Hlavní obsah

Navalnyj je v kritickém stavu a hrozí mu selhání ledvin, tvrdí lékaři

Ruský opozičník Alexej Navalný, který od konce března drží hladovku ve vězení, čelí zvýšenému riziku selhání ledvin. Tvrdí to představitelé ruských lékařských odborů, kteří prozkoumali Navalného laboratorní výsledky, i jeho osobní lékařka.

Foto: Alexander Zemlianichenko , ČTK

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj na snímku z února 2021

Článek

"Jeho zdravotní stav je jasně kritický," uvedla mluvčí lékařských odborů, které ruské úřady považují za součást opozice, Alexandra Zacharová. Podle ní výsledky testů, které získaly Navalného právníci, ukázaly, že ledviny vězněného politika jsou blízko selhání. "To by pak vedlo k dalším závažným komplikacím a nakonec možná k srdečnímu selhání," dodala.

Navalnyj trpí páteřní kýlou a ztrácí cit v rukou

Evropa

Nebezpečí vážných zdravotních komplikací potvrdila i Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová, informovala agentura AFP. Podle ní testy ukázaly vysokou hladinu draslíku v krvi předáka opozice. "Pacient s takovou úrovní draslíku musí být hospitalizován na intenzivní péči, protože kdykoliv může nastat smrtelná srdeční arytmie," uvedl kardiolog Jaroslav Ašichmin. S nutností hospitalizace souhlasí i další lékaři, kteří se starali o Navalného zdraví.

Podle Amnesty International je Navalnyj vystaven mučivým podmínkám

Evropa

V pátek Navalnyj uvedl, že mu vedení vězení pohrozilo zavedením umělé výživy, pokud nepřeruší svůj protest.

Navalnyj byl v únoru odsouzen k dvěma a půl letem odnětí svobody za zpronevěru, panuje ale přesvědčení, že je to záminka s cílem dostat opozičníka za mříže. Vůdce ruské opozice, který si stěžuje na silné bolesti zad a nohy, zahájil koncem března hladovku na protest proti tomu, že mu není umožněna odpovídající lékařská péče.

Navalného přesunuli z vězení do nemocnice

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám