Hlavní obsah

Klaus: Vrbětice jsou vykonstruovaný strašák

Bývalý český prezident Václav Klaus považuje nově zveřejněné informace o zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničních skladů ve Vrběticích v roce 2014 za „vykonstruovaného strašáka“ vlády a opozice.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus

Článek

Nynější kauza je podle Klause vystavěna na velmi měkkých a nepřesvědčivých datech, „navíc prezentovaných v přítmí kovidové hysterie“, která nahrává snadnému šíření dezinformací.

Václav Klaus, 2. prezident České republiky

Domácí

„Naší vládě a s ní spjaté pseudoopozici dochází, že covidem nelze strašit lidi do nekonečna, a proto zoufale hledaly jiného vykonstruovaného strašáka, který by lidi udržel ve strachu. Vědí dobře, že vylekaným lidem se vládne snadněji,“ uvedl ve svém prohlášení Klaus.

Nevěří ani Okamura a Filip. Zeman mlčí

Kromě Klause zatím nevěří informacím ohledně výbuchu ve Vrběticích také předsedové opozičních sněmovních stran Tomio Okamura (SPD) a Vojtěch Filip (KSČM). Požadují více informací a důkazů. Například Okamura chce, aby případ projednal sněmovní bezpečnostní výbor ještě do konce dubna.

Filip a Okamura zjištěním o Vrběticích zatím nevěří

Domácí

Ke kauze, která má významný dopad na česko-ruské vztahy a je označována za akt státního terorismu na území jiné země, se ještě nevyjádřil ani prezident a vrchní velitel ozbrojených sil Miloš Zeman. Hodlá tak prý učinit až v neděli, tedy více než týden po zveřejnění prvních informací.

Klausovo prohlášení není příliš obsáhlé, protože prý nebude soutěžit s ostatními politiky a komentátory o co nejsilnější nebo nejoriginálnější výrok v kauze „Vrbětice sedm let poté“. Naráží tím tak zřejmě na načasování zveřejnění informací k sedm let starému výbuchu, o čemž se ve společnosti nyní diskutuje.

Česká ambasáda v Moskvě je paralyzovaná. Fungují jen konzulové, zbytek letí domů

Domácí

„Věřím, že kdyby v amerických prezidentských volbách znovu vyhrál Trump a byl dnes prezidentem, opožděná kauza Vrbětice by nenastala,“ předložil svůj názor Klaus. Trumpův nástupce Joe Biden v uplynulých dnech zavedl a zpřísnil další sankce proti Rusku jako odpověď za údajné vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb. To zintenzivnilo mocenské pnutí ve světě.

Kauza odstartovala v sobotu večer, kdy český premiér Andrej Babiš (ANO) spolu s ministrem vnitra a zahraničí Janem Hamáčkem oznámili, že české bezpečnostní složky odhalily zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám