Hlavní obsah

Havlíček: Informace o Vrběticích mohou ovlivnit účast Rosatomu v tendru na Dukovany

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) v reakci na informace o zapojení příslušníků ruských tajných služeb do výbuchů ve Vrběticích v roce 2014 uvedl, že pokud se potvrdí, budou mít vliv na tendr na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech. Jedním z uchazečů je ruský Rosatom.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Před možným zapojením Rosatomu do tendru varovaly tuzemské tajné služby dlouhodobě. Bezpečnostní výhrady měly rovněž vůči čínskému dodavateli.

Havlíček nespecifikoval, jak informace, které v sobotu večer oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) a na jejichž základě ČR vyhostí 18 osob z ruské ambasády, případně účast Rosatomu ovlivní.

„Tyto události samozřejmě mohou ovlivnit Dukovany. Je to velmi vážná zpráva. Jakýkoliv podobný čin, pokud bude potvrzen, musí mít jednoznačně své následky,” uvedl.

Politici hovoří v souvislosti s odhalením tajných služeb o válce a terorismu

Domácí

Pravicová opozice, která před ruským vlivem varuje opakovaně, zapojení země do dostavby jaderných bloků odmítá s poukazem na stále zjevnější bezpečnostní rizika pro ČR.

Ministerstvo průmyslu koncem března oznámilo, že v souvislosti s dostavbou elektrárny neosloví čínskou společnost, zatímco ruský Rosatom mezi zájemci zůstal, a to navzdory varování zpravodajských služeb. Dalšími uchazeči jsou francouzská EdF, jihokorejská KNHP a kanadsko-americký Westinghouse.

Babiš: Rusko bylo zapojeno do výbuchu ve Vrběticích

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám