Hlavní obsah

Kroky Česka s vyhoštěním diplomatů podpořily USA a Lotyšsko

ČTK, jas
Aktualizováno

Rozhodnutí české diplomacie vyhostit 18 Rusů, kteří jsou podle informací tajných služeb příslušníky tajných služeb, podpořila americká ambasáda v Praze a lotyšský ministr zahraničních věcí Edgars Rinkévičs. Očekává se, že Rusko zareaguje recipročně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ruský velvyslanec Alexandr Zmejevský se o vyhoštění 18 osob dozvěděl od ministra zahraničí

Článek

Podle informací Novinek z prostředí tajných služeb měl útok ve Vrběticích zabránit vývozu zde uložených zbraní na Ukrajinu, kde v roce 2014 probíhala vlna protiruských protestů, která vyvrcholila okupací Krymu.

„USA stojí při svém stálém spojenci, Českou republikou. Oceňujeme její významné rozhodnutí přivést Rusko k odpovědnosti za jeho nebezpečné jednání na českém území,” uvedla na Twitteru zástupkyně velvyslance Jennifer Bachusová.

Slova podpory adresoval českému vedení také lotyšský ministr zahraničních věcí Edgars Rinkévičs: „Lotyšsko vyjadřuje solidaritu s našimi českými spojenci ohledně rozhodnutí vyhostit 18 ruských špehů vydávajících se za diplomaty.” Rinkévičs vyzdvihl, že při prvním výbuchu zahynuli dva lidé: „Podvratná činnost ruských agentů, která způsobila výbuch muničního skladu a smrt nevinných lidí, je trestuhodná, viníci musejí být potrestáni.”

Britský velvyslanec v Praze Nick Archer v sobotu přislíbil, že se k události později vyjádří i britští představitelé a připomněl, že Británie drží smutek kvůli úmrtí prince Philipa, vévody z Edinburghu.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu oznámil, že české bezpečnostní složky mají důvodné podezření, že do ničivého výbuchu muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby. Na mimořádné tiskové konferenci prohlásil, že Česko je svrchovaný stát a musí na toto bezprecedentní zjištění reagovat.

Česko kvůli tomu vyhostí 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Praze, kteří byli identifikováni jako členové ruských zpravodajských služeb. Česko musí opustit do 48 hodin, řekl vicepremiér, ministr vnitra a pověřený ministr zahraničí Jan Hamáček (ČSSD). Ruští politici v prvních reakcích označili tvrzení českých vládních politiků za absurdní a očekávají odvetné kroky vůči českým diplomatům.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám