Hlavní obsah

NKÚ: Stát ani po letech neví, jak Česku pomohly investiční pobídky

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jak Česku pomohly investiční pobídky, stát ani po letech neví. V pondělí to uvedl Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Od roku 2000, kdy byl na ně schválen speciální zákon, do září 2020 přislíbilo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) 955 pobídek. Do konce roku 2019 příjemci vyčerpali přes 75 miliard korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo Nejvyššího kontrolního úřadu v pražských Holešovicích

Článek

Většinu ze zmíněné částky příjemci vyčerpali prostřednictvím slevy na dani z příjmů. Větší část pobídek podporovala firmy ze zpracovatelského průmyslu, převážně šlo o velké české společnosti.

„Pobídky měly mimo jiné pomoci snížit nezaměstnanost. Jejich počet však v posledních letech navzdory klesající nezaměstnanosti rostl, a to až do konce roku 2018. Hodnocení poskytnutých pobídek nevypovídají o tom, jak konkrétně přispěly k hospodářskému rozvoji ČR nebo k vyšší zaměstnanosti,“ uvedl NKÚ v tiskové zprávě.

Nezaměstnanost mezi lety 2015 až 2019 postupně klesala. Počet pobídek přesto do konce roku 2018 rostl.

Stát loni slíbil investiční pobídky za téměř 11 miliard

Ekonomika

Hodnocení pobídek zpracovává pro ministerstvo obchodu externí společnost podle požadavků Evropské komise (EK). Podle kontrolorů však hodnocení nevypovídají o tom, jak pobídky přispěly k naplňování cílů, pokud jde o zaměstnanost nebo hospodářský rozvoj Česka.

„V hodnoceních není například uveden skutečný počet nově vzniklých pracovních míst nebo kolik podpořené společnosti opravdu investovaly. Příjemci navíc mohou splnit jen minimální hodnoty dané zákonem. Nemusí tak splnit ani očekávaný objem investic, ani počet nově vytvořených pracovních míst, které plánovali při žádosti o pobídku,“ napsal úřad v tiskové zprávě.

Kontroloři dále upozornili, že ministerstvo nesleduje dodatečné náklady státu a nezapočítává je do výdajů na pobídky. Do nákladů se tak například nepočítají náklady na budování infrastruktury u průmyslových zón nebo na posílení policie. Stejně tak ministerstvo nesleduje dopad pobídek na další podniky v regionu působící ve stejném oboru.

Šéf NKÚ Kala: Stát odkládal řešení dlouhodobých problémů

Domácí

Kontrola na druhé straně ani u ministerstva průmyslu a obchodu, ani u agentury CzechInvest nezjistila na vybraném vzorku žádné formální pochybení v administraci pobídek.

Stát pobídky poskytoval již od roku 1998. Zákon o investičních pobídkách byl přijat v roce 2000.

Stát kupoval respirátory i za 777 Kč za kus, zjistila kontrola

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám