Taylor Swiftová prekonala rekord The Beatles v britskom albumovom rebríčku

Dosiahla ho nanovo nahraným albumom Fearless. Pôvodne vyšiel, keď mala 18 a spievala country. O práva k nahrávke sa súdila.

17.04.2021 16:35
63rd Annual Grammy Awards - Press Room Foto: ,
Speváčka Taylor Swift s cenou Grammy za jej album Folklore.
debata

Americká popová speváčka Taylor Swiftová prekonala dlhoročný rekord skupiny The Beatles, keď sa na vrchol rebríčka najpredávanejších hudobných albumov na území Spojeného kráľovstva (UK Albums Chart) dostal iba v rozmedzí 259 dní už jej tretí album.

Rekordný zápis dosiahla nanovo nahraným albumom „Fearless“, ktorý pôvodne vyšiel v roku 2008 a nasledoval po platniach „Folklore“ vydanej vlani v júli a „Evermore“ vydanej v decembri minulého roka. Vytvorila tak nový rekord pre najrýchlejšiu akumuláciu troch albumov na vrchole tohto prestížneho rebríčka.

Prvenstvo doteraz – 54 rokov – patrilo štvorici z Liverpoolu, ktorá v rokoch 1965–1966 v rozmedzí 364 dní mala v UK Albums Chart na prvom mieste albumy „Help!“ (august 1965), „Rubber Soul“ (december 1965) a „Revolver“ (august 1966).

Swiftová je zároveň prvou sólovou interpretkou, ktorá v tomto rebríčku mala na prvom mieste tri albumy v rámci jedného roka.

Swiftová (31) nahrala zmienený album nanovo po súdnom spore o vlastníctvo pôvodných záznamov (masterov) s podnikateľom a manažérom Scooterom Braunom. Pôvodný album „Fearless“ vyšiel v čase, keď mala Swiftová 18 rokov a bola hviezdou country.

Nová verzia tohto albumu, s názvom „Fearless (Taylor's Ver­sion)“, je Swiftovej celkovo siedmou platňou, ktorá sa dostala na vrchol UK Albums Chart. V tomto rebríčku triumfovala aj s albumami „Red“ (2012), „1989“ (2014), „Reputation“ (2017) a „Lover“ (2019).

debata chyba
Viac na túto tému: #Taylor Swift #The Beatles #Fearless