Hlavní obsah

Když se „české Salisbury“ potvrdí, ovlivní to tendr na Dukovany, řekl Havlíček

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Jaderná elektrárna Dukovany.

Reklama

Česká politická scéna se dlouhodobě pře o účast Rosatomu v tendru na Dukovany. Nové informace mohou zcela změnit strategii v této věci.

Článek

Účast ruských tajných služeb na výbuchu muničních skladů ve Vrběticích bude mít pravděpodobně dopad na tendr na výstavbu nového jaderného bloku v Dukovanech.

Podle vicepremiéra pro ekonomiku Karla Havlíčka (nestr. za ANO) bude mít takový čin následky, pokud se potvrdí.

Česká politická scéna se už několik měsíců pře o to, zda do tendru vpustit právě ruský státní Rosatom.

Při incidentu z roku 2014, na němž se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) a vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) podílela ruská rozvědka GRU, zahynuli dva čeští občané.

„To je velmi vážná zpráva, jakýkoliv podobný čin, pokud bude nakonec potvrzen, musí mít jednoznačně svoje následky. Vždy platilo a platí, že o případné přizvání do tendru musí rozhodnout vláda, které poskytne Ministerstvu průmyslu a obchodu podklady technické, Ministerstvo vnitra potom informace geopolitické. Ty vychází z informací bezpečnostních složek. Určitě budou základem i pro rozhodnutí o tom, kdo bude do tendru pozván, jiný ani nemůže být postup,“ napsal v SMS zprávě Seznam Zprávám Karel Havlíček.

Vláda Andreje Babiše v březnu rozhodla, že vypsání tendru nechá na příštím kabinetu. Ale zároveň rozhodla, že v rámci jakéhosi „předfinále“ zašle uchazečům tzv. bezpečnostní dotazník - a to včetně Rusů. České tajné služby i bezpečnostní experti přitom dlouhodobě varují, že problémy může znamenat už jen přizvání do tendru, protože by se k rizikovému uchazeči mohly dostat citlivé informace.

O tendr se kromě Rosatomu zajímají společnosti ze spojeneckých zemí: americký Westinghouse, francouzská EDF a jihokorejský KHNP. Vláda se již dříve s opozicí, která požaduje vyloučení rizikových zemí z tendru úplně, dohodla, že tendr proběhne bez společnosti z Číny. Její zájem ale byl spíše symbolický.

Za účast Rusů v tendru dlouhodobě lobbuje prezident Miloš Zeman. Jeho externí poradce bez jasné vazby na stát Martin Nejedlý jednal v Rusku v prosinci na vlastní pěst s poradcem prezidenta Vladimira Putina „o prezidentské agendě“. Zda se jednalo i o tendru, není jasné, u schůzky nebyl přítomný český velvyslanec. To je z pohledu diplomatických zvyklostí nestandardní postup.

Česká policie v souvislosti s incidenty v muničních skladech ve Vrběticích pátrá po mužích, kteří jsou podle mezinárodní komunity zodpovědní i za otravu novičokem v anglickém Salisbury.

Reklama

Doporučované