Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Svět

Bývalý italský ministr Salvini musí před soud v případě zablokované lodi s utečenci

Matteo Salvini, lídr krajně pravicové strany Liga Severu, v italském Senátu po přednesení své řeči. Senát bude hlasovat ohledně vydání Salviniho k soudnímu procesu kvůli tomu, že nepovolil okamžité vylodění migrantů foto: Reuters

Palermo (Itálie) - Bývalý italský ministr vnitra Matteo Salvini stane před soudem v případě zablokované lodi nevládní organizace Open Arms se zachráněnými utečenci. Předběžný soud potvrdil obžalobu z omezování osobní svobody, uvedla agentura ANSA.
  19:38

Nic než národ, nic než stát. Trio Orbán-Salvini-Morawiecki chtějí založit novou evropskou parlamentní frakci

Salvini opakovaně tvrdí, že rozhodnutí ohledně lodí nevládních organizací bylo přijaté celou vládou a tudíž za něj nenese osobní právní odpovědnost. První soudní stání bylo stanoveno na 15. září.

Matteo Salvini, lídr krajně pravicové strany Liga Severu, v italském Senátu...
Matteo Salvini, lídr krajně pravicové strany Liga Severu, v italském Senátu...

„Půjdu (před soud) se vztyčenou hlavou,“ uvedl Salvini po rozhodnutí soudu. Tvrdí, že svým rozhodnutím chtěl jen chránit hranice. Salvini se během své vládního angažmá v letech 2018 až 2019 tvrdě vymezoval vůči nevládním organizacím, které organizovaly záchranné mise ve Středozemním moři, a vůči nelegálnímu přistěhovalectví.

Italská prokuratura chce proces s exministrem Salvinim, v případě odsouzení by mu hrozilo až 15 let

Rozhodnutí přivítal zakladatel organizace Open Armsscar Camps, podle kterého je soud „historický“. Organizace se přihlásí jako poškozená strana. Podle Campse soud připomíná politikům, že za svá rozhodnutí mohou nést osobní trestní odpovědnost. Loď katalánské organizace je ve Středomoří stále aktivní, na konci března zachránila přes 200 utečenců.

Podle prokuratury Salvini překročil ve funkci ministra vnitra své pravomoce, když v srpnu roku 2019 nechal několik dní čekat na moři záchrannou loď katalánské organizace Open Arms. Na palubě bylo tehdy bezmála 150 uprchlíků. Situaci vyřešil zásah justice, který nařídil přijetí lodi v přístavu. Obžaloba také tvrdí, že Salvini rozhodoval sám a vláda byla o informována jen dodatečně. Odkazuje se přitom na svědectví bývalého premiéra Giuseppeho Conteho. Podle něj se na zasedání vlády o situaci nedebatovalo.

Fidesz jedná se Salvinim. Orbánova strana chce vytvořit novou frakci v Evropském parlamentu

Obhajoba tvrdí, že Salvini je nevinný. Podle ní měla loď možnost přistát na Maltě či ve Španělsku. Obhajoba tvrdí, že většinu času uprchlíci strávili na lodi při jejích záchranných akcí, a že obžaloba nebere v potaz širší kontext. „Tento soud je celý zaměřený jen na Salviniho,“ tvrdí politikova advokátka Giulia Bongiornová.

Rozhodnutím začíná komplikované soudní řízení. O případě budou rozhodovat, v případě využití všech opravných prostředků, tři soudní instance. Řízení tak může trvat mnoho let. Salvinimu hrozí až 15 let vězení.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...