Hlavní obsah

Apple ukáže novinky už v úterý

Společnost Apple rozeslala pozvánky na svou jarní slavnostní akci, na které by měly být k vidění nové produkty. Tiskovka se prostřednictvím on-line streamu bude konat v úterý od 19:00 středoevropského času. Novinky.cz budou sledovat celou akci prostřednictvím on-line reportáže.

Foto: archív výrobce

Čip Apple M1

Článek

Akce nese název Spring Loaded, což se dá přeložit jako Nabité jaro. Americký počítačový gigant se tím snaží dát evidentně najevo, že novinek bude opravdu hodně. Nic konkrétnějšího však zástupci podniku zatím neprozradili, jak koneckonců bývá jejich zvykem.

Servery ZDNet a Phone Arena si nicméně dovolily zaspekulovat, že k vidění by mohly být nové generace počítačových tabletů iPad. Umělecky ztvárněné logo navíc nasvědčuje tomu, že by nové produkty měly nějak souviset s perem Apple Pencil.

Foto: archív výrobce

Pozvánka na úterní tiskovku Applu

Sluší se také připomenout, že již loni Apple začal psát novou kapitolu své historie, když ukázal první počítače s vlastním procesorem Apple M1. Na úterní tiskovce bychom se tak mohli dočkat dalších modelů s těmito čipy.

Šéf Applu Tim Cook již loni prohlásil, že všechny nové stroje poběží už jen na čipech s logem nakousnutého jablka. Že to myslí s vlastními procesory vážně, se ukázalo záhy, když si podnik zamluvil většinu výrobních kapacit 5nm procesu u čipového giganta Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC).

Čekání je u konce, HomePod mini dorazil do Česka

Hardware

V praxi to znamená, že TSMC věnuje v nadcházejícím roce 80 procent svých výrobních kapacit jenom společnosti Apple, alespoň tedy co se 5nm procesu týče. O zbývajících 20 procent se pak budou muset poprat ostatní podniky – především tedy Qualcomm, MediaTek a Broadcom. Ti přitom patří mezi hlavní dodavatele čipů pro chytré telefony a tablety.

Podle agentury Bloomberg jsou již v plném proudu práce na nových procesorech. Aktuální verze Apple M1 totiž disponuje osmi jádry CPU, podle Bloombergu ale Apple pracuje na výkonnější variantě, která bude disponovat 12 jádry CPU. A plány jsou dokonce i na 16jádrové a 32jádrové čipy.

Zda se výkonnějších variant dočkáme již v tomto týdnu, bude jasné během úterní akce.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Apple se chce stát čipovým gigantem

Společnost Apple vyrazila už v loňském roce s vlastním čipem do boje proti zavedeným společnostem AMD a Intel, které jsou největšími výrobci procesorů na...

Apple pohřbí HomePod

Zaříznout výrobu chytrého reproduktoru HomePod se rozhodla společnost Apple, žádná další verze většího modelu tedy již nevyjde. Místo toho se americký...

Výběr článků

Načítám