Hlavní obsah

Postkoitální dysforie aneb Když vám po sexu není do zpěvu

Novinky, Eliška Fischerová

V současné společnosti se o sexu mluví výhradně v superlativech. Oslavujeme vášeň, která utužuje vztah, a slova chvály padají také na oxytocin, díky kterému klesá hladina stresu v našem těle. Neměli bychom ale zapomínat ani na to, že milování může u některých lidí způsobit postkoitální dysforii, nepříjemný pocit, který se podobá depresi.

Foto: Profimedia.cz

Během milování dochází k výbuchu hormonů v těle, což může vyvolat i úzkost či deprese.

Článek

Možná jste sama zažila okamžik po milování, který neměl nic společného s opojným pocitem štěstí. Ať už vám bylo do pláče, přepadl vás nečekaný smutek nebo jste pocítila nevysvětlitelnou úzkost, pravděpodobně jste měla tu čest s postkoitální dysforií.

„Není nic neobvyklého, když se ženy po sexu cítí smutně. Vše je dáno skutečností, že během milování dochází k výbuchu hormonů v těle, a to především endorfinu, dopaminu, oxytocinu a prolaktinu,“ vysvětluje sexuální terapeutka Denise Knowlesová pro The Independent.

Po vyvrcholení ale hladina těchto chemických látek, díky kterým se cítíte dobře, rapidně klesne. Konkrétně je řeč o dopaminu, jehož nízká hladina v lidském těle je obecně spojována s poklesem energie, nedostatkem ambicí, sociální úzkostí nebo depresí.

Podle klinické sexuoložky Gigi Engleové je také možné, že depresivní nálada po sexu není důsledkem hormonálních procesů v našem těle.

Proč v posteli zpomalit? Pádné důvody, které vás přesvědčí

Vztahy a sex

„Společnost neustále posouvá hranice sexuality, což následně vede k tomu, že partneři experimentují a zkoušejí věci, které by za normálních okolností nepraktikovali. Je ale možné, že setkání s něčím novým a neobvyklým může u některých lidí způsobit odpor, který se následně projeví smutkem či depresí,“ vysvětluje Engleová pro Shape.

Pravdou zůstává, že každá žena popíše postkoitální dysforii odlišným způsobem. „Některé ženy cítí během postkoitální dysforie slzavost či melancholii, jiné prožívají nepříjemnou úzkost nebo depresi. Najdou se také ženy, které cítily nenávist k uplynulému sexu, a to i v případě, že v průběhu milování byly spokojené a šťastné,“ vysvětluje pedagožka Ashley Townesová pro Shape.

Situace, které vedou k postkoitální dysforii

Jak už bylo zmíněno, postkoitální dysforie vzniká v důsledku rychlého výkyvu hormonů v lidském těle. Přesto existuje několik situací, které jdou nepříjemnému pocitu po sexu naproti.

Podle odborníků se postkoitální dysforie objevuje v případě, kdy váš sexuální život neodráží to, co od intimního vztahu skutečně chcete a potřebujete.

„Příležitostný sex může negativně ovlivnit psychickou pohodu těch, jejichž hodnoty a touhy jsou jiné,“ tvrdí klinická psycholožka Carla Marie Manlyová pro Bustle.

Lidé od sexu příliš očekávají, nespokojenost tak u nich sílí

Vztahy a sex

Zároveň se postkoitální dysforie může objevit u lidí, kteří v dětství prožili trauma.

„Pokud člověk zažil trauma, jako je týrání, zanedbání nebo nefunkční rodinu, pak jakékoliv nové sexuální zážitky mohou vyústit ve smutek po sexu,“ vysvětluje psychoterapeutka Aviva Kamanderová.

Jak se s postkoitální dysforií vypořádat?

Dobrou zprávou je, že existuje hned několik způsobů, díky kterým můžete postkoitální dysforii přemoci. Podle odborníků je důležité, abyste se o svých pocitech nebála promluvit. V žádném případě smutek nepopírejte, naopak partnerovi řekněte, že se momentálně necítíte v pořádku.

„Možná vám pomůže, když vás partner bude hladit a společně se budete mazlit. Stejně tak je možné, že se rozhodnete být chvilku sama. Obecně ale platí, že byste uplynulý sexuální zážitek měla zpracovat,“ říká sexuoložka Gigi Engleová.

Pokud vaše postkoitální deprese trvá několik hodin, nebo dokonce několik dnů, vězte, že je to normální. Nejlepší způsob, jak dlouhodobou postkoitální dysforii zvládnout, je vnímat své pocity a nebránit se emocím, které přicházejí.

Výbornou pomůckou je také sexuální deník, do kterého si můžete zapsat vše, co máte na srdci. Zároveň za nepříjemné pocity neviňte sebe ani partnera. Ani jeden z vás nemůže za to, že jste se stala obětí postkoitální dysforie.

Reklama

Související témata:

Související články

Nejčastější důvody, proč krvácíte po sexu

Když po sexuálním styku přijde do vaší ložnice nezvaný host v podobě červené kapky na ložním prádle, pravděpodobně pocítíte strach či mírné znepokojení. Podle...

Výběr článků

Načítám