Na dvoře českého velvyslanectví bylo v pondělí rušno. Dvacítka českých diplomatů nakládala svůj majetek do aut s červenými diplomatickými značkami. Následně zamířila na letiště, aby do pondělní půlnoci opustila území Ruské federace. Je jich o dva více než ruských diplomatů, kteří v pondělí cestovali opačným směrem. Podle Kremlu muselo Česko s takovou odpovědí počítat. 

„Tento nepřátelský krok se stal pokračováním série protiruských akcí, které Česko provedlo za poslední roky. Nelze v tom nevidět také americkou stopu. Ve snaze vyhovět USA v době dalších amerických sankcí proti Rusku, české úřady v tomto smyslu dokonce překonali své záoceánské pány,“ píše se v nedělním oficiálním vyjádření ruského ministerstva zahraničí. „Praha velmi dobře ví, jaká reakce přijde na podobné triky,“ prohlásila podle agentury Interfax již v sobotu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. Naráží tím na to, že pokud Rusko zareaguje vyhoštěním 18 českých diplomatů z Moskvy, česká ambasáda bude prakticky bez zaměstnanců. „Zdá se, že Česko se rozhodlo uzavřít své diplomatické zastoupení v RF,“ řekl TASS zdroj z ruského ministerstva zahraničí.

Ruská odpověď by měla být proporcionální, prohlásil podle ruské státní televize první místopředseda výboru pro mezinárodní politiku horní komory ruského parlamentu Vladimir Džabarov. Ten řekl, že podle jeho informací české velvyslanectví v Moskvě „není velké“. Džabarov tvrdí, že obvinění Prahy, že ruští agenti jsou zapleteni do výbuchu v českém muničním skladu, je „absurdní“. „Moskva nikdy nevnímala Česko jako nepřítele,“ řekl Džabarov. Podle něj je české velvyslanectví v RF „relativně malé“, a proto by mohlo být vyhoštěno proporcionální množství českých diplomatů. 

Předseda mezinárodního výboru dolní komory ruského parlamentu Leonid Sluckij řekl, že rozhodnutí o vyhoštění 18 ruských diplomatů je těžkým úderem pro vztahy Moskvy a Prahy. „Oznámené důvody neobstojí, stejně jako odkazy na události z roku 2014. Praha jen následuje rusofobní politiku Washingtonu. Odvetné kroky z naší strany jednoznačně přijdou,“ prohlásil Sluckij podle agentury RIA Novosti. 

Místopředseda stejného výboru Dmitrij Novikov prohlásil, že „pro vyhoštění ruských diplomatů, tím spíše v takovém počtu, neexistují žádné jasné důvody“. Podle něj je situace v evropských diplomatických kruzích velmi špatná. „Vzniká efekt závodů, když se mnozí hráči snaží rychle přísahat na věrnost nové prezidentské administrativě ve Washingtonu a být rychlejší než ostatní,“ prohlásil Novikov.

Ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček (ČSSD) neočekává, že by Rusko musel opustit také český velvyslanec v Moskvě Vítězslav Pivoňka. Bylo by to podle vicepremiéra disproporční a Česko by na takový krok muselo reagovat. Rusko už ale podle něj chystá reciproční vyhoštění jiných českých diplomatů.

Rusko v neděli oznámilo, že přijme odvetná opatření proti rozhodnutí ČR vyhostit své diplomaty, uvedla Moskva. Obvinění ruských tajných služeb jsou podle ní nepodložená. Uvedlo také, že za vyhoštěním 18 ruských diplomatů z České republiky vidí americký vliv. Považuje to za provokaci.

V neděli si také ruská diplomacie předvolala českého velvyslance Pivoňku.