Zeman plánuje vyjádření k dění kolem Vrbětic: Kdy a kde promluví?

Miloš Zeman

Autor: stars24.cz, ČTK

18. dubna 2021 11:55

Prezident Miloš Zeman se k vyhoštění ruských diplomatů z České republiky a informacím o výbuchu ve Vrběticích šířeji vyjádří příští neděli v televizi Prima. ČTK to sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. Někteří zástupci opozice kritizují, že se hlava státu k podezření na zapojení ruské tajné služby do exploze muničního areálu ve Vrběticích v roce 2014 nevyjádří dřív.

"Širší vyjádření zazní v neděli 25. dubna v pořadu Partie," uvedl Ovčáček. V sobotu po zveřejnění informací mluvčí na twitteru uvedl, že Zemana o případu informoval premiér Andrej Babiš (ANO) i vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD). "Prezident republiky tedy veškeré informace má k dispozici. Nejvyšší ústavní činitelé postupují v součinnosti," dodal. Babiš novinářům řekl, že Zeman ve věci vládě vyjádřil absolutní podporu.

V reakci na důvodné podezření, že do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích ve Zlínském kraji v roce 2014 byli zapojeni příslušníci ruské tajné služby GRU, bude z Česka vyhoštěno 18 pracovníků ruské ambasády, kteří byli identifikováni jako členové ruských tajných služeb, oznámili v sobotu Babiš a Hamáček. Rusko v prvních reakcích označilo informace za absurdní a očekává odvetné kroky vůči českým diplomatům v Moskvě.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka na twitteru ironicky poznamenal, zda Zemanovo vyjádření k Vrběticím příští neděli není zbytečně brzy. "Je neuvěřitelné, s jakou pomalostí a nechutí se náš prezident staví za naši zemi, bezpečnost a naše zájmy! Čekal bych od prezidenta jasné oficiální vyjádření a například dnes večer mimořádný projev k národu!" doplnil.

Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové se prezident odkladem okamžitého prohlášení už vlastně vyjádřil. "(P)rezident dlouhodobě ruské zájmy na našem území prosazuje. Ústavní žaloba na prezidenta má další bod," napsala.

Zeman svým ohlášeným mlčením potvrdil, že není hlavou České republiky, ale agentem nepřátelské velmoci, uvedl na twitteru místopředseda STAN Petr Gazdík.

Představitelé Senátu odsoudili možné zapojení ruských tajných služeb do výbuchu ve Vrběticích jako akt státního terorismu. Babiš by měl podle předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS) iniciovat v NATO a EU společný postup proti narůstání ruského vlivu. Hamáček, který je nyní pověřený i řízením ministerstva zahraničí, bude o případu mluvit v pondělí na zasedání ministrů zahraničí EU, oznámil na twitteru.

Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) v sobotu uvedla, že "v souvislosti s prověřováním okolností závažné trestné činnosti" pátrá po dvou mužích s ruskými pasy, kteří se v říjnu 2014 pohybovali v Praze, Moravskoslezském a Zlínském kraji. Podle fotografií i jmen z pasů hledaných mužů jde o stejné muže, kteří jsou podezřelí z otravy bývalého ruského tajného agenta Sergeje Skripala a jeho dcery Julije v britském Salisbury z roku 2018.

Sklad číslo 16 ve Vrběticích na Zlínsku explodoval 16. října 2014, druhý sklad číslo 12 pak 3. prosince téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé, exploze si vyžádaly evakuace obyvatel z okolí. Některá média uvedla, že munice ze skladů měla být dodána na Ukrajinu nebo do Sýrie. Munice uloženou v dalších skladech pověřené složky z Vrbětic odvezly.

Témata: Miloš Zeman Rusko výbuch ve Vrběticích na Zlínsku