Hlavní obsah

Rusko vyhostí 20 pracovníků české ambasády, vláda pro ně pošle speciál

Aktualizováno

Ruské ministerstvo zahraničí si v neděli předvolalo českého velvyslance v Moskvě Vítězslava Pivoňku. Důvodem je sobotní rozhodnutí ČR vyhostit 18 ruských diplomatů. S odkazem na své zdroje to uvedla agentura TASS. Rusko v odvetě vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády, z toho 16 diplomatů.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Český velvyslanec v Rusku Vítězslav Pivoňka

Článek

„Přednesli jsme protest v souvislosti s kroky Česka proti diplomatickému zastoupení v Praze. Vítězslav Pivoňka byl informován, že 20 zaměstnanců české ambasády v Moskvě bude označeno za nežádoucí osoby. Musí zemi opustit do pondělní půlnoci,” uvedlo v prohlášení ruské ministerstvo zahraničí.

Český ministr vnitra a zahraničí Jan Hamáček uvedl, že jej vysoký počet vyhoštěných pracovníků české ambasády překvapil. „Je to krok, který jsme očekávali. Musím říci, že mě překvapuje, že to číslo je takto vysoké, je to více našich pracovníků, než jsme my vyhostili,“ řekl.

Vodítkem vyšetřovatelů výbuchu ve Vrběticích byl prý e-mail z Tádžikistánu

Evropa

Ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Rudolf Jindrák v České televizi řekl, že Rusko bude muset opustit skoro celý politický úsek. Na odjezd navíc dostali jen 24 hodin, ruští diplomaté dostali od Česka 48 hodin. Odletí pravděpodobně v pondělí.

Jindrák uvedl, že v Rusku zůstane asi pět diplomatů.

Česká vláda do Ruska vzhledem ke krátkému termínu pošle do Moskvy vládní speciál, který zaměstnance ambasády přepraví do ČR.

Hamáček: Cesta do Moskvy byla zastírací manévr

Domácí

Moskva už odpoledne oznámila, že proti rozhodnutí České republiky přijme odvetná opatření. Krok české vlády označila za provokaci pod vlivem USA.

Diplomaty Česko vyhostilo v souvislosti s podezřením na podíl ruských tajných služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014.

Vodítkem vyšetřovatelů výbuchu ve Vrběticích byl prý e-mail z Tádžikistánu

Evropa

Ministr vnitra a zároveň pověřený šéf diplomacie Jan Hamáček (ČSSD) v neděli uvedl, že Pivoňka byl minulý týden povolán do ČR a byl o chystaném kroku informován.

Analýza: Trollové šíří ruskou propagandu v „covidových“ skupinách

Domácí

Hamáček také dodal, že nepředpokládá, že by Rusko vyhostilo velvyslance. Bylo by to podle něj disproporční a Česko by pak muselo reagovat.

Na ruské ambasádě v Praze působí asi 120 lidí, na české v Moskvě asi 60.

Reklama

Související články

Lidé před ambasádou provolávali Rusku hanbu

Před ambasádou Ruské federace v pražském Bubenči protestovalo v neděli odpoledne několik desítek lidí. Sešli se den poté, co premiér Andrej Babiš (ANO)...

Výběr článků

Načítám