Zaměstnanci pracující ze svých domovů a jednající s kolegy jen na dálku prostřednictvím internetových aplikací. Kancelářské prostory, kam za běžné situace docházeli, zející kvůli tomu z velké části prázdnotou. Takový je v současnosti typický obrázek v mnoha kancelářích brněnských firem. Navzdory němu může podle odborníků z firmy Cushman & Wakefield zažít kancelářský trh ve městě zlepšení.

Auta by měla cyklisty předjíždět s odstupem půldruhého metru.
Předjíždění cyklistů: Rozestup metr a půl? Bude to těžké odhadnout, míní někteří

Kanceláře v Brně

* Poptávka po kancelářích loni v dlouhodobém horizontu klesla asi o 20 procent.
* Podle odborníků mohou klesnout ceny za pronájem.
* Investoři loni dokončili projekty Areál Slatina P, Šumavská Tower B, Vlněna Office Park E, Spielberk Office Centre Villa G a C8 Ponávka.

V dlouhodobém porovnání je poptávka po kancelářích o dvacet procent nižší.

Nových prostor vzniklo loni méně, letos čekají odborníci další pokles, který má ale už v příštích letech skončit. „Už nyní můžeme potvrdit, že do roku 2023 se má kancelářský trh v Brně zvětšit o třináct procent současného objemu. Množství přitom může být ještě vyšší, protože některé z projektů plánovaných až na rok 2024 se mohou začít stavět už dřív, podle vývoje poptávky,“ vysvětlil Lukáš Netolický z Cushman & Wakefield.

Brněnský ekonom Petr Pelc očekává letos ještě pokles poptávky po kancelářských prostorech. „Na jednu stranu je to negativní pro developery, na druhou stranu může situace vést ke snížení nájmů, což je dlouhodobě pozitivní pro pronajímatele,“ myslí si odborník.

S ním souhlasí i realitní makléř Jakub Farář, podle kterého se aktuální koronavirová situace může do cen za pronájmy kanceláří projevit.

Pohřešovaný Tomáš Pospíšil z Brna.
Pátrání po pohřešovaném chlapci z Brna: policie pročesávala okolí Jundrova

„Pokud už firmy nebudou potřebovat tak velké prostory, poptávka po nich klesne. Nyní se dá ale těžko odhadnout, zda se tak bude dít výraznějším způsobem. Může ale přijít i pokles podobný tomu, jaký jsme za poslední rok viděli u pronájmu bytů,“ řekl Farář.

Třeba společnost Avast své brněnské kanceláře zmenšovat ani rozšiřovat neplánuje, i když polovina pracovníků chce prioritně pracovat z domova i po skončení pandemie. „Zaměřujeme se na efektivnější využití kanceláří, aby se v nich zaměstnanci cítili co nejpříjemněji. Aktuálně zvažujeme jejich uzpůsobení tak, aby více vyhovovaly požadavkům na flexibilitu, třeba rozšířením prostor pro spolupráci mezi týmy, soustředěnou práci i odpočinek,“ sdělil za firmu Rostislav Lakva.