Hlavní obsah

Vodítkem vyšetřovatelů výbuchu ve Vrběticích byl prý e-mail z Tádžikistánu

Klíčovým vodítkem při vyšetřování exploze muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014 se měl stát e-mail zaslaný firmě Imex Group, která si sklad pronajímala. V neděli o tom s odkazem na zdroje obeznámené s vyšetřováním informovala britská stanice BBC.

Foto: Bellingcat

Zleva: Anatolij Čepiga na fotce v pasu z roku 2003, Ruslan Boširov na fotce z pasu z roku 2009 a Ruslan Boširov na snímku zveřejněném britskou policií

Článek

Stěžejní byl podle BBC pro českou policii e-mail odeslaný údajně Národní gardou Tádžikistánu. Ta v něm měla žádat povolení ke vstupu dvou svých údajných příslušníků do areálu ve Vrběticích v říjnu 2014. Při vyšetřování se ale podle BBC ukázalo, že stopy e-mailu vedou do Ruska.

K žádosti byly přiloženy fotografie, které, jak se později zjistilo, se shodovaly se snímky mužů, kteří měli být zodpovědní za otravu Sergeje Skripala v Salisbury. Šlo o ruské agenty Alexandra Miškina a Anatolije Čepigu. Žádost z roku 2014 ale byla podle BBC byla vystavena na pasy na jména Ruslana Tabarova z Tádžikistánu a Nikolaje Popaova z Moldávie.

Pobyt v Česku

Dvojice ruských agentů se podle BBC pod krycími jmény Ruslan Boširov a Alexander Petrov (stejná užívali v Salisbury) 11. října vydala do Prahy. Agenti přiletěli letadlem a zdrželi se v Praze dva dny.

Z české metropole se Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga alias Boširov a Petrov přesunuli do Ostravy, blíž k Vrběticím, kde se rovněž ubytovali. Nocleh měli zamluvený až do 17. října, ale odjeli dřív - už 16. října po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích. Cestovali do Vídně, odkud odletěli zpět do Moskvy.

Okolnosti výbuchů muničních skladů ve Vrběticích

Domácí

Česká policie i podle ministra vnitra Jana Hamáčka měla informace o dvou mužích, kteří se o areál ve Vrběticích zajímali už od roku 2014. Až po roce 2018, kdy se Novičokem pokusili otrávit dvojitého britského agenta Sergeje Skripala v Salisbury ale vyšlo najevo, že jde o tutéž dvojici a že se o návštěvu areálu ve Vrběticích zajímali agenti GRU. Po dvojici nyní pátrá česká policie.

Kvůli výbuchu ve Vrběticích hledá policie dvojici, která měla otrávit Skripala novičokem

Krimi

Národní centrála proti organizovanému zločinu uvedla, že oba muži byli na území Česka mezi 11. a 16. říjnem 2014. Pohybovali se v Moravskoslezském a Zlínskem kraji. K první explozi ve Vrběticích došlo 16. října.

Okolnosti výbuchů muničních skladů ve Vrběticích

Domácí

Zapojení GRU

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu večer spolu s ministrem vnitra a zahraničí v jedné osobě Janem Hamáčkem (ČSSD) oznámili, že české bezpečnostní složky odhalily zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích z roku 2014.

Hamáček se na základě těchto zjištění rozhodl vyhostit 18 ruských diplomatů, které čeští zpravodajci vyhodnotili jako ruské agenty. Moskva patrně odpoví recipročně.

Čepiga s Miškinem dostali vyznamenání Hrdina Ruska. Možná právě za Vrbětice

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám