Vědci vložili lidské kmenové buňky do embryí opic. Vyvolali tím etickou debatu

Vědci vložili lidské kmenové buňky do embryí opic. Vyvolali tím etickou debatu
Fotografie: unsplash.com
  • Výzkum vedl profesor Belmonte, který pomohl vzniku hybridu člověka a prasete
  • Podle něj výzkum splňuje všechny etické a právní normy
  • Jiní vědci vyjádřili obavy ohledně následků experimentu

Tým složený z amerických a čínských vědců transferoval lidské kmenové buňky do embryí makaků. Podle BBC studie vyvolala u mnoha expertů debatu o etice takových experimentů.

Výzkum vedl profesor Juan Carlos Izpisua Belmonte ze Salk Institute v USA, který v roce 2017 pomohl k prvnímu křížení buněk člověka a prasete. Tyto výzkumy by mohly v budoucnu pomoci při nedostatku orgánů pro transplantaci nebo pomoci lépe porozumět rannému vývoji člověka. „Tyto chimérické přístupy by mohly být opravdu velmi užitečné pro pokrok v biomedicínském výzkumu nejen v nejranější fázi života, ale také v pokročilejší fázi života,“ uvedl Belmonte.


Studie byla publikována v časopise Cell a podle profesora splňuje současné etické a právní normy. „Nakonec tuto studii provádíme právě proto, abychom pochopili a zlepšili lidské zdraví,“ řekl. Někteří vědci však vyjádřili obavy ohledně experimentu a tvrdili, že zatímco embrya byla v tomto případě zničena po 20 dnech, jiní se mohou pokusit výzkum prodlužovat. Vyzývají proto k otevřené debatě, jaké by takové experimenty mohly mít následky.

Tato embrya byla zničena po 20 dnech vývoje, ale je jen otázkou času, než budou úspěšně vyvinuty první lidsko-zvířecí chiméry. I jako zdroj orgánů pro člověka. To je jeden z dlouhodobých cílů takových výzkumů,“ uvedl profesor Julian Savulescu, ředitel Oxford Uehiro Center for Practical Ethics.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze