Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Zdravotní stav předáka ruské opozice Navalného je kritický, tvrdí lékaři. Hrozí mu selhání ledvin

Svět

  18:44
Moskva - Předák ruské opozice Alexej Navalnyj, který od konce března drží hladovku ve vězení, čelí zvýšenému riziku selhání ledvin. Tvrdí to představitelé ruských lékařských odborů, kteří prozkoumali Navalného laboratorní výsledky, i jeho osobní lékařka. Lékaři však neměli možnost prozkoumat přímo Navalného zdravotní stav. Vyzývají k jeho hospitalizaci mimo vězení.

Alexej Navalnyj. foto: ČTK

Aktivisté protestovali před ruskou ambasádou se sochou nahého Putina. Nesouhlasili s uvěznění Navalného

„Jeho zdravotní stav je jasně kritický,“ uvedla mluvčí lékařských odborů, které ruské úřady považují za součást opozice, Alexandra Zacharová. Podle ní výsledky testů, které získaly Navalného právníci, ukázaly, že ledviny vězněného politika jsou blízko selhání. „To by pak vedlo k dalším závažným komplikacím a nakonec možná k srdečnímu selhání,“ dodala.

Ruský opoziční předák Alexej Navalnyj vzkázal z vězení, že je v dobrém fyzickém...
Alexej Navalnyj pózuje fotografům zpoza skleněného boxu u soudu v Moskvě.

Nebezpečí vážných zdravotních komplikací potvrdila i Navalného lékařka Anastasija Vasiljevová, informovala agentura AFP. Podle ní testy ukázaly vysokou hladinu draslíku v krvi předáka opozice. „Pacient s takovou úrovní draslíku musí být hospitalizován na intenzivní péči, protože kdykoliv může nastat smrtelná srdeční arytmie,“ uvedl kardiolog Jaroslav Ašichmin. S nutností hospitalizace souhlasí i další lékaři, kteří se starali o Navalného zdraví.

Vězeňská správa hrozí Navalnému, který drží hladovku, násilnou umělou výživou

V pátek Navalnyj uvedl, že mu vedení vězení pohrozilo zavedením umělé výživy, pokud nepřeruší svůj protest.

Navalnyj byl v únoru odsouzen k dvěma a půl letem odnětí svobody za zpronevěru, panuje ale přesvědčení, že je to záminka s cílem dostat opozičníka za mříže. Vůdce ruské opozice, který si stěžuje na silné bolesti zad a nohy, zahájil koncem března hladovku na protest proti tomu, že mu není umožněna odpovídající lékařská péče.

Podmínky se rovnají mučení. Staví ho do situace pomalé smrti, říká Amnesty International o Navalném

Vedení vězení tvrdí, že Navalnému nabídlo odpovídající zdravotnickou péči. Podle vedení Navalnyj ale trvá na to, že musí být léčen mimo zařízení. To ale orgány odmítají.

V pátek 80 mezinárodní osobností, mezi kterými byli spisovatelé Joanne K. Rowlingová či Salman Rushdie, dopis ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, ve kterém vyzývají, aby Navalnyj dostal odpovídající ošetření.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!