Orientační nabídka


 

Proč Penny bude stát vedle hřbitova

Penny
 

 
 

Obchodní společnost Penny Market, která na český trh vstoupila v roce 1997 se záměrem vybudovat ve všech regionech hustou prodejní síť a úmyslem stát se pro tuzemské zákazníky nejdostupnějším maloobchodním potravinářským řetězcem s největším počtem obchodů, si klade za cíl v letošním roce 2021 dosáhnout 400 prodejen. Jedna z nich se co nevidět začne budovat v Havlíčkově ulici v Přibyslavi.

Zatímco občané města vesměs první potravinářský supermarket vítají s tím, že přinese konkurenci a pohodlnější nákup takzvaně přímo do auta, některým vadí, že bude stát v těsné blízkosti městského hřbitova.

Kritické stanovisko k tomu v dubnovém vydání Přibyslavského občasníku pod nadsazenou otázkou v titulku “Neuděláme místo hřbitova rovnou parkoviště?” zveřejnily rodiny Syberovy a Musilovy. Jak uvedly, zarazilo je, že výstavba obchodního domu v tomto prostoru se nestala předmětem veřejné diskuze. “Nikdy by nás nenapadlo, že právě vedle přibyslavského hřbitova se budeme dívat na obchodní dům,” napsali autoři polemiky a došli k závěru, že “vedení MÚ v této lokalitě zkouší, co vše ještě lidé vydrží.”


Investoři mají své podmínky

Okolnosti výstavby supermarketu v těsném sousedství pohřebiště na dubnové tiskové konferenci města ze široka ozřejmili starosta Přibyslavi Martin Kamarád a místostarosta Michael Omes.

Vysvětlili, že jednání o stavbě prvního supermarketu samospráva vede s různými investory již čtyři roky a naráží na skutečnost, že zájem je výlučně o plochy v centru města nebo u silnice 1. třídy. Vytrvalost nakonec projevila pouze Penny. Záměr využít městský pozemek naproti čerpadla pohonných hmot narazil na odpor Ředitelství silnic a dálnic, které bylo ochotno souhlasit pouze s dočasnou stavbou, jelikož louka zasahuje do ochranného pásma plánovaného obchvatu města.

Nabídku pozemku naproti Osivě Penny odmítlo z již zmíněného důvodu, že neleží ani v centru, ani u silnice 1. třídy, je tak říkajíc z ruky.

“Žádný jiný městský pozemek, který by investoru vyhovoval, jsme nenašli”, zdůraznil Martin Kamarád.


Soukromá stavba na soukromém poli

Penny nakonec od soukromého vlastníka odkoupilo pozemek za hřbitovem, který v územním plánu města z roku 1998, a také z roku 2010, je veden v kategorii průmyslová zóna. Je tedy otázka, zda obchodní dům za pohřebištěm není menším zlem než případná hlučnější továrna.

Martin Kamarád a Michael Omes nezastírali, že jde o citlivou záležitost, ale jednání s investorem označili za korektní. Penny se na výslovné přání vedení města zavázalo, že vedle hřbitovní zdi bude ponechán 6,5 m široký volný pruh a na souběžnou zeď supermarketu nebude zavěšovat reklamy. Rozhodnutí postavit parkoviště dál od hřbitova (blíže truhlárny) je ovlivněno křižovatkou s ulicí gen. Luži a také tím, že bezprostředně u pohřebiště bude klidněji.


Začne prodej již před Vánocemi?

Přibyslavské Penny bude mít prodejní plochu 800 m čtverečních, nepočítaje v to smluvní obchod s masem a uzeninami. Otevřít by chtělo před letošními Vánocem. Tento termín zřejmě není reálný neboť stavbaři do země ještě nekopli.

V Česku je Penny známo díky sloganu Nakupujte hezky česky. Obchodní řetězec tvrdí, že to není prázdná fráze a že skutečně sedm z deseti potravinářských výrobků pochází z Česka, celý obchodní koncept je postaven na respektu k české tradici a dlouhodobé podpoře a spolupráci s regionálními producenty.


Usnesení rady města

Rada města Přibyslav na svém zasedání 14. dubna 2021 všemi pěti hlasy schválila "Vyjádření k projektu stavby" a stavební záměr výstavby nové prodejny v Přibyslavi na severním okraji města podle projektové dokumentace zpracované společností Projekt Centrum Nova Pelhřimov.


Ivo Havlík

 

Foto autora


 

Penny




















Starosta města Martin Kamarád na dubnové tiskové konferenci novinářům ukázal projekt prvního přibyslavského supermarketu

 

 

Penny
Penny
Penny

 

Pozemek vedle hřbitova investor koupil od soukromého vlastníka a stavba na něm je v souladu s platným územním plánem. Není tomu tedy tak, že “vedení MÚ v této lokalitě zkouší, co vše ještě lidé vydrží.”

 

 
Zodpovídá: Michael Omes
Vytvořeno / změněno: 19.4.2021 / 19.4.2021
 

Kontext

Umístění: Složky dokumentů > Zpravodajství
 

Informace v patě

Nyní jste v módu "Bez grafiky". Přepnutím do grafického módu zobrazíte standardní verzi webu.

web & design , redakční systém