Hlavní obsah

Na Facebook se chystá hromadná žaloba kvůli úniku dat

Dublin

Irská organizace Digital Rights Ireland (DRI) připravuje žalobu na americkou internetovou společnost Facebook kvůli rozsáhlému úniku osobních údajů uživatelů. Vyzývá dotčené uživatele z Evropské unie, aby se k této žalobě připojili. Informují o tom server BBC a list The Irish Times. Podle DRI by jednotliví uživatelé, kteří se k žalobě připojí, mohli v případě úspěchu získat odškodné v rozsahu od 300 do 12 000 eur (zhruba 7800 až 311 000 Kč).

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

DRI tvrdí, že Facebook selhal při ochraně dat a neinformoval o úniku dotčené uživatele. Únik byl zjištěn již v roce 2019, nedávno se však uniklé údaje staly dostupnými na internetu, píše BBC. Portál Business Insider začátkem měsíce informoval, že na internetu se objevila soukromá data 533 milionů uživatelů ze 106 zemí, a to například jména, telefonní čísla, e-mailové adresy či data narození. Firmu Facebook již kvůli této kauze začala vyšetřovat irská Komise pro ochranu dat (DPC).

Šéf DRI Antoin Ó Lachtnain označil rozsah tohoto úniku za šokující. Varoval, že terčem podobných žalob by se v budoucnosti mohly stát i další velké internetové podniky. "Bude to první hromadná žaloba svého druhu, ale jsme si jisti, že nebude poslední," uvedl. "Existují tu zákony na ochranu spotřebitelů a jejich osobních údajů a nastal čas, aby tito technologičtí obři pochopili, že ochranu osobních údajů je zapotřebí brát vážně," dodal.

Facebooku unikla data půlmiliardy lidí a teď se objevila na internetu. Jsou mezi nimi i Češi

Internet a PC

"Pokud by byla žaloba úspěšná, mohlo by to vytvořit precedent a otevřít dveře dalším hromadným žalobám," uvedl expert na digitální soukromí z organizace ProPrivacy. "Povinnost odškodnit jednotlivé uživatele by se pak pro velké technologické podniky mohla stát důraznou pobídkou k tvrdší práci na ochraně soukromí," doplnil.

Irská Komise pro ochranu dat tento týden uvedla, že v souvislosti s únikem údajů zkoumá, zda firma Facebook neporušila pravidla Evropské unie na ochranu soukromí, jež jsou známá pod zkratkou GDPR (General Data Protection Regulation). Komise je v EU hlavním regulátorem firmy Facebook, protože evropské ústředí podniku se nachází v Irsku.

Uživatelé musí být ostražití

Facebook minulý týden uvedl, že pachatelé data získali před zářím 2019 využitím bezpečnostní slabiny v nástroji pro synchronizaci kontaktů. Podle antivirové firmy Avast jsou mezi uniklými uživatelskými daty také údaje o více než milionu Čechů.

„Ochrana osobních údajů je velmi citlivým tématem jak pro jednotlivé uživatele, tak pro organizace. Podle průzkumu společnosti Kaspersky představuje největší problém pro zabezpečení IT u více než poloviny organizací na celém světě (59 %). V loňském roce každá druhá organizace (46 %) zaznamenala nežádoucí průnik k datům kvůli různým kyberbezpečnostním incidentům,“ prohlásil Alexander Moiseev, obchodní ředitel antivirové společnosti Kaspersky.

„Pro uživatele to znamená, že musí být velmi ostražití. I když si většina z nich zvykla na to, že o sobě na internetu sdílí různé informace, měli by se neustále ptát sami sebe, co je opravdu nutné zveřejňovat a co ne. Při těchto úvahách je dobré představit si, jak by se dala taková data zneužít, pokud by se dostala do špatných rukou – od phishingu přes sociální inženýrství až po krádež uživatelského účtu. Pokud k tomu dojde, je důležité být připraven a používat dobré zabezpečení na všech používaných zařízeních,“ doplnil Moiseev.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám