Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Spartak vyhral v Bratislave po 5 rokoch, oslavy titulu sa odkladajú

Futbalisti Slovana Bratislava prehrali so Spartakom Trnava 1:2 v sobotňajšom 159. derby v rámci 5. kola nadstavby Fortuna ligy 2020/2021 v skupine o titul.

17.04.2021 17:27
SR Futbal FL 5. kolo nadstavba titul Slovan Trnava Foto: ,
Yusuf Bamidele (Spartak), Myenty Abena (Slovan) a Jurij Medveděv (Slovan) počas zápasu 5. kola nadstavbovej časti Fortuna ligy skupiny o titul ŠK Slovan Bratislava - FC Spartak Trnava.
debata

Obhajca titulu a suverénny líder tabuľky prehral len tretí ligový duel v tejto sezóne, Trnava natiahla víťaznú sériu vo FL na štyri zápasy.

Preskočila tak Žilinu a je tretia, „šošoni“ majú k dobru nedeľný duel v Zlatých Moravciach.

Druhý DAC stráca na Slovan 13 bodov, ale má k dobru domáci duel s Trenčínom. Spartak v derby ukončil so Slovanom 8-zápasovú šnúru bez víťazstva, ktorá trvala od apríla 2018.

„Belasí“ mali pred súbojom šancu získať rekordný jedenásty majstrovský titul v ére samostatnosti, potrebovali na to vyhrať v derby a súčasne prehru DAC s AS.

SKUPINA O TITUL

ŠK Slovan Bratislava – FC Spartak Trnava 1:2 (0:1)
Góly: 84. Ratao (z 11 m) – 12. Božikov (vlastný), 65. Savvidis, ŽK: de Kamps, De Marco – Yusuf, Vlasko, Kóša, Grič. Rozhodovali: Gemzický – Poláček, Jekkel, bez divákov.
Slovan: Greif – Medveděv, Abena, Božikov, De Marco – Nono (67. Rabiu), de Kamps – Čavrič (67. Daniel), Strelec, Moha (71. Ratao) – Henty (71. Ožbolt)
Trnava: Takáč – Koštrna, Kóša, Twardzik, Mikovič – Grič, Savvidis – Cabral (90.+1 Yao), Vlasko (86. Benovič), Yusuf (80. Tsaousis) – Ristovski

Michal Gašparík, tréner Trnavy: „My sme mali aktívny vstup do zápasu a odmenou bol prvý gól. Bol to dôležitý a zlomový moment, stúplo nám totiž sebavedomie. Chalani kontrolovali zápas. Do druhého polčasu sme chceli tiež vstúpiť aktívne, aby sa súper nedostal na koňa. Slovan si nevedel dať rady s našou blokovou obranou. Prišla smolná penalta a záver bol preto hektický. Víťazstvo je zaslúžené a venujeme ho našim fanúšikom, ktorí nás pred duelom nakopli. Sú najlepší na Slovensku.“

Darko Milanič, tréner Slovana: „Súhlasím s úvodnými slovami kouča Trnavy, že prvý gól bol dôležitý až kľúčový. Padol ale po faule. Je náročné hrať proti súperovi, ktorý výborne bráni a je agresívny. Získavali odrazené lopty. Chýbalo mi dnes v našej hre veľa vecí. Musíme rýchlejšie a lepšie riešiť situácie. Mali sme vyložené šance, ale nedokázali sme ich premeniť. Sme sklamaní z výsledku.“

Dominik Greif, brankár Slovana: „Bol to bojovný zápas v derby. Myslím, že Trnava dala do toho viac túžby, my sme vkladali emócie skôr smerom k rozhodcovi ako do hry. Dali dva góly, my len jeden. Góly dali zo štandardiek, boli smolné. Prvý vlastný a druhý to tam prestrelil potom, ako najprv trafil múr. Hrali dobre a podali dobrý výkon. Spartak nás neprekvapil, po dlhšej dobe mal zápas lepšiu úroveň a s ľuďmi to bude ešte lepšie.“

Domáci začali vlažne, Trnavčania boli agresívnejší aj aktívnejší a opticky sa usadili na polovici Slovana. Ich snaha sa dočkala úspechu v 12. minúte. Center Vlaska z priameho kopu na zadnej tyčke nasmeroval do ohňa Twardzik a tam si dal nešťastný vlastný gól kapitán Božikov. Trnava dobrou organizáciou marila snahu domácich o odpoveď.

Neujal sa priamy kop De Marca z nádejnej vzdialenosti, ani strela Hentyho po priklepnutí od Strelca. Henty to skúsil opäť o pár minút, opäť nepresne.

V 29. minúte sa lopta z pravej strany z priameho kopu od Strelca dostala až k pohotovo reagujúcemu brankárovi Takáčovi, ten ju vyboxoval, následný pokus o dorážku od Mohu obranca Trnavy zblokoval.

Trnava hrala súbojovejšie, čakala na chyby súpera, jednu mohol v 37. minúte potrestať Twardzik, ale mieril len nad. V nadstavenom čase ešte Greif s prehľadom kryl pokus Griča.

Kto čakal, že Slovan spustí na Spartak od začiatku druhého dejstva oheň a síru, nedočkal sa. Hostia pokračovali v pozornom výkone, no v 53. minúte urobili v obrane sériu chýb. Henty sa dostal na päťku úplne osamotený, ale v stopercentnej šanci trestuhodne zlyhal, keď loptu napálil len do Takáča.

V 63. minúte predviedol z vlastnej polovice individuálny prienik Strelec, ale na silnejšiu a presnejšiu strelu mu už nezostali sily. Z následnej akcie sa Trnava dostala k šestnástke domácich a po faule pri jej hranici dostala výhodu priameho kopu z výbornej pozície.

Prvú strelu Savvidisa ešte múr zblokoval, ale exportná dorážka gréckeho legionára už skončila za Greifovým chrbtom. Slovan dobýjal šestnástku hostí, ale pomerne platonicky. Napriek štyrom striedaniam po druhom góle sa v jeho strede nenašiel nik, kto by strhol spoluhráčov.

No v 83. minúte zahral nešťastne Savvidis vo vlastnej šestnástke rukou a nariadenú penaltu premenil Ratao. Domáci ešte v závere tlačili v snahe aspoň vyrovnať, no Spartak si prestížne víťazstvo ubojoval.

Sebastian Nebyla, David Holman Čítajte viac Fortuna liga v lete zmení vysielateľa. Exkluzívne práva získal na tri sezóny

DAC si poistil druhé miesto

Futbalisti Dunajskej Stredy vyhrali v sobotnom zápase 5. kola Fortuna ligy v skupine o titul nad AS Trenčín 2:0.

Poistili si druhé miesto v tabuľke a skresali manko na vedúci Slovan Bratislava na desať bodov.

FC DAC 1904 Dunajská Streda – AS Trenčín 2:0 (2:0)
Góly: 8. Ramirez, 21. Divkovič. Rozhodovali: Kišš – Weiss, Ádám, ŽK: Kadák, Križan (obaja Trenčín)
DAC: Jedlička – Sommer, Kružliak, Beskorovajnyj, Davis – Schäfer, Balič – Divkovič, Nebyla (79. Christie-Davies), Andzouana (72. Taiwo) – Ramirez (90. Nicolaescu)
Trenčín: Kukučka – Yem (85. Ligeon), Da Silva, Križan, Pirinen – El Mahdioui – Ghali (46. Tučný), Zubairu, Kadák (64. Lavrinčík), Corryn – Čatakovič (64. Letenay)

Bernd Storck, tréner DAC-u: „Pred zápasom sme si hovorili, že chceme vyhrať a dať darček k narodeninám nášho majiteľa. Úvod bol dobrý proti taktickému a silnému súperovi. Rozdiel oproti zápasu z februára bol, že sme začali lepšie a podarilo sa nám streliť dva góly. Aj v druhom polčase to bolo náročné, museli sme vyhrávať súboje, aby sme sa dostali do šance. Mali sme príležitosti, aby sme zvýšili na 3:0. Po vypadnutí z pohára bola situácia náročná, preto bolo dôležité vrátiť sa na víťaznú vlnu. Hlavným cieľom je držať sa na druhom mieste.“

Stijn Vreven, tréner Trenčína: „Gratulujem súperovi k víťazstvu. Po prvom polčase som bol sklamaný. Nevedel som si vysvetliť, ako sa môžeme dostať k stavu 0:2. Pred zápasom sme s hráčmi riešili, v čom môže byť súper nebezpečný. Pri prvom góle sme hráča nechali na silnej nohe. Pri druhom sme dostali gól po štandardnej situácii, to si musíme pozrieť. V druhom polčase to bolo z našej strany celkom iné. Máme mladý tím, nie sme v ľahkej situácii. Z poslednej pozície sme sa ale dostali do top šestky. Toto mužstvo má budúcnosť pred sebou.“

Pred duelom DAC čakal na víťazstvo tri a Trenčín štyri zápasy, navyše obe mužstvá cez týždeň vypadli zo štvrťfinále Slovnaft Cupu. Lepšie začal DAC, držal loptu viac na kopačkách. Domáci išli už v 8. minúte do vedenia, Ramirez dostal loptu pred pokutovým územím, z hranice šestnástky parádne poslal loptu k tyči – 1:0.

Venezuelský útočník strelil už pätnásty gól v sezóne. V 21. minúte Dunajská Streda zvýšila svoje vedenie, Balič zahrával priamy kop z ľavej strany a Divkovič hlavou poslal loptu do siete – 2:0. Okrem dvoch gólov prvá polhodinka veľa vzruchu nepriniesla. Hralo sa prevažne medzi šestnástkami, s chybami na oboch stranách.

V 40. minúte prišla prvá šanca Trenčína, Pirinen prešiel na ľavej strane, prízemný center poslal Čatakovič tesne vedľa. V 43. minúte sa dostal k lopte Andzouana, z hranice šestnástky však mieril vedľa.

V 53. minúte po Davisovom centri pohrozil hlavou Beskorovajnyj, ale mieril vedľa. V 57. minúte strelou pohrozil Da Silva, ale slabú loptu Jedlička chytil. V 62. minúte Davisov pokus z 23 metrov musel kryť Kukučka.

Aj v druhom polčase pokračoval futbal medzi šestnástkami. V 81. minúte zahrával Tučný priamy kop z ľavej strany, loptu z päťky poslal do rúk brankára Corryn.

V 88. minúte vybojoval loptu Divkovič, výbornou prihrávkou vysunul Taiwa, ktorý mohol postupovať sám na bránu, ale jeho strelu Kukučka famózne vyrazil. O minútu neskôr bol Taiwo opäť v akcií, jeho strela tesne minula bránu.

SKUPINA O UDRŽANIE SA

Futbalisti Ružomberka zvíťazili v sobotnom zápase 5. kola Fortuna ligy v skupine o udržanie sa nad Pohroním 1:0.

MFK Ružomberok – FK Pohronie Žiar nad Hronom Dolná Ždaňa 1:0 (0:0)
Gól: 63. Mojžiš. Rozhodovali: Dohál – Hancko, Roszbeck, ŽK: Mrva, J. Maslo, Madleňák – Petrák, Adler, ČK: 42. Petrák po druhej ŽK
Ružomberok: Krajčírik – Čurma, J. Maslo, Mrva (78. Takáč), Mojžiš – Zsigmund (89. Múdry) – Gerec (89. R. Kružliak), Kostadinov, Brenkus (61. Kochan), Madleňák (89. Kojnok) – Regáli
Pohronie: Hrdlička – Mazan, Štrba, Heurtaux, Petrák – Weir, N'Zeyi (43. Adamec) – Blahút, Fadera (87. Župa), Adler (60. Badolo, 87. Ladji) – Chvěja

Ján Haspra, tréner Ružomberka: "Odohrali sme veľmi náročný zápas proti súperovi, ktorý je podľa mňa najlepším tímom v dolnej šestke. Začiatok malo lepší Pohronie, my sme sa im postupom času vyrovnali. V závere polčasu nás pri veľkej šanci podržal brankár Krajčírik, ktorý chytal naozaj vynikajúco. V druhej polovici sme dali gól zo štandardnej situácie, no súper bol stále nebezpečný. V žiadnom prípade sme neboli lepším, ale šťastnejším mužstvom. Z víťazstva sa veľmi tešíme.“

Jan Kameník, tréner Pohronia: "Do zápasu sme veľmi dobre vstúpili. Boli sme aktívni v pohybe, takisto mužstvo dobre kombinovalo, vytváralo si prečíslenie a dostávalo loptu do pokutového územia súpera. Väčšiu aktivitu som však očakával od útočníkov. Napriek tomu prvý polčas z našej strany bol slušný. Aj po vylúčení sme na konci prvej polovice mali veľkú príležitosť, keď sme mohli ísť do vedenia. V druhom polčase o desiatich hráčoch sily trochu odchádzali, no odpracovali sme to. Mrzí nás gól, ktorý sme dostali. O výsledok sme sa bili do konca, bohužiaľ, dnes nám to nevyšlo.“

Hostia vstúpili do zápasu odvážne, v priebehu piatich minút zahrávali štyri rohové kopy, ale bez gólového efektu. V 18. minúte sa ocitol v šanci Regáli, Hrdlička nohami skrotil štipľavú ranu ružomberského útočníka. V 34. minúte bolo poriadne horúco v domácej šestnástke, Weir vypálil v gólovej pozícii a Krajčírik vytiahol excelentný zákrok.

V 42. minúte Petrák skosil prenikajúceho Gereca a po druhej žltej karte svoje mužstvo oslabil. V extračase úvodného dejstva Horehronci prečíslili zadné rady MFK, v tutovej pozícii po skvelej prihrávke Adlera napriahol zoči–voči Krajčírikovi Fadera, no gólman Liptákov opäť podržal svoj tím.

Po zmene strán Ružomberčania dávali jemnou územnou prevahou najavo, že majú o jedného muža na ihrisku viac. V 63. minúte Mazan v blízkosti vlastného „veľkého vápna“ fauloval Madleňáka, Kostadinov poslal štandardku do ohňa a nabiehajúci Mojžiš hlavou otvoril skóre svojim prvým presným zásahom v aktuálnej sezóne.

V 77. minúte tretíkrát čaroval Krajčírik, keď na bránkovej čiare zneškodnil Chvějovu hlavičku a zabránil vyrovnaniu. V závere sa hostia snažili o gól, ale napokon si spod Čebraťa odviezli domov najtesnejšiu prehru.

Michalovce s ďalšou prehrou

V 5. kole Fortuna ligy zvíťazili v skupine o udržanie sa futbalisti Serede v prechodnom domove v Zlatých Moravciach nad Michalovcami 2:0.

Hostia klesli na posledné miesto tabuľky.

ŠKF Sereď – MFK Zemplín Michalovce 2:0 (1:0)
Góly: 6. Fábry, 88. Morong. Rozhodovali: Smolák – Vorel, Jánošík, ŽK: Slaninka, Bušnja – Ošima
Sereď: Yakubu – Morong, Michalík, Hučko, Mečiar – Danko (31. Potoma), Diaz (90. Šumský) – Bušnja (56. Jureškin), Fábry, Slaninka – Lačný
Michalovce: Markovič – Magda, Soler, Bednár, Mendez – Neofytidis – Phillips, Ošima (77. Diarra), Žofčák, Popovits – Trusa (72. Tandir)

Od úvodnej minúty sa hral obojstranne svižný futbal. Do vedenia išli domáci už v 6. minúte, Fábry z priameho voľného kopu z 18-metrov elegantne ponad múr upratal loptu k žrdi. Na opačnej strane bol blízko k vyrovnaniu v 12. minúte Phillips, ktorého vychytal Yakubu a následne Žofčákovu gólovú strelu z 5-ky Slaninka hlavou odvrátil na bránkovej čiate.

V 28. minúte Trusovu hlavičku zneškodnil Yakubu. Prebiehala 30. minúta, na Žofčákov center si vyskočil Bednár, s ktorého hlavičkou do stredu brány Yakubu nemal problém. V závere polčasu mal šancu Bušnja, jeho strelu odvrátil jeden z obrancov hostí.

Do druhého dejstra vstúpili aktívnejšie hostia. S pribúdajúcim časom sa čoraz viac tlačili pred domácu bránu, ale strelecké príležitosti neprichádzali. V 64. minúte Popovitsov center na prvú žrď Trusa hlavou poslal mimo.

V 70. minúte Phillipsov center našiel na hranici malého vápna Solera, ten v záklone bránu ani netrafil. V závere hostia hrali vabank, ale ku koncovke sa nedostali, naopak po rýchlej kontre v 88. minúte sa presadil Morong, ktorý krížnou strelou prekonal Markoviča a rozhodol o osude stretnutia.

V nadstavenom čase mohol ešte víťazstvo prikrášliť Potoma, ktorý z uhla mieril iba do gólmana.

Senica vyhrala v Nitre

Futbalisti Senice zvíťazili v sobotnom zápase 5. kola Fortuna ligy v skupine o udržanie sa na ihrisku Nitry 3:0 a odlepili sa z posledného miesta tabuľky.

FC Nitra – FK Senica 0:3 (0:3)
Góly: 11. Malec (z 11 m), 24. Guba, 37. Košťál. Rozhodovali: Ziemba – Štrbo, Kováč, ŽK: Fabiš, Jendrišek, Šefčík, Tancík – Totka, Addo, Turčák, ČK: 49. Tancík po druhej ŽK
Nitra: Šípoš – Tancík, Fabiš, Šuľa, Celebi – Regäsel (46. Chríbik), Mustafič (46. Zejnullahu) – Šefčík, Jendrišek, Chobot (83. Kindsvater) – Franko (89. Spáčil)
Senica: Vliegen – Addo, Asanovič, Carrillo, Šimčák (39. Turčák) – Totka (75. Duda) – Guba (64. Gallovič), Piroska, Gamboš, Košťál – Malec

Michal Ščasný, tréner Nitry: „Budem komentovať len to, čo možem komentovať. K futbalovým veciam len toľko, že prehru beriem na seba, pretože som mal zareagovať striedaním skôr ako po polčase a možno by to vyzeralo inak.“

Karol Praženica, tréner Senice: „Sme veľmi radi, že sa nám podarilo tento zápas zvládnuť. O výsledku rozhodol prvý polčas, kde sme strelili tri góly. V druhom polčase sme sa snažili neinkasovať gól. Súper sa síce snažil, ale mal to ťažké po vylúčení hráča.“

Stretnutie sa začalo poriadne zostra. Už v 5. minúte po ruke Fabiša v šestnástke odpískal hlavný rozhodca Ziemba pokutový kop pre Senicu. Piroska však ponúknutú šancu nevyužil a následne sa neujalo ani zakončenie Gubu z dobrej pozície.

O šesť minút neskôr odpískal rozhodca Ziemba ďalšiu penaltu v prospech hostí a to potom, čo brániaci Celebi fauloval v šestnástke Gubu. Nitrania tak čelili iba v tomto roku už deviatemu pokutovému kopu súpera. Loptu si tentoraz postavil na biely bod Malec a nezaváhal – 0:1.

Tieto momenty výrazne poznačili psychiku domácich hráčov, ktorí sa v ďalších minútach nijako nevedeli dostať do tempa. Naopak, Záhoráci svojou aktívnou útočnou hrou neustále zamestnávali obranu Nitry a v 24. minúte sa zaslúžene opäť radovali z gólu.

Prudký center Maleca z ľavej strany brankár Šípoš len vyrazil, čo dôsledný Guba využil a presnou dorážkou zvýšil na 2:0. V 37. minúte sa po súboji na pravej strane medzi Celebim a Malecom dostal hosťujúci hráč až do šestnástky, kde následne presnou prihrávkou vyzval na zakončenie úplne voľného Košťála.

25-ročný záložník Senice namieril loptu do šibenice a zverenci trénera Karola Praženicu tak viedli už 3:0. S chuťou hrajúci Guba mohol mať „prsty“ aj v ďalšom góle hostí, no po jeho strele z rohu šestnástky výborne zasiahol na čiare brankár Šípoš. Zdecimovaná Nitra sa na výraznú odpoveď už do prestávky nezmohla a tak sa na polčasovú prestávku odchádzala za nepriaznivého stavu 0:3.

Do druhého polčasu síce spravili domáci dve zmeny, no ich plány už po pár minútach hry naštrbil Tancík, ktorý sa po dvoch fauloch v rozpätí dvoch minút porúčal s červenou kartou predčasne z ihriska.

Senica sa potom aj napriek trojgólovému vedeniu a početnej výhode už dopredu veľmi nehrnula. Šancí bolo pomenej a hra sa prevažne odohrávala medzi šestnástkami. Za zmienku ešte stoja príležitosti Pirosku na jednej a Kindsvatera na druhej strane, ktoré však už zmenu skóre neprivodili.

Senica po výborne zvládnutom prvom polčase vyhrala pod Zoborom nad Nitrou rozdielom triedy 3:0 a odlepila sa tak z dna tabuľky.

AKTUALIZUJEME…


Tabuľka Fortuna ligy 2020/21

skupina o titul:

    Z V R P S B
1. Slovan Bratislava 32 22 5 5 78:28 71
2. Dunajská Streda 32 19 8 5 66:38 65
3. Trnava 32 17 4 11 48:37 55
4. Žilina 32 15 7 10 73:52 52
5. Zlaté Moravce-Vráble 32 11 7 14 42:51 40
6. Trenčín 32 8 8 16 42:61 32

skupina o udržanie:

    Z V R P S B
7. Sereď 32 11 8 13 37:48 41
8. Ružomberok 32 10 9 13 41:44 39
9. Pohronie 32 8 14 10 38:38 38
10. Michalovce 32 8 11 13 34:53 35
11. Senica 32 8 9 15 31:51 33
12. Nitra 32 7 6 19 26:55 27
debata chyba