Hlavní obsah

Pohřeb prince Philipa

Na hradě Windsor se britská královská rodina v sobotu odpoledne rozloučila s princem Philipem, manželem královny Alžběty II. Princ zemřel minulý týden ve věku 99 let. Obřadu se kvůli epidemii koronaviru mohlo zúčastnit pouze 30 hostů.

Foto: Profimedia.cz

Pohřeb prince Philipa v kapli svatého Jiří

Článek

Královský pohřeb sledovali lidé po celém světě. Nebýt pandemie koronaviru, rozloučit by se přišly i desítky tisíc Britů, podobně jako tomu bylo například při pohřbu královny matky v roce 2002. Vzhledem k omezením byli ale i oni nuceni sledovat smuteční ceremoniál pouze u televizních obrazovek.

Rakev s tělem prince Philipa byla v sobotu dopoledne převezena do Vnitřní síně nacházející se v reprezentativních prostorách hradu Windsor. Zde se se svým manželem také naposledy rozloučila v soukromí královna Alžběta II.

Foto: Profimedia.cz

Královna Alžběta II. čeká na zahájení smutečního obřadu. Kvůli protikoronavirovým opatřením musela v lavici sedět sama.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate a princ William během obřadu

Foto: Profimedia.cz

Princ Harry během smutečního obřadu

Foto: Profimedia.cz

Pirnc Charles ve smutečním procesí

Horní nádvoří zvané Quadrangle bylo zaplněno příslušníky armády, kteří připomínali princovu vojenskou kariéru i jeho vztah k ozbrojeným složkám. Smuteční procesí bylo vedeno vojenskou kapelou britských granátníků, před vozem Land Rover, který vezl princovy ostatky a na jehož designu se princ sám podílel, kráčeli představitelé armády.

Foto: Profimedia.cz

Během obřadu byl panovnici nejblíž (na povolené dva metry) její syn princ Andrew.

Foto: Profimedia.cz

Philipova dcera princezna Margaret byla jedinou ženou kráčející ve smutečním procesí.

Za vozem pak kráčely princovy děti – princ Charles, princezna Anne, princ Andrew a princ Edward – následovány princovými vnuky princem Williamem, princem Harrym a Peterem Phillipsem, synem princezny Anne.

Bulvární média spekulovala, zda Harry s Williamem budou kráčet vedle sebe. Palác, zdá se, rozhodl šalamounsky a mezi nimi kráčel Phillips.

Foto: Profimedia.cz

Smuteční procesí, které uzavírá královna Alžběta II. ve svém voze, se ubírá ke kapli svatého Jiřího.

Foto: Profimedia.cz

Smuteční procesí

Foto: Profimedia.cz

Smuteční procesí, které uzavírá královna Alžběta II. ve svém voze, se ubírá ke kapli svatého Jiřího.

Za nimi kráčel lord Snowdon, syn královniny sestry Margaret a sir Tim Laurence, druhý manžel princezny Anne. Za nimi pak nejbližší zaměstnanci paláce a procesí uzavírala samotná královna ve voze Bentley.

Ceremoniál započal minutou ticha

Poté, co procesí došlo před kapli svatého Jiří a rakev byla přenesena dovnitř, započal obřad celonárodní minutou ticha.

Foto: Profimedia.cz

Po minutě ticha je rakev vnášena do kaple.

Královna během obřadu seděla sama, ostatní členové královské rodiny museli být podle platných nařízení vzdáleni alespoň dva metry.

Foto: Profimedia.cz

Kaple svatého Jiří

Ceremoniál se nesl v duchu princovy lásky k námořnictvu a k moři. Zazněl hymnus Eternal Father, strong to save z 19. století a inspirovaný žalmem 107, jenž hovoří o nebezpečí na moři. V obdobném duchu se neslo i kázání windsorského děkana, reverenda Davida Connera.

Obřad byl zakončen britskou hymnou. Poté byla rakev uložena v kryptě kaple svatého Jiří, kde zůstane až do smrti královny Alžběty II. Poté budou oba manželé uloženi k věčnému odpočinku spolu v kapli Jiřího VI.

Účastnila se jen rodina 

Za normálních okolností by se v kapli svatého Jiří obřadu účastnilo zhruba 800 lidí. Vzhledem k opatřením se pohřbu však mohlo zúčastnit pouze 30 osob.

Z Řecka až na britský královský dvůr. Taková byla životní pouť prince Philipa

Evropa

Britský premiér Boris Johnson krátce po princově skonu oznámil, že se právě s ohledem na velmi omezený počet účastníků pohřbu nezúčastní, aby nezabíral místo.

I tak britská média hovoří o tom, že vybrat pouhou třicítku lidí bylo pro královnu a palác velice obtížné.

Pohřbu se zúčastnili tři Philipovi příbuzní z Německa: Philipovi prasynovci princ Bernhard Bádenský, princ Donatus, lankrabě Hessenský a princ Phillip Hohenlohe-Langenburgský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám