Hlavní obsah

Nejčastější oční vady a na co si dát pozor při výběru brýlí

Nějakou oční vadu má až 60 % populace, samotný problém ale řeší jen pouhá čtvrtina. Málokdo si ale uvědomuje, že přehlížením problému si může zadělat i na další zdravotní potíže, jako jsou bolest hlavy, nadměrná únava, ale také nevratné poškození zraku. Podívejte se s námi na nejčastější oční vady a také na co si dát pozor při výběru dioptrických brýlí.

Foto: Profimedia.cz

Nějakou oční vadu má až 60 % populace.

Článek

Krátkozrakost aneb Když špatně vidíte na dálku

Jedná se o nejčastější oční vadu vůbec, která postihuje až 30 % české populace.  Potíže lze korigovat brýlemi nebo kontaktními čočkami s „minusovými“ dioptriemi, které posunou obraz na sítnici a ten se stává ostrým.

Trvalé odstranění problémů pak umožňuje laserová operace.

Dalekozrakost aneb Když nevidíte na blízko

Špatné vidění na blízko trápí přibližně 10 % populace. Oko je příliš krátké nebo dochází k nedostatečné lomivosti čočky. Světelné paprsky se v důsledku toho sbíhají až za místem nejostřejšího vidění a na sítnici dopadá rozostřený obraz.

Pokud je vada jen slabá, tedy cca do +0,5 dioptrie, obvykle si jí člověk ani nevšimne, protože oko dokáže automaticky doostřit. U vyšších dioptrií přichází nejen špatné vidění, ale může se vyskytovat i bolest hlavy, migrény, ospalost či nesoustředěnost.

Jak ulevit očím při dlouhé práci na počítači

Zdraví

Korekce se provádí „plusovými“ brýlovými či kontaktními čočkami, které posouvají obraz na sítnici.

Dalekozrakost do pěti dioptrií lze korigovat laserovými refrakčními zákroky, vyšší dioptrické vady se odstraňují nitroočními zákroky (například implantací nitrooční čočky).

Astigmatismus, když chybí ostrost a vnímání detailů

Astigmatismus trápí až 60 % populace - příčina tkví v nerovnoměrném zakřivení některých optických ploch oka, zpravidla oční rohovky. Obvykle je spojen s krátkozrakostí či dalekozrakostí, takže mnozí lidé o svém astigmatismu ani nevědí, protože špatné vidění přisuzují zmíněným vadám.

Lidé vnímají svět okolo jako pokřivený a deformovaný, vedle snížené ostrosti zraku mají problémy s vnímáním hloubky, prostoru, detailů a kontrastu. Mohou rovněž zaměňovat některá písmenka a znaky, trpět silnými bolestmi hlavy a šíje, být unavení, anebo mít dokonce žaludeční nevolnosti.

Korekce astigmatismu probíhá nejčastěji speciálními brýlovými skly s takzvanými cylindry, anebo se ho lze definitivně zbavit prostřednictvím laserové operace, která nepravidelné zakřivení rohovky odstraní.

Pro lidi nad 45 let se doporučuje nitrooční operace, při níž oční chirurg implantuje do oka umělou čočku, která díky speciální torické úpravě koriguje dioptrie i astigmatismus zevnitř oka.

Tupozrakost trápí především děti

Zprvu se může projevovat nemotorností, zakopáváním nebo vrážením do věcí, ale nemusí mít žádné příznaky. Přitom takzvanou amblyopii je důležité odhalit a léčit včas, nejpozději do osmého roku věku, ale ideálně už ve třech letech. I v případě dětí proto platí, že jsou preventivní oční prohlídky velmi důležité.

Tupozrakost se kromě nošení brýlí léčí prostřednictvím pleoptických cvičení, která donutí pracovat postižené oko. Zdravé oko se zakrývá okluzorem, čímž je vyřazeno z činnosti – nemocné oko je potom nuceno zpracovávat veškeré zrakové vjemy. Pokud se tupozrakost neléčí v dětství, zůstane již natrvalo.

Potraviny, které zlepší váš zrak a pomohou předcházet nemocem očí

Zdraví

Vetchozrakost neboli presbyopie aneb Syndrom krátké ruky

Jedná se o vadu, která se začíná objevovat s věkem, kdy oční čočka ztrácí svou přirozenou pružnost. Nejčastěji si této vady všimnete, když si lidé začnou odtahovat noviny, telefony apod., aby si na nich něco přečetli. Lépe pak zaostří rozmazaná písmenka.

Vada se koriguje brýlemi či kontaktními čočkami. Často se však zhoršuje nejen vidění na blízko, ale i na dálku a střední vzdálenost. Řešením je pak střídání brýlí, anebo používání multifokálních brýlí.

Mnoho lidí však může při jejich nošení pociťovat potíže, zvláště muži si na ně v 80 % nezvyknou. Řešením je potom operace.

Šedý zákal se objevuje s věkem

S přibývajícími léty se oční čočka zakaluje, takže postižení vidí, jako by měli před očima záclonu. Mohou být také citliví na světlo a mít zkreslené barevné vnímání.

„V počátcích se onemocnění dokonce ani nemusí nijak projevovat, patrné je až v pokročilé fázi. Většinou postihuje osoby starší 65 let, po 75. roce věku se podle statistik objevuje u více než tří čtvrtin populace,“ vysvětluje primářka Šárka Skorkovská z brněnské Oční kliniky NeoVize.

Eva Jerhotová: Z vyšetření sítnice lze rozpoznat spoustu nemocí

Zdraví

Šedý zákal pak bývá nejčastější příčinou oslepnutí. V dnešní době se ale přistupuje k operacím, kdy je zakalená čočka vyměněna za umělou.

„Umělé nitrooční čočky nám umožňují odstranit nejen šedý zákal, ale také dioptrie. Monofokální čočka zlepšuje vidění na jednu vzdálenost, tedy buď do dálky, nebo na čtení. Multifokální čočky korigují vidění na více vzdáleností současně. A torická čočka zase odstraňuje astigmatismus. Samotný zákrok trvá asi 15 minut a je zcela bezbolestný,“ dodává docentka Skorkovská.

Zelený zákal neboli glaukom

Při tomto očním onemocnění dochází k postupnému odumírání vláken zrakového nervu, který přenáší zrakové informace ze sítnice do mozku. Pokud se poškodí, dochází k částečné, nebo dokonce úplné ztrátě zraku.

„Bohužel mnoho lidí si problému všimne až velmi pozdě, protože i člověk s výrazně pokročilým zúžením zorného pole může mít dobrou centrální zrakovou ostrost, takže si problému nevšimne. Což je kámen úrazu, protože problém se dá řešit léky či operací, ale jen v okamžiku, objeví-li se včas,” vysvětluje primářka Lucie Valešová z pražské Oční kliniky DuoVize.

Jediný způsob, jak zelený zákal odhalit, jsou preventivní návštěvy očaře a podstoupení vyšetření na přístroji zvaném OCT (optická koherentní tomografie).

Diabetická retinopatie

Vada, která postihuje cukrovkáře, kdy nadměrné množství glukózy v krvi ucpává a poškozuje jemné cévy v sítnici, která je jimi protkaná. Děje se tak často u špatně kompenzované cukrovky, ale také v okamžiku, kdy cévy v sítnici netěsní a vytéká z nich tekutina, která způsobuje otok.

Zelený zákal se rozvíjí skrytě, může vést až k slepotě

Zdraví

„Nedostatečné prokrvení i otok sítnice pak ničí schopnost vidění. Oko se snaží napravit situaci růstem nových cév. Ty jsou ale nekvalitní a praskají, mohou prokrvácet oko a způsobit trakční odchlípení sítnice,“ upozorňuje Lucie Valešová.

Onemocnění se může podobně jako zelený zákal rozvíjet bezpříznakově a v nejhorším případě skončit až úplnou slepotou, proto jsou pro diabetiky důležité pravidelné kontroly u očního lékaře minimálně jednou ročně.

Léčba spočívá v kompenzaci cukrovky, v případě pokročilého onemocnění přichází na řadu laserová operace.

Poškození sítnice

Sítnice je nejdůležitější a také nejcitlivější částí našeho oka a její onemocnění je vždy velmi závažné, často nevratné a může vést až ke ztrátě zraku. Patří mezi ně i věkem podmíněná makulární degenerace, která se objevuje u starších lidí nad 50 let a je vůbec nejčastější příčinou slepoty ve vyspělých zemích.

Onemocnění se projevuje nenápadně – nejprve se zhorší zrak při soumraku a za tmy, vidění je zamlžené a rozostřené, barvy člověk nevnímá tak jasně jako dřív. Zhoršuje se vidění při čtení do blízka, může dojít k výpadku centra vidění.

Závažné je také odchlípení sítnice, které může být zapříčiněno degenerací sítnice, ale i úrazy, nádory či záněty. Příznakem je černá clona, která se objeví při okraji zorného pole. V tomto případě může zachránit zrak pouze operace.

Na co si dát pozor při výběru dioptrických brýlí

Dioptrické brýle jsou nejen pomocníkem v lepším vidění, ale také módním doplňkem. Při jejich výběru tak dávno nestačí znát jen počet dioptrií, mnohem důležitější je, aby dobře padly a člověk se v nich cítil příjemně.

Svou roli při výběru tak sehrává i tvar obličeje a velikost obrouček.

1. Správná velikost obruby

Každé brýle mají na stranici z vnitřní strany čísla, která představují jejich rozměry. Pokud neznáte svou velikost, pak hleďte na následující rady:

  • Brýle by neměly být širší, než jsou lícní kosti.
  • Oko by mělo být umístěno relativně na středu očnice.
  • Obruba by měla sedět maximálně v úrovni obočí, nejlépe o trochu níže.
  • Výšku posazení brýlí na nose si můžete přizpůsobit pomocí roztažení anebo stažení nosníků na brýlích, které jsou k tomu uzpůsobené.
  • Spodní část obruby by se neměla dotýkat pokožky tváře.  

2. Správně zvolený rám

Obruby je dobré vybírat podle počtu dioptrií. Pokud obruby v tomto směru nesedí, brýle padají, nebo naopak tlačí ve spáncích.

  • U více jak 3,5minusových dioptrií se doporučuje celorám nebo obruba, která je po okrajích zakrytá rámem. Jinak se doporučují ztenčené čočky.
  • U více jak 3,5plusových dioptrií jsou vhodné obruby s co nejmenší očnicí, aby i oči v brýlích působily co nejpřirozeněji. I zde se doporučují ztenčené čočky.

3. Brýle podle typu obličeje

  • Oválný tvar obličeje - tomuto typu obličeje sluší většina typů brýlí. Hranaté brýle dodávají obličeji tvrdost a kulaté spíše změkčují rysy tváře. S tvarem obličeje pak budou nejvíce ladit brýle podlouhlé a oblé s nenápadnými detaily, naopak nejhůře malé kulaté brýle nebo brýle příliš úzké.
  • Trojúhelníkový tvar obličeje - dobře padnou oválné nebo pravoúhlé tvary, které vyzvednou horní část obličeje, naopak mu nebudou slušet rámy napodobující tvar tváře.
  • Čtvercový tvar obličeje - vsadit lze na oválné brýle, které zjemní hranaté rysy v obličeji. Slušivé mohou být i asymetrické tvary, které naruší geometrický tvar tváře anebo podlouhlé brýle bez obrouček. Nehodí se obruby obdélníkových tvarů s ostrými rohy. 
  • Kulatý tvar obličeje - obroučky by měly obličej opticky protáhnout. Hodí se tak hranaté a geometrické tvary obrub, nejlépe spolu s výraznými tvary nebo barvami stranic. Naopak se nedoporučují kulaté obruby.

4. Obruby podle zátěže

Moderní obruby se dnes vyrábějí z různých materiálů od plastu, titanu, oceli a dalších kovů po dřevěné. Záleží na každém, který materiál upřednostní. Výhodou kovových je především jejich lehkost a flexibilita. Obruby se pak vyrábějí ve třech základních typech:

  • Celorám - rám je po celém obvodu brýlového skla, je jediným typem, do kterého je možné pohodlně vsadit minerální brýlová skla. Tento rám bývá nejpevnější a nejvíce chrání skla. Může být ale i nejtěžší a ohraničuje zorné pole.
  • Polorám - rám obvykle chybí v dolní nebo horní části očnice. Lehce zvýrazní tvar obličeje, ale je méně nápadný a lehčí než celorám. Nevýhodou je, že jeden okraj čočky není chráněn.
  • Bezrámové (vrtané) brýle - brýlové čočky tvoří spojovací článek mezi stranicemi a nosníkem, které jsou zde připevněné pomocí šroubků. Jsou i díky tomu velmi lehké, jemné a nenápadné. Bohužel jsou velmi citlivé na nesprávnou manipulaci.

5. Základní povrchové úpravy čoček

  • Tvrzení - povrchová úprava, která se používá na plastové čočky, snižuje náchylnost povrchu čočky poškrábáním.
  • Antireflex - snižuje únavu a bolesti očí, hlavy, zvyšuje ostrost a kvalitu vidění, zvyšuje propustnost viditelného světla, odstraňuje odrazy a odlesky z obou ploch čočky, zvyšuje estetický vzhled brýlí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám