve své analýze nabídlo i žebříček „těch nejúspěšnějších“. Dva z nich kritizovali média za informování o pandemii a vládu za chaotická opatření, třetí pojmenoval Romana Prymulu na demonstraci jako „plukovníka Smrt“, další si přála prodělat covid, „aby to už měla za sebou“ a poslední prohlásila, že své si v rámci plošného testování nenechá „šťourat v hlavě špejlí, protože ti, co to nařizují, jedou podle scénáře B. Gatese a WHO“.

 

 

A hlavní argument Evropských hodnot pro zařazení pětice mezi lháře? To, že názory těchto muzikantů využívaly dezinformační weby.

Nebudu zde uvádět publikovaná jména dvou zpěvaček a tří zpěváků. Stačí, že tak učinila jiná média a pořad České televize o médiích Newsroom ČT24 pro větší názornost vytvořil i grafické zpracování žebříčku. Zájemce si může celý report Evropských hodnot nastudovat ZDE.

Prezident dezinformátorů

Naše poznání o covidu je teprve na počátku a protipandemický boj byl zatím provázen i mnoha omyly a protiústavními zásahy do základních lidských práv. To vše ve jménu jediné správné cesty, ve jménu rozumu.

„Covidoví inkvizitoři jsou tedy v konečném důsledku silně neracionální. Podařilo se jim však zmást část veřejnosti a vytvořit dojem, že oni jsou jedinými nositeli pravdy. Své oponenty s vervou označují za novodobé kacíře – iracionální dezinformátory,“ pojmenoval to matematik a miliardář Karel Janeček.

Aby nedošlo k mýlce. Není pochyb o tom, že pandemie covidu je provázena masivní ideologickou válkou. A v ní dezinformace bezpochyby hrají nezastupitelnou roli.

Jeden z největších dezinformátorů, který úmyslně šíří v souvislosti s covidem a vakcínami proti němu lži, proto sedí na hradě českých králů. Jmenuje se Miloš Zeman a je prezidentem republiky. A velmi zajímavou skutečností je fakt, že s názory prosazovanými většinou „popíračů“, „zlehčovačů“ či „dezinformátorů“ přitom veřejně ostře nesouhlasí.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Čtěte též

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)