Hlavní obsah

Chybovost antigenních testů je až nečekaně malá

Právo, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školy tento týden začaly povinným testováním žáků a zaměstnanců antigenními testy. Výsledky jsou zatím jen předběžné a podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) se z nich nemůže vyvozovat nic o účinnosti testů. Někteří rodiče si však stěžují na případy falešné pozitivity, která se u této metody objevuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Paní učitelka pak na jednotlivé vzorky nakapala roztok...

Článek

Například v pondělí se ve Středočeském kraji otestovalo přes 56 tisíc dětí, pozitivních bylo 23. Následná kontrola PCR metodou však výsledek potvrdila jen u osmi z nich.

Po zjištění ‚pozitivity‘ ve škole musely školu opustit, jely s rodiči na PCR testy. Rodiče do druhého dne v nervech, aby se zjistilo, že zbytečně,“ napsala na Twitter hejtmanka Petra Pecková (STAN).

Pro experty to překvapivé není. „Čas od času se tyto nespecifické projevy v antigenním testování objevují. Patří to tam v rozsahu jednotek procent a je třeba s tím počítat,“ řekl Právu virolog Libor Grubhoffer.

Avšak jen patnáct chybně vykázaných pozitivních výsledků z 56 tisíc testů nespolehlivost antigenních testů neprokazuje. Spíš naopak.

Arenberger: Na závěry je brzy

Na malé rozdíly podle Arenbergera ukazují i průběžné výsledky testování z Prahy, kde některé základní školy zvolily PCR test.

„Je pravda, že v Praze prakticky všechny odběry, které byly pozitivní v antigenním spektru, byly až na tři výjimky potvrzeny PCR. Je to velmi individuální,“ řekl ministr.

Změnu Arenberger do budoucna nevylučuje, zároveň ale opakuje, že je nutné zohlednit i rychlost testování a metodu odběru. Výsledek antigenních testů je do pár minut, u PCR se čeká na laboratorní výsledek průměrně den.

Fakultní základní škole Stupkova v Olomouci probíhalo v pondělí testování žáků ve třídáchVideo: Miloslav Hradil, Právo

Tato metoda dokáže lépe zachytit menší virovou nálož a bezpříznakový průběh, který je u dětí obvyklý. Jenže vysoká citlivost PCR testů může být v některých případech problém. Dokážou totiž zachytit i velmi málo virů u těch, kteří covid prodělali, mnohdy i nevědomky. Infekční už nejsou, ale tyto testy umí zachytit i menší množství viru.

„V určitém procentu je potřeba s tím počítat,“ uvedl virolog Grubhoffer.

Anketa

Kolikrát jste absolvovali test na koronavirus?
Ještě ani jeden.
26,6 %
Méně než 5.
35 %
Mezi 5 a 10 testy.
25,3 %
Více než 10 testů.
13,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 22419 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám