Hlavní obsah

Bitcoin se propadl o 10 000 dolarů, pak ale začal růst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě před víkendem stanovil bitcoin nový rekord, o víkendu ale začal jeho kurz výrazně klesat. Během jediného dne si nejznámější kryptoměna na světě odepsala ze své hodnoty 10 000 dolarů (216 490 Kč), následně ale začal kurz opět posilovat. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Krátce před víkendem byl stanoven nový rekord 64 829 dolarů (1 404 000 Kč). A nad třiašedesátitisícovou hranicí se hodnota držela prakticky i zkraje víkendu. V neděli však kurz jen během pár hodin oslabil až na 53 290 dolarů, což odpovídá 1 154 290 Kč.

I když během noci na pondělí hodnota opět začala stoupat, rekordnímu kurzu z minulého týdne se nepřiblížila. V pondělí ráno se jedna virtuální mince obchodovala za 56 656 dolarů (1 227 750 Kč).

Turecká centrální banka zakázala platby kryptoměnami

Internet a PC

Zahraniční analytici přišli hned s několika různými vysvětleními, proč k tak masivnímu propadu došlo. Podle jednoho scénáře za to mohly výpadky proudu v některých čínských těžařských lokalitách. K dalším spekulacím pak patří obavy z údajně chystaného obvinění některých společností v USA z praní špinavých peněz prostřednictvím kryptoměn.

Teoreticky mohl propad souviset také s tím, že turecká centrální banka krátce před víkendem zakázala platby kryptoměnami.

Zájem roste i v Česku

Zájem o bitcoin a další kryptoměny se v České republice zvyšuje. Jen za první tři měsíce letošního roku se v tuzemsku prodaly virtuální mince v celkové hodnotě téměř 2,3 miliardy korun.

Meziročně jde v rámci Česka o trojnásobný nárůst. „Dá se říct, že na začátku roku Česko zachvátila bitcoinová horečka, což souviselo s prudkým nárůstem ceny až na dvojnásobek. Růst by mohl zřejmě pokračovat. Dalším důvodem je omezení jiných investičních příležitostí a snadný způsob nakupování bitcoinů,“ prohlásil ředitel Bitstock.com Martin Stránský.

Zdůraznil přitom, že na Slovensku byl objem obchodu s digitálním zlatem v porovnání s Českem zhruba třetinový a v lednu až březnu dosahoval přibližně 800 milionů Kč.

Bitcoin dál roste, kurz atakoval hranici 65 000 dolarů

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám