Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Česko

Hamáček: Rozbili jsme rezidentury ruských tajných služeb u nás. Bulhaři pátrají po stejném agentovi

Hamáček získal před sjezdem největší podporu v regionech, když ho na předsedu nominovalo pět krajských organizací. foto:  Petr Topič, MAFRA

Rozhovor
Vicepremiér a aktuálně také šéf české diplomacie Jan Hamáček tvrdí, že příprava cesty do Ruska, která měla odstartovat v pondělí, byla ve skutečnosti krycí manévr. Podle něj šlo o to ochránit zájmy Česka. Více ale k tomu prozradit nechtěl. V souvislosti se zapojením ruské tajné služby do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích pak uvedl, že na jednoho z možných pachatelů má spadeno i bulharská justice.
  17:45

Je to kvůli pokusu o vraždu tamního podnikatele Emiliana Gebreva, kterému byla určena dodávka zbraní právě z vrbětického skladu. „Bulharské orgány činné v trestním řízení v této souvislosti pátrají po třech ruských zpravodajských důstojnících. Jedním z nich je i ten, po kterém pátrá Policie ČR,“ řekl Hamáček serveru Lidovky.cz:

Babiš: Vyhostili jsme všechny ruské agenty. Dokument o Vrběticích jsem dostal v pátek a chci, aby byl odtajněn

Lidovky.cz: Proč jste ještě v pátek plánoval oficiální návštěvu Moskvy, když už jste o příčinách výbuchu ve Vrběticích, za kterým stála dvojice agentů ruské GRU, věděl od předminulého týdne? V neděli jste v ČT jakoby náznakem uvedl, že šlo v podstatě o krycí manévr, jak připravit na odvetu české diplomaty v Rusku, které zřejmě čeká vyhoštění?
Mohu říci, že jsme dělali vše pro to, abychom ochránili zájmy České republiky. Více k tomu asi říci nemohu. Jakýkoli krok jsem schopný objasnit a vysvětlit relevantním orgánům například v Poslanecké sněmovně.

Alexandr Petrov a Ruslan Boširov alias Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga v...
Hlavní vjezd do muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Snímek byl pořízen v...

Lidovky.cz: Toto vysvětlení ale nabourává páteční vyjádření premiéra Andreje Babiše, který uvedl, že se vaše cesta ruší. To už muselo být Rusku přeci jasné, že s vaší cestou je něco divné.
Snažili jsme se všechno koordinovat. Toto je snad jediná věc, kterou se nám koordinovat nepodařilo.

Lidovky.cz: Znamená to, že jste tedy skutečně věděl o zapojení Rusů do operace ve Vrběticích už dříve, ale písemné závěry o výsledcích šetření jste získal až v pátek odpoledne, jak avizoval premiér?
Finální dokument, který sloužil jako podklad pro rozhodnutí, jsme získali v pátek.

Lidovky.cz: Není vyhoštění diplomatů na akt státního terorismu, jímž je podle mnohých vyhození muničního skladu do povětří, trochu málo. Co bude nyní následovat?
To je nejrazantnější reakce, která proběhla v posledních letech. Konstatují to mimochodem i naši spojenci. Rozbili jsme tím rezidentury ruských tajných služeb SVR a GRU u nás. U každého ze seznamu vyhoštěných Rusů mohou naše služby dokázat a potvrdit jejich příslušnost k ruským zpravodajským službám. Jsou to lidé, kteří vedli zpravodajské operace. Nevylučuji, že na ruské ambasádě jsou ještě nějací další, ale ty, u kterých to můžeme prokázat, jsme vyhostili všechny.

Lidovky.cz: Nechci po vás detaily z vyšetřování, ale co mělo být cílem zpravodajské operace ve Vrběticích?
Platí, že to byl pokus zlikvidovat zásilku munice do Bulharska a že původním plánem bylo, aby k explozi došlo mimo území České republiky. Něco se tam stalo špatně.

Lidovky.cz: Je možné, že selhal časovač u bomby, s čímž dle informací Lidovky.cz pracují vyšetřovatelé?
To už dnes bohužel nikdo nevyšetří. Síla výbuchu byla tak veliká, že místo muničního skladu zbyl třísetmetrový kráter. Tam už není vůbec nic.

Vražda bulharského obchodníka mu nevyšla, agent GRU dostal diplomatické krytí v Ženevě

Lidovky.cz: Příjemce zásilky munice měl být bulharský zbrojař Emilian Gebrev. Víte k tomu nějaké podrobnosti?
Je to tak. Byla to také tato osoba, která v Bulharsku čelila pokusu o otravu. Bulharské orgány činné v trestním řízení v této souvislosti pátrají po třech ruských zpravodajských důstojnících. Jedním z nich je i ten, po kterém pátrá Policie ČR.

Lidovky.cz: Jak věrohodné informace vám předložila BIS a vyšetřovatelé Národní centrály proti organizovanému zločinu?Poskytli natolik závažné informace, že jsme se rozhodli k takto bezprecedentnímu kroku s vyhoštěním. Zároveň poskytli tak závažné informace, že s naším postupem souhlasil prezident republiky.

Ruské agenty ve Vrběticích pomohly odhalit záběry z kamer, výbušné zařízení explodovalo dřív, ukázalo vyšetřování

Lidovky.cz: Podle mých informací se na možné zapojení ruských důstojníků přišlo až po šesti letech vyšetřování v souvislosti s pohybem osob v okolí skladu. Kdy nastal obrat?
Policie shromáždila důkazy v rámci trestního řízení, které vedla od roku 2014. Součástí těchto důkazů byly dokumenty a fotografie dvojice osob, po kterých dnes pátráme. To, že jsou agenty GRU, se zjistilo při útoku na Sergeje a Julii Skripalovy v britském Salisbury. Tam se to propojilo.

Lidovky.cz: Ale útok v Salisbury se odehrál už v březnu 2018. Co trvalo tři roky?
To není otázka na mě, ale na orgány činné v trestním řízení.

Lidovky.cz: Je tato časová prodleva obhajitelná?
Předpokládám, že tam probíhaly další úkony, včetně výměny informací se zahraničními zpravodajskými službami. To prostě nějakou dobu trvá.

Lidovky.cz: Budete stejně jako premiér požadovat zveřejnění informací k operaci, které jste získali od BIS?
To není otázka na mě, protože to není moje kompetence. Zprávu musí zveřejnit její autor. A to je BIS.

Kdo jsou ‚agenti z Vrbětic‘? Byli součástí ruské elitní jednotky, která měla po Evropě plno práce

Lidovky.cz: Podpořil byste to, aby byla o zjištěních veřejnost informovaná?
Já bych si přál, aby byla veřejnost informovaná, ale všichni musíme ctít zákony této země.

Lidovky.cz: Podepsal byste nyní – po tom, co od pátku o okolnostech výbuchu ve Vrběticích, kde zemřeli dva čeští občané, víte – že ruský prezident Vladimir Putin je zabiják, jak nedávno prohlásil americký prezident Joe Biden?
Nevolil bych takto silné výrazy, protože nemám informace, kdo o této věci rozhodl. To se odehrálo v nějakém systému Ruské federace. Těžko to mohu komentovat dál. Můžu ale říci, že operace ruských tajných služeb v Evropě probíhají a jsou velmi tvrdé.

Lidovky.cz: Zaznamenal jsem řadu solidárních výroků NATO, Velké Británie nebo Slovenska. Bude ale následovat na naši podporu nějaká společná akce a vyhošťování, jako proběhlo právě po otravě v Salisbury?
Uvědomme si, že finální a kompletní informaci jsme obdrželi v pátek. Zareagovali jsme během jednoho dne velmi razantně. Součástí reakce je komunikace s našimi spojenci. Jen chci upozornit na časový aspekt. Během jednoho dne jsme odvedli obrovský kus práce. Nemůžeme vyřešit všechno za jeden den.

Autor: