Šesť kamenných kufrov pripomenie povojnové vysídľovanie

Najskôr na november minulého roka, potom na polovicu apríla a aktuálne na niektorý z letných mesiacov preložili pre pandémiu slávnostné odovzdanie nového Pamätníka vysťahovaným Maďarom v Šamoríne.

17.04.2021 14:30
debata
Maďarov, ktorí sa po skončení druhej svetovej... Foto: Mesto Šamorín
Pamätník vysťahovaným Maďarom v Šamoríne Maďarov, ktorí sa po skončení druhej svetovej vojny museli vysťahovať z Československa, bude v Šamoríne pripomínať pamätník pozostávajúci zo šiestich kamenných kufrov.

Dielu sochára Györgya Lipcseyho dominuje šesť kamenných kufrov rôznych veľkostí. Informoval o tom za iniciátora projektu, občianskeho združenia (OZ) Somorja Hangja – Vox Samariae (Hlas Šamorína) János Méry.

„Hlavným cieľom projektu bola revitalizácia námestia oproti Kaplnke sv. Damiána a osadenie pamätníka,“ uviedol Méry.

Po roku 1945 na základe Benešových dekrétov z územia Slovenska vysťahovali 160 000 maďarských obyvateľov. Medzi nimi, ako dodal Méry, bolo aj viac ako tisíc Šamorínčanov. „Na ich spomienku sme iniciovali vytvoriť pamätné miesto,“ povedal.

Vznik pamätníka podporili občania vo verejnej zbierke, miestna samospráva i Trnavský samosprávny kraj. Zbierka na obstaranie diela vyhlásená vedno s viacerými občianskymi združeniami trvala v rokoch 2017 až 2019, vyzbieralo sa viac ako 5 000 eur.

"Pamätník sme objednali u Györgya Lipcseyho, laureáta Munkácsyho ceny, s ktorým sme už dlhšie obdobie spolupracovali. Šesť kufrov váži spolu niekoľko ton, najťažší z nich dosahuje hmotnosť až okolo 750 kíl.

Na osadenie sme spoločne so samosprávou mesta Šamorín, ktorá v plnej miere podporovala naše aktivity, vybrali malé námestíčko oproti nedávno obnovenej kaplnke. Samotné stavebné práce sme začali vo februári 2020 a v danom roku sme aj úspešne pomocou dobrovoľníkov dokázali revitalizovať priestor," informoval Méry.

Z rozpočte kraja získali ďalších 5 000 eur, ktoré využili na potrebné stavebné práce.

Pamätník vysťahovaným Maďarom v Šamoríne pozostáva z lavičky, skulptúry kufrov a kandelábra, v okolí s trávnikom a nižšou vegetáciou. Ako Méry doplnil, priestor bol do obnovy zanedbaný, aj touto cestou sa rozhodli skultúrniť túto časť mesta. Vznikne tak podľa zámeru OZ aj priestor na stretávanie sa občianskych komunít.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Šamorín #vysťahovanie Maďarov