Kompletní konstrukci i vývoj servisního modulu, ze kterého se skládá sonda Plato, mají na starosti inženýři v brněnské firmě SAB Aerospace. Sonda bude zkoumat exoplanety, které jsou jedním z hlavních témat současné astronomie.

Jejím hlavním úkolem je hledat druhou Zemi. „Vesmírná mise Plato nám poskytne jedinečnou informaci o situaci naší Sluneční soustavy ve vesmíru, pravděpodobně se nám podaří odpovědět na otázku, zda je náš systém jeden z mnoha nebo zda je jedinečný,“ uvedl Petr Kabáth z Astronomického ústavu Akademie věd České republiky.

Ředitel SAB Aerospace Petr Kapoun.
Unikát ve vesmíru. Zařízení firmy z Brna dokáže vynést na raketě více družic

Servisní modul obsahuje pohon, navigaci, regulační systémy, solární panely a další. Systémy drží při životě nejdůležitější část sondy - šestadvacet kamer, které budou sledovat tisíce hvězd a monitorovat pravidelné poklesy jejich jasnosti, které způsobují obíhající exoplanety.

Sonda musí umět čelit extrémním teplotám, vibracím a přežít v nehostinných podmínkách. „„Tento projekt je pro nás významný hned ze dvou důvodů. Za prvé, protože se jedná o spolupráci průmyslu a Akademie věd. Za druhé jde o velkou technologickou výzvu. Kontejner je pro bezpečnou přepravu kamer navržen tak přísně, že by zvládl přepravit i bombu, aniž by vybuchla,“ sdělil ředitel SAB Aerospace Petr Kapoun.