Hlavní obsah

Výstava historických aut v Petrohradě ukázala i sovětskou vzácnost

Nejen známé jaguary, bentley a rolls-royce, ale i vzácný prototyp Moskvič 415S mohli vidět návštěvníci výstavy Oldtimer Gallery v ruském Petrohradě. Mezi několika desítkami vozidel byly skutečné zajímavosti.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Petrohradská výstava historických aut ukázala i rarityVideo: AP

 
Článek

Autosalony a podobné výstavy aut patřily mezi první akce, které koronavirová pandemie uzavřela. Postupně se ale začínají objevovat zpátky v kalendáři a výstava Oldtimer Gallery, která proběhla v Petrohradě, k nim patří.

Nebyla gigantická, ukázala zhruba čtyřicítku vozidel, ovšem na rozdíl od řady jiných výstav, o nichž se běžně v Evropě píše, tady nebyly jen „západní” stroje. Hned zkraje videa stojí za zmínku sovětský ZiS-101 z přelomu 30. a 40. let minulého století, nebo motorka M-72 s tzv. sajdkárou – postranním vozíkem – která se začala vyrábět ve stejné době.

Porsche připomíná koncept původního Boxsteru. Ukázal se před 28 lety

AutoMoto

O něco novější je trolejbus MTB-82 – ten se vyráběl v letech 1946-1962. Modrožlutý kousek na výstavě je z roku 1947, kdy výroba probíhala na moskevském předměstí Tušino.

Žlutý terénní vůz je podle vystavovatele Sergeje Simonova opravdovou raritou – je to Moskvič 415S, vylepšená verze modelu 415, který měl být malým sovětským offroadem. Tento kousek má pocházet z roku 1973 a vznikl jako prototyp, nikdy se sériově nevyráběl.

Poslední osobní Tatra se představila před 25 lety. Byl to propadák, dnes je ceněná

AutoMoto

Kromě sovětských aut samozřejmě výstava ukazuje také rolls-royce, bentley, jaguary nebo červený a krásně zrenovovaný Cadillac Deville z roku 1959. Ten v letech 2016-2018 procházel pečlivou renovací. A konečně, zaujme také DeLorean DMC-12, který do Ruska přicestoval z USA stylizovaný do stroje času z filmové trilogie Návrat do budoucnosti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám