Hlavní obsah

Snížení vlivu Ruska. Plán vlády na den, kdy měl Hamáček letět do Mosky

Foto: vlada.cz

Jan Hamáček prvně řekl, proč neletí do Ruska.

Reklama

aktualizováno •

Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek vpodvečer uvedl, že vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) do Ruska nepoletí.

Článek

Vicepremiér a předseda sociální demokracie Jan Hamáček prvně zdůvodnil, proč v pondělí neodletí do Ruska.

V Moskvě měl Hamáček, který vedle Ministerstva vnitra dočasně řídí i Ministerstvo zahraničních věcí, mimo jiné jednat o dodávce vakcín Sputnik V do Česka.

Jenže v pátek vpodvečer premiér Andrej Babiš (ANO) potvrdil, že se tato cesta konat nebude. A Hamáček v pondělí nikam nepoletí.

V sobotu ráno Hamáček na svém profilu na sociální síti Twitter uvedl první zdůvodnění.

„K mé plánované cestě do Moskvy - včera jsme se s panem premiérem dohodli, že je nutná má účast na pondělním jednání vlády,“ uvedl krátce. Další podrobnosti zatím nenapsal.

Kabinet má na pondělním jednání schvalovat národní strategii pro čelení hybridnímu působení, ve které stojí, že Česká republika by měla snižovat svou strategickou závislost na zemích s odlišnou ideově-hodnotovou orientací. To se může týkat právě Ruska či Číny. Materiál již projednala Bezpečnostní rada státu.

Vedle jednání české vlády je na pondělí ohlášená také videokonference ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Zabývat by se měli mimo jiné napjatou situací na Ukrajině, u jejíchž východních hranic se v poslední době soustřeďují ruská vojska.

V pondělí by měla Babišova vláda řešit patnáct bodů. Třeba návrh nařízení vlády, kterým se změní seznam návykových látek.

Dále pak návrh opozice na vydání zákona týkající se kompenzačního bonusu pro letošního rok, jmenování členů výboru pro rozpočtové prognózy, strategii pro čelení hybridnímu působení nebo třeba žádost o zajištění letecké dopravy českých házenkářů na Mistrovství Evropy v roce 2022.

Lidovecký poslanec Marián Jurečka zřejmě vicepremiérovu vysvětlení nevěří. Pod jeho vyjádření připojil tweet: „A teď tu o Červené Karkulce.“

Vedle jednání české vlády je na pondělí ohlášená také videokonference ministrů zahraničí zemí Evropské unie. Zabývat by se měli mimo jiné napjatou situací na Ukrajině, u jejíchž východních hranic se v poslední době soustřeďují ruská vojska. Kyjev v této souvislosti varoval před rizikem ruské ozbrojené agrese, Moskva tvrdí, že jen chrání svou bezpečnost.

Česká delegace do Moskvy měla mít nečekaného hosta. S Hamáčkem měl jet bývalý předseda slovenského parlamentu, nacionalista Andrej Danko.

Ten se už sice po vypadnutí své strany z parlamentu politice profesionálně nevěnuje, ale má být osobním přítelem ruského ministra obchodu Denise Manturova, s nímž měl právě Hamáček jednat.

Premiér Babiš už ve čtvrtek uvedl, že není potřeba Sputnik vyjednávat, protože Česko nabídku z ruské strany již má.

Podle něho může Česko téměř okamžitě získat 300 tisíc dávek ruské vakcíny, čeká ale na její unijní schválení.

Opozice i čeští spojenci se obávali, že cesta měla jen posloužit ruské propagandě.

Reklama

Doporučované